950
«Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία και δεν δίνουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προχωρά σε πλήγματα πέραν των συνόρων της», σημείωσε στο άρθρο του στους New York Times ο αμερικανός πρόεδρος | REUTERS/Kevin Lamarque

Τζο Μπάιντεν: Τι θα κάνω και τι δεν θα κάνω με την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2022, 12:33
«Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία και δεν δίνουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προχωρά σε πλήγματα πέραν των συνόρων της», σημείωσε στο άρθρο του στους New York Times ο αμερικανός πρόεδρος
|REUTERS/Kevin Lamarque

Τζο Μπάιντεν: Τι θα κάνω και τι δεν θα κάνω με την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2022, 12:33

Σε βαρυσήμαντο άρθρο του στους New York Times, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανοίγει τα χαρτιά του για πολύ σημαντικά θέματα: πού στοχεύουν στον πόλεμο αυτόν οι ΗΠΑ, αν θα πιέσει τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη (όπως πολλοί τον ωθούν να πράξει), την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, το «όχι» στον αναθεωρητισμό (που αφορά και την Ελλάδα λόγω Ερντογάν) και αν επιδιώκει την ανατροπή του Πούτιν. Το άρθρο καταλήγει με μια απάντηση, για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρη, στις πυρηνικές απειλές της Μόσχας.

(Εχει σημασία ότι το κείμενο Μπάιντεν φιλοξενείται στην ιδιαιτέρως επιδραστική εφημερίδα της Νέας Υόρκης, η οποία τον είχε προσφάτως καλέσει με κύριο άρθρο της να επιταχύνει τις προσπάθειες για μια συμβιβαστική λύση στο Ουκρανικό, επισύροντας την οργή του Ζελένσκι).

Εξηγήσεις και μηνύματα

Ακολουθούν τα βασικά σημεία και τα μηνύματα που στέλνει ο αμερικανός πρόεδρος, με τη σειρά που περιλαμβάνονται στο άρθρο του με τίτλο «Τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει η Αμερική στην Ουκρανία».

Ο Τζο Μπάιντεν αρχίζει με την περιγραφή των γεγονότων. Σημειώνει ότι ο Πούτιν ανέμενε ότι η εισβολή θα διαρκούσε λίγες ημέρες και θυμίζει ότι φτάσαμε στον τέταρτο μήνα. «Ο ουκρανικός λαός εξέπληξε τη Ρωσία και ενέπνευσε τον κόσμο με τη θυσία, την αντοχή και την επιτυχία του στο πεδίο της μάχης» σημειώνει.

Ο στόχος των ΗΠΑ. «Ο στόχος της Αμερικής είναι ξεκάθαρος: Θέλουμε να δούμε μια δημοκρατική, ανεξάρτητη, κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία που θα διαθέτει τα μέσα για την αποτροπή και την άμυνα έναντι περαιτέρω επιθετικότητας».

Ο πόλεμος θα ολοκληρωθεί μέσω της διπλωματίας. Ο Μπάιντεν παραθέτει τη φράση του Ζελένσκι ότι ο πόλεμος «θα τελειώσει οριστικά μόνο μέσω της διπλωματίας». Προσθέτει ότι επειδή «κάθε διαπραγμάτευση αντικατοπτρίζει τα δεδομένα στο πεδίο», οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν με όπλα και πυρομαχικά την Ουκρανία ώστε «να βρίσκεται στην ισχυρότερη δυνατή θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Στέλνει κι άλλα προηγμένα όπλα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπάιντεν ανακοινώνει την απόφασή του να παρασχεθούν στους Ουκρανούς προηγμένοι εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και πυρομαχικά «που θα τους επιτρέψουν να πλήττουν με μεγαλύτερη ακρίβεια βασικούς στόχους στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία». Επισημαίνει επίσης τα όπλα που έχουν ήδη σταλεί καθώς και τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια της οικονομικής βοήθειας που έχουν εγκριθεί.

Θυμίζει τις κυρώσεις, δεν λέει αν θα επεκταθούν. Ο Μπάιντεν υπογραμμίζει ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία «είναι οι αυστηρότερες που έχουν επιβληθεί ποτέ σε μια μεγάλη οικονομία» και λέει ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας» για το ζήτημα των κυρώσεων. Δεν ξεκαθαρίζει αν θα επεκταθούν.

Η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ θα ενισχυθεί. Αυτό αποτελεί σημείο-«κλειδί» και μήνυμα στον Πούτιν, καθώς λέει ανοιχτά ότι «θα συνεχίσουμε επίσης να ενισχύουμε την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με δυνάμεις και δυνατότητες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους. Και μόλις πρόσφατα, καλωσόρισα τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που θα ενισχύσει ευρύτερα την ασφάλεια των ΗΠΑ, καθώς και τη διατλαντική ασφάλεια, προσθέτοντας δύο δημοκρατικούς και εξαιρετικά ικανούς στρατιωτικούς εταίρους». Αυτό το σημείο είναι ασφαλώς σημαντικό και για την Ελλάδα.

Όχι σε πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, δεν επιδιώκουμε ανατροπή του Πούτιν. Το λέει καθαρά. «Δεν επιδιώκουμε πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Όσο και αν διαφωνώ με τον κ. Πούτιν και θεωρώ τις ενέργειές του εξοργιστικές, οι ΗΠΑ δεν θα προσπαθήσουν να επιφέρουν την ανατροπή του στη Μόσχα». Ξεκαθαρίζει επίσης ότι οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις δεν θα εμπλακούν άμεσα σε αυτή τη σύγκρουση «είτε στέλνοντας αμερικανικά στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία είτε επιτιθέμενοι στις ρωσικές δυνάμεις» εφόσον οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι δεν δεχτούν επίθεση.

Η Ουκρανία να μη χτυπήσει πέρα από το έδαφός της. «Δεν ενθαρρύνουμε ούτε δίνουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να χτυπήσει πέρα ​​από τα σύνορά της. Δεν θέλουμε να παρατείνουμε τον πόλεμο μόνο και μόνο για να προκαλέσουμε πόνο (inflict pain) στη Ρωσία».

Δεν θα πιέσω τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη. Στο σημείο αυτό απαντά σε άρθρα και παροτρύνσεις από στελέχη του αμερικανικού κατεστημένου και μερίδα του Τύπου στις ΗΠΑ που τον πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. «Αρχή μου κατά τη διάρκεια αυτής της κρίση ήταν «τίποτα δεν θα γίνει για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία». Δεν θα πιέσω την ουκρανική κυβέρνηση — ιδιωτικά ή δημόσια — να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις. Θα ήταν λάθος και αντίθετο με στέρεα θεμελιωμένες αρχές να κάνουμε κάτι τέτοιο». Τονίζει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας να «πετύχει ένα τέλος μέσω διαπραγμάτευσης σε αυτή τη διαμάχη».

Δεν ξεχνάμε τους βομβαρδισμούς μαιευτηρίων. Ο Μπάιντεν τονίζει το «μεγάλο ηθικό ζήτημα» που προκύπτει από τους «βομβαρδισμούς μαιευτηρίων και πολιτιστικών κέντρων και τον αναγκαστικό εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων».

Όχι στον αναθεωρητισμό. Μιλώντας ευρύτερα σημειώνει ότι «αν η Ρωσία δεν πληρώσει βαρύ τίμημα για τις ενέργειές της», αυτό θα στείλει ένα μήνυμα σε επίδοξους επιτιθέμενους ότι κι αυτοί μπορούν να καταλάβουν εδάφη και να καθυποτάξουν άλλες χώρες, θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση άλλων ειρηνικών δημοκρατιών. «Και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες και να ανοίξει την πόρτα στην επιθετικότητα σε άλλα σημεία, με καταστροφικές συνέπειες σε όλο τον κόσμο». Και αυτό το σημείο έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, ιδίως μετά το νέο κύμα απειλών από την Τουρκία.

Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών θα επιφέρει βαριές συνέπειες. Καταλήγοντας ο αμερικανός πρόεδρος εγκαταλείπει τη σαφώς πιο κατευναστική γραμμή έναντι του Πούτιν που ακολουθούσε έως τώρα και είναι απολύτως ξεκάθαρος. Αφού σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στη Ρωσία, προσθέτει ότι η ρητορική για τα πυρηνικά από τη ρωσική πλευρά είναι «από μόνη της επικίνδυνη και εξαιρετικά ανεύθυνη» και καταλήγει για πρώτη φορά σε μια σαφέστατη προειδοποίηση:

«Θα είμαι ξεκάθαρος: Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων, οποιασδήποτε κλίμακας, σε αυτή τη σύγκρουση θα ήταν εντελώς απαράδεκτη για εμάς αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο και θα επέφερε βαριές συνέπειες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...