328
Δώδεκα αστυνομικοί περιμένουν έξω από μία αίθουσα του δημοτικού σχολείου Ρομπ, την ώρα που μέσα βρίσκεται ανενόχλητος ο δολοφόνος | Pete Luna/Uvalde Leader-News/Handout via REUTERS

Ουβάλντε: Οι αστυνομικοί στο σχολείο δεν γνώριζαν για τις απεγνωσμένες κλήσεις των παιδιών στην… αστυνομία

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2022, 10:39
Δώδεκα αστυνομικοί περιμένουν έξω από μία αίθουσα του δημοτικού σχολείου Ρομπ, την ώρα που μέσα βρίσκεται ανενόχλητος ο δολοφόνος
|Pete Luna/Uvalde Leader-News/Handout via REUTERS

Ουβάλντε: Οι αστυνομικοί στο σχολείο δεν γνώριζαν για τις απεγνωσμένες κλήσεις των παιδιών στην… αστυνομία

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2022, 10:39

Νέα στοιχεία, που αποκάλυψε γερουσιαστής του Τέξας, καταδεικνύουν τα σοβαρά λάθη της αστυνομίας στην αντίδρασή τους στο μακελειό που σημειώθηκε στις 25 Μαΐου στο σχολείο Ρομπ του Ουβάλντε.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Ρόλαντ Γκουτιέρες στους δημοσιογράφους, ο αστυνομικός που ήταν αρμόδιος για την επιχείρηση, δεν είχε ενημερωθεί για τις απελπισμένες κλήσεις που έκαναν προς την αστυνομία παιδιά που ήταν παγιδευμένα στο κτίριο.

Οι κλήσεις που λάμβανε η αστυνομία της Ουβάλντε «δεν μεταβιβάζονταν στον επικεφαλής στο σημείο, τον αστυνομικό (Πιτ) Αρεντόντο», τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος της περιφέρειας στην οποία ανήκει το δημοτικό σχολείο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός πολιτειακός γερουσιαστής.

Πρόκειται «για ένα σφάλμα του συστήματος», πρόσθεσε ο Γκουτιέρες, πρόεδρος της Γερουσίας του Τέξας, εξηγώντας ότι δεν γνωρίζει ποιος είχε ενημερωθεί για τις κλήσεις αυτές.

Η υπηρεσία Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας (DPS) είχε αποκαλύψει την προηγούμενη εβδομάδα ότι 19 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες επιβολής της τάξης βρίσκονταν στον διάδρομο έξω από μία αίθουσα όπου είχε εισβάλει ο δράστης του μακελειού επί 45 λεπτά, προτού τελικά εισέλθουν σε αυτή και τον σκοτώσουν.

Συν0λικά η αστυνομία χρειάστηκε περίπου μία ώρα για να επέμβει.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι πολλοί μαθητές και δάσκαλοι που βρίσκονταν σε αίθουσες από τις οποίες πέρασε ο δράστης, έπαιρναν τηλέφωνο την αστυνομία. Ανάμεσά τους και ένα παιδί που πήρε τηλέφωνο λέγοντας: «Σας παρακαλώ, στείλτε την αστυνομία τώρα».

Συμμαθητές των παιδιών που σκοτώθηκαν συμμετέχουν με τους γονείς τους σε τελετή μνήμης για τα θύματα – REUTERS/Marco Bello

Την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθυντής της DPS, Στίβεν ΜακΓκρο, είχε δηλώσει ότι οι αστυνομικοί δεν επενέβησαν πιο γρήγορα διότι πίστευαν ότι «πιθανόν δεν υπήρχαν πια επιζώντες», χωρίς να εξηγήσει ποιος είχε ενημερωθεί για τις κλήσεις που γίνονταν προς την αστυνομία από το εσωτερικό του σχολείου.

«Πρέπει να γνωρίζουμε τι έκαναν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης» και ποιες διαδικασίες ακολούθησαν ή όχι, τόνισε ο Γκουτιέρες.

«Αποτύχαμε όλοι. Εγιναν πολλά λάθη», κατέληξε ο γερουσιαστής που τάσσεται υπέρ αυστηρότερων μέτρων για την οπλοκατοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...