997
| CreativeProtagon

Τι συμβαίνει πάλι με τον Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 20:11
|CreativeProtagon

Τι συμβαίνει πάλι με τον Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 20:11

Για την υγεία του Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να έχει χυθεί πολύ μελάνι και να έχουν γίνει δεκάδες ερωτήσεις σε αξιωματούχους τα τελευταία χρόνια, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η αλήθεια.

Αν αληθεύει το ρητό, «ποτέ μην πιστεύετε τίποτα στην πολιτική αν δεν έχει διαψευστεί επισήμως», τότε ο 69χρονος ρώσος πρόεδρος είναι άρρωστος, άγνωστο πόσο σοβαρά.

Τις προάλλες, ρωτήθηκε ξανά σχετικά ο Σεργκέι Λαβρόφ, ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. «Δεν νομίζω ότι οι λογικοί άνθρωποι μπορούν να δουν σε αυτό το άτομο σημάδια κάποιου είδους ασθένειας ή πάθησης», απάντησε σε σχετική ερώτηση του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TF1.

Οι φήμες οργιάζουν στα ξένα ΜΜΕ εδώ και μήνες, κάνοντας λόγο για το πρησμένο πρόσωπο του Πούτιν –δείγμα χρήσης αναβολικών στεροειδών– την εμφανή του αστάθεια σε κάποιες δημόσιες εμφανίσεις του ή την συχνή του ολιγόλεπτη απουσία από συσκέψεις, σύμφωνα με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

Εχει γραφτεί ότι ο ρώσος πρόεδρος ενδέχεται να πάσχει από Πάρκινσον, δεδομένου ότι φαίνεται να έχει συσπάσεις. Οι αναφορές ότι επισκέπτεται συχνά ειδικούς στον καρκίνο έχουν εγείρει ακόμα σκέψεις ότι υποφέρει από καρκίνο του θυρεοειδούς, ενώ, πιο πρόσφατα, υπήρξε ένας ισχυρισμός ότι είναι «πολύ άρρωστος με λευχαιμία».

Ολα αυτά, για έναν πολιτικό που έχτισε χρόνια τώρα την εικόνα του γύρω από το πόσο υγιής και γεροδεμένος είναι, δεν μπορεί παρά να είναι επιζήμια, ακόμα και αν είναι προπαγάνδα των Δυτικών.

Βέβαια, τα επεισόδια που αφορούν την υγεία του Πούτιν, δεν είναι κάτι καινούργιο, σημειώνει το Politico και παραθέτει χαρακτηριστικά παραδείγματα από τη διάρκεια της θητείας του στο Κρεμλίνο.

Αθλητικές κωλοτούμπες

Ο Πούτιν περηφανεύεται ότι είναι πολύ καλός στα σπορ, αλλά αρκετές φορές είχε ατυχήματα.

Το 2012, σύμφωνα με ρωσική εφημερίδα, έπεσε στη διάρκεια μιας πτήσης «παρά πέντε» και φαίνεται ότι χειροτέρευσε έναν προηγούμενο τραυματισμό του στην πλάτη. Ως αποτέλεσμα, ανέβαλε μία επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, φορούσε νάρθηκα και λέγεται ότι χρειάστηκε εγχείρηση.

Ο Πούτιν παίζει το αγαπημένο του χόκεϊ, τον Μάιο του 2021 – EPA/ALEXEI DRUZHININ/SPUTNIK/KREMLIN / POOL

Το 2017, στη διάρκεια αγώνα χόκεϊ επί πάγου, αγαπημένο σπορ του ρώσου προέδρου, ο Πούτιν ξαφνικά έπεσε ανάσκελα και σύρθηκε στον πάγο με τα πόδια στον αέρα. Δύο χρόνια αργότερα, έπεσε ξανά, αυτή τη φορά με τα μούτρα, ενώ πανηγύριζε τη νίκη της ομάδας του.

Το 2012, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είχε πει ότι ο πρόεδρος δεν έχει πρόβλημα με την πλάτη του και ότι απλά είχε χτυπήσει κάνοντας σπορ. Αργότερα, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, πρόεδρος της Λευκορωσίας και συμπαίκτης του Πούτιν στο χόκεϊ, είχε πει ότι ο ρώσος ομόλογός του τραυματίστηκε στην πλάτη στο τζούντο, άλλο αγαπημένο του σπορ.

Ο ρώσος πρόεδρος ψαρεύει ημίγυμνος σε ποτάμι της Σιβηρίας, το 2017 – EPA/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL
Η απειλή της Covid-19

Στη διάρκεια της πανδημίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απομονώθηκε για μεγάλο διάστημα, στην κατοικία του έξω από τη Μόσχα, χωρίς να πατήσει το πόδι του στο Κρεμλίνο. Οποιος ήθελε να τον δει, έπρεπε να μείνει σε καραντίνα δύο εβδομάδων και φημολογείται ότι περνούσε από θάλαμο απολύμανσης πριν φτάσει στο γραφείο του, ιδίως τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.

Τον Νοέμβριο του 2020, σε μία τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς του για την πανδημία, τον έπιασε κρίση βήχα, που πυροδότησε φήμες ότι είχε περάσει Covid.

Τα αυστηρά μέτρα που έπαιρνε όλο αυτό το διάστημα ο Πούτιν, ακόμα και τα επτάμετρο τραπέζι στο οποίο έβαλε να καθήσουν τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ολαφ Σολτς για να είναι μακριά του, έκανε όλους όσους παρακολουθούν στενά την υγεία του ρώσου προέδρου, να υποπτεύονται ότι πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια και ότι κινδυνεύει αν κολλήσει κορονοϊό.

Το εξάμετρο τραπέζι όπου κάθισαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Εμανουέλ Μακρόν, τον περασμένο  Φεβρουάριο – EPA/KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL

Το Κρεμλίνο φυσικά, «έκοψε» τον βήχα από το απόσπασμα που μετέδωσε η τηλεόραση και αρνήθηκε ότι ήταν κάτι σοβαρό. «Ο πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη και συνέχισε τη σύσκεψη χωρίς διακοπή», είχε μεταδώσει το πρακτορείο TASS.

Οσο για το εξάμετρο τραπέζι, ο Πεσκόφ είπε ότι ήταν ένα «καθαρά προληπτικό μέτρο».

Το μυστηριώδες «κρύωμα»

Το 2018, ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Πούτιν εξαφανίστηκε για δύο ημέρες. Ενώ η τηλεόραση μετέδιδε κάθε του βήμα στην προεκλογική του εκστρατεία, ξαφνικά ακύρωσε μία σειρά από εμφανίσεις.

Περιέργως, ο Πεσκόφ παραδέχθηκε ότι ο πρόεδρος είχε ένα κρύωμα και ήταν άρρωστος. «Είναι άλλωστε, χειμώνας», είχε πει.

Ενα ανεξάρτητο κανάλι, που δεν υπάρχει πια, είχε μεταδώσει ότι ο ρώσος πρόεδρος είχε ακυρώσει και ένα ταξίδι στην Απω Ανατολή, όμως ο Πεσκόφ αρνήθηκε ότι ήταν κάτι που είχε προγραμματιστεί.

Επισκέψεις σε ογκολόγο και μπάνια σε αίμα ταράνδων

Τον Απρίλιο, το ρωσικό ερευνητικό site, Proekt, βρήκε «αποδείξεις» για τον χρόνιο τραυματισμό του Πούτιν στην πλάτη, αλλά και κάτι ακόμα: ένας ογκολόγος είχε επισκεφτεί τον ρώσο πρόεδρο 35 φορές σε τέσσερα χρόνια, περνώντας μαζί του 166 ημέρες, ενώ παράλληλα, άλλοι γιατροί, ειδικοί στον καρκίνο του θυρεοειδούς, τον είχαν επίσης επισκεφτεί.

Ο Ολιβερ Στόουν που είχε πάρει πολλές συνεντεύξεις από τον Πούτιν, είπε ότι πρόεδρος πάσχει από καρκίνο, τον οποίο μάλλον είχε ξεπεράσει. Ενας βρετανός πρώην κατάσκοπος, που δρούσε στη Ρωσία για χρόνια, είπε επίσης ότι ο Πούτιν είναι σοβαρά άρρωστος και ότι η ασθένειά του είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στη ρωσική εισβολή.

Από τα πιο περίεργα ευρήματα του Proekt ήταν ότι ο Πούτιν έκανε μπάνιο σε αίμα ταράνδου, όπως τον είχε συμβουλέψει ο ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Ο Πεσκόφ ανέλαβε ξανά να διαψεύσει τα δημοσιεύματα λέγοντας ότι είναι αποκύημα φαντασίας.

«Είναι βαριά άρρωστος»

Τον Μάιο, το περιοδικό New Lines ισχυρίστηκε ότι έχει στα χέρια του μία ηχογράφηση ρώσου ολιγάρχη, «στο περιβάλλον του Κρεμλίνου», ο οποίος έλεγε τον Μάρτιο, ότι ο Πούτιν είναι πολύ άρρωστος με καρκίνο στο αίμα. Ο ίδιος είπε, «ελπίζουμε ότι ο Πούτιν θα πεθάνει».

Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε το δημοσίευμα, όμως την ίδια εποχή, σύμφωνα με το Νew Lines, όλοι οι περιφερειακοί διοικητές της υπηρεσίας ασφαλείας FSB έλαβαν εντολή να μην πιστεύουν στις φήμες για την κακή υγεία του Πούτιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...