Η Ουκρανία έχει ήδη κερδίσει: θα επιβιώσει ως ανεξάρτητο κράτος, διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος της επικρατείας της και έχοντας αποκτήσει ισχυρή και ενισχυμένη εθνική ταυτότητα. Ο Φίλιπς Ο’Μπράιεν, πανεπιστημιακός, πέρα από την παραπάνω εκτίμησή του για την (μεσομακροπρόθεσμη) έκβαση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, έκανε και μία ευχή: «Ας ελπίσουμε ότι αυτή η Ουκρανία θα ενταχθεί και στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Για να τα γράψει όλα αυτά στους λονδρέζικους Times έλαβε υπ’ όψιν του ότι «ο ρωσικός στρατός σημειώνει κάποια κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες». Στον τίτλο του άρθρου του, πάντως, υπάρχει και ένα ερωτηματικό, ασφαλώς όχι τυχαία: «Ποιος θα είναι ο νικητής, η Ουκρανία ή η Ρωσία;»
Για τον αρθρογράφο τα πράγματα δείχνουν ξεκαθαρισμένα: η ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων είναι μονόδρομος, αφού «η Ρωσία δεν μπορεί να ελπίζει πως θα κατακτήσει ολόκληρη την Ουκρανία», ούτε όμως και «η Ουκρανία μπορεί να κατακτήσει τη Ρωσία». Διαπραγματεύσεις, λοιπόν. Τι μένει, όμως να συζητήσουμε εμείς μέχρι τότε; Μόνο το «αν η Ρωσία μπορεί να επιτύχει κάποιους στόχους στον πόλεμο που έχασε ο Πούτιν». Η προσάρτηση στη Ρωσία των εδαφών του Ντονμπάς και όλων των άλλων περιοχών που αποτελούν το 20% του ουκρανικού κράτους δεν είναι δεδομένη για τον Ο’Μπράιεν: «Θα προκύψει μόνο έπειτα από έναν μακρύ και αιματηρό πόλεμο, ο οποίος θα διαρκέσει πολλούς μήνες, ενδεχομένως χρόνια ολόκληρα».
Ο πόλεμος θα συνεχιστεί, έγραψε ο καθηγητής, «αν η ουκρανική κυβέρνηση δεν αποφασίσει να εγκαταλείψει αυτό το τμήμα της χώρας ώστε να επιτευχθεί κάποια ειρηνευτική συμφωνία». Το μεγάλο ερώτημα, όπως το έθεσε ο ίδιος, είναι αν η Ρωσία μπορεί να κρατήσει σε βάθος χρόνου ό,τι έχει ήδη κατακτήσει: «Θα ανακαλύψουν [οι Ρώσοι] ότι η εδραίωση της κατάκτησης είναι πιο δύσκολη από την κατάκτηση την ίδια». Εως πότε θα δίνουν τεράστια ποσά από τους στρατιωτικούς πόρους τους για να πάρουν μία μικρή περιοχή; «Μπορεί να την πάρουν ή να μην την πάρουν, όμως έχουν ήδη υποστεί τεράστιες απώλειες».
Στην απέναντι πλευρά τα πράγματα δείχνουν καλύτερα στα μάτια του καθηγητή: «Οι Ουκρανοί βρίσκονται στη διαδικασία ενίσχυσής τους με καλύτερο εξοπλισμό, προδιαγραφών ΝΑΤΟ, τέλος πάντων μη συγκρίσιμο με αυτόν που είχαν όταν άρχισε ο πόλεμος». Ενώ οι Ρώσοι που στο πεδίο έχουν αναπτύξει όπλα… αρχαία, «τεθωρακισμένα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού ηλικίας 50 ετών», θα καταστούν το πιο αδύναμο μέρος της σύγκρουσης.
Και έκλεισε το σύντομο σχόλιό του αισιόδοξα: «Κατά κάποιον τρόπο η Ουκρανία έχει κερδίσει τον πόλεμο. Τον πρώτο πόλεμο. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να κερδίσει και τον δεύτερο». Ποιον δεύτερο; Αυτόν στον οποίο θα πρωταγωνιστήσουν τα όπλα του ΝΑΤΟ αν ο Ζελένσκι δεν παρατήσει στην τύχη του το κατειλημμένο 20% της χώρας του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News