386
Αριστερά, το αυτί της Αλέξα πριν από τη μεταμόσχευση και, δεξιά, το νέο της αυτί, ένα μήνα μήνα μετά την επέμβαση | Dr. Arturo Bonilla, Microtia-Congenital Ear Institute

Μεταμόσχευσαν αυτί που δημιούργησε τρισδιάστατος εκτυπωτής από ανθρώπινα κύτταρα

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2022, 13:45
Αριστερά, το αυτί της Αλέξα πριν από τη μεταμόσχευση και, δεξιά, το νέο της αυτί, ένα μήνα μήνα μετά την επέμβαση
|Dr. Arturo Bonilla, Microtia-Congenital Ear Institute

Μεταμόσχευσαν αυτί που δημιούργησε τρισδιάστατος εκτυπωτής από ανθρώπινα κύτταρα

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2022, 13:45

Μία 20χρονη από τις ΗΠΑ, η Αλέξα, της οποίας το δεξί αυτί ήταν από τη γέννησή της μικρό και είχε δυσμορφία, υποβλήθηκε πριν από δύο μήνες σε μεταμόσχευση για την αποκατάστασή του. Το εντυπωσιακό είναι ότι το μόσχευμα που έλαβε δημιουργήθηκε από τρισδιάστατο εκτυπωτή και μάλιστα με δικά της κύτταρα.

Οπως γράφουν οι New York Times, ανεξάρτητοι επιστήμονες ανέφεραν ότι πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής και αποτελεί μία εκπληκτική εξέλιξη στον εξελισσόμενο τομέα της μηχανικής ιστών.

Το νέο αυτί τυπώθηκε σε σχήμα που έμοιαζε ακριβώς με το αριστερό, σύμφωνα με την 3DBio Therapeutics, την εταιρεία αναγεννητικής ιατρικής με έδρα το Κουίνς της Νέας Υόρκης, που ανέλαβε τη δημιουργία, δηλαδή την εκτύπωση του μοσχεύματος.

Μέρα με τη μέρα, το νέο αυτί θα αποκτήσει την όψη και την αίσθηση ενός φυσικού αυτιού, σύμφωνα πάντα με την 3DBio Therapeutics, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα την εξέλιξη του μοσχεύματος ένα μήνα μετά την επέμβαση αποκατάστασης.

«Είναι σίγουρα μεγάλη υπόθεση», δήλωσε ο Ανταμ Φέινμπεργκ, καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής και Επιστήμης των Υλικών στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon. «Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να προσφέρει πολλά και ότι δεν είναι πλέον ένα “αν”, αλλά ένα “πότε”», δήλωσε ο ίδιος.

Τα αποτελέσματα της επανορθωτικής επέμβασης της 20χρονης ανακοίνωσε η 3DBio με δελτίο Τύπου. Η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει δημόσια τις τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας, καθιστώντας δυσκολότερη την αξιολόγηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

Επίσης, η κλινική δοκιμή δεν έχει ολοκληρωθεί. Σε αυτήν συμμετέχουν 11 εθελοντές και υπάρχει πιθανότητα οι μεταμοσχεύσεις να αποτύχουν ή να προκαλέσουν απρόβλεπτες επιπλοκές στην υγεία των ασθενών, καθώς είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

Ωστόσο, επειδή τα κύτταρα προέρχονται από ιστό του ίδιου του λήπτη, το νέο αυτί είναι πιθανό να μην προκαλέσει θέμα απόρριψης από τον οργανισμό, όμως συμβαίνει με τις κοινές μεταμοσχεύσεις.

Στόχος της 3DBio είναι να βελτιώσει τις μεταμοσχεύσεις ιστών και οργάνων και στο μέλλον ο καθένας να λαμβάνει μόσχευμα από τα δικά του κύτταρα, κάτι που θα λύσει το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων για πάντα.

Τον Ιανουάριο, χειρουργοί στο Μέριλαντ μεταμόσχευσαν γενετικά τροποποιημένη καρδιά χοίρου σε έναν 57χρονο άνδρα με καρδιακή νόσο, παρατείνοντας τη διάρκεια της ζωής του κατά δύο μήνες (εδώ).

Οι επιστήμονες αναπτύσσουν επίσης τεχνικές για να παρατείνουν τη ζωή των οργάνων των δωρητών, ώστε τα μοσχεύματα να μπορούν να συναιρούνται για πολλές περισσότερες ώρες ή ακόμα και ημέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...