306
Δένδιας και Σελάκοβιτς σε φωτογραφία που μαρτυρά το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδος - Σερβίας και τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες | Υπουργείο Εξωτερικών

Δένδιας με Σελάκοβιτς: Στήριξη και από Σερβία απέναντι στις τουρκικές απειλές για τα νησιά

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2022, 14:34
Δένδιας και Σελάκοβιτς σε φωτογραφία που μαρτυρά το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδος - Σερβίας και τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες
|Υπουργείο Εξωτερικών

Δένδιας με Σελάκοβιτς: Στήριξη και από Σερβία απέναντι στις τουρκικές απειλές για τα νησιά

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2022, 14:34

«Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου θέτοντας αβάσιμους ισχυρισμούς. Εμείς απορρίπτουμε πλήρως αυτούς τους ισχυρισμούς και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας. Τα συμφέροντά μας βασίζονται στο διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας, τα συμφέροντα μας βασίζονται στην Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών».

Αυτό επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικων Νίκος Δένδιας στις κοινές του δηλωσεις με τον σέρβο ομόλογό του, Νίκολα Σελάκοβιτς, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι  στο πλαίσιο της περιοδείας του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στα Δυτικά Βαλκάνια, ενόψει της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) στη Θεσσαλονίκη.

Στον τέταρτο σταθμό της περιοδείας του ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός και από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σαφής και ξεκάθαρη ήταν και η σχετική τοποθέτηση του κ. Σελάκοβιτς που δήλωσε ότι «η Δημοκρατία της Σερβίας παραμένει απόλυτα συνεπής στην υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, στην ξηρά αλλά και στη θάλασσα, βάσει του διεθνούς Δικαίου συμπεριλαμβανομένων του Δικαίου της θάλασσας».

Στη συνάντηση των δύο υπουργών υπογραμμίστηκε η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με τον υπουργό Εξωτερικών να επαναλαμβάνει τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, στην κατεύθυνηση της ενίσχυσης της σταθερότητας και της ασφάλειας στα Βαλκάνια.

Τέθηκε επίσης το ζήτημα του Κοσόβου -οπου αμφότεροι οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν ότι θα πρέει να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν συμβιβαστική λύση.

Οσον αφορά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως οι εθνικές πολιτικές ηγεσίες θα πρέπει να επιδιώξουν την συνεργασία για το καλό της χώρας και να κοιτούν στο μέλλον και όχι στο παρελθόν,  καθώς καμία αλλαγή συνόρων δεν μπορεί να αποτελέσει προοπτική για το μέλλον.

Στα ενεργειακά και την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, ο  Νίκολα Σελάκοβιτς τόνισε πως η Σερβία προσβλέπει στην προμήθεια φυσικού αερίου από την Αλεξανδρούπολη όπως και από αγωγούς που διασχίζουν την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...