Η αρχαιολογική σκαπάνη στη νεκρόπολη Σακάρα, στα νότια του Καΐρου της Αιγύπτου έφερε, κυριολεκτικά στο φως, εκατοντάδες σαρκοφάγους που περιείχαν μούμιες, φυλαχτά και χάλκινα αγάλματα. Κάποια από αυτά που ανακαλύφθηκαν αναπαριστούν, μεταξύ άλλων, τους θεούς Οσιρις, Αμούν, Ανουβις, Μιν, Ισιδα, Νεφερτούμ, Μπαστέτ και Αθώρ.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και το ακέφαλο άγαλμα του αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ που κατασκεύασε την πυραμίδα της Σακάρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.
Η νεκρόπολη της Σακάρας, που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από τις περίφημες πυραμίδες της Γκίζας, έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco και είναι γνωστή κυρίως για την κλιμακωτή πυραμίδα του φαραώ Ζοζέρ. Το μνημείο κατασκευάστηκε περίπου 2.700 χρόνια π.Χ. από τον αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ, που ήταν επίσης γιατρός και σύμβουλος του Φαραώ. «Ηταν εκείνος που έφερε επανάσταση στην αρχιτεκτονική του αρχαίου κόσμου», είπε ο Μουστάφα Ουαζίρι, διευθυντής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Ο εντοπισμός του τάφου του Ιμχοτέπ ήταν ένας από τους κύριους στόχους της αρχαιολογικής αποστολής που έχει ήδη ολοκληρώσει τέσσερις ανασκαφές στη Σακάρα, πρόσθεσε ο Ουαζίρι.
Οι 250 ξύλινες σαρκοφάγοι χρονολογούνται από το 500 π.Χ. και σε μία από αυτές βρέθηκε ένας σφραγισμένος πάπυρος, οποίος εκτιμάται ότι έχει μήκος 9 μέτρα και περιέχει ορισμένα κεφάλαια του Βιβλίου των Νεκρών, που σύμφωνα με τις δοξασίες καθοδηγούσε τους πεθαμένους στον κάτω κόσμο. Ο πάπυρος μεταφέρθηκε στα εργαστήρια του Αιγυπτιακού Μουσείου για να μελετηθεί και να φυλαχθεί. Στις ανασκαφές βρέθηκαν ακόμη, διάφορα καλλυντικά και κοσμήματα, καθώς και δύο ξύλινα αγαλματίδια, με επιχρυσωμένα τα πρόσωπα της Ισιδας και της Νέφθυς.
Οι ζωγραφισμένες σαρκοφάγοι, που περιείχαν μούμιες και φυλαχτά, θα μεταφερθούν στο νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο κοντά στην Γκίζα. Τώρα στην Αίγυπτο ελπίζουν ότι ο τουρισμός, ο οποίος έχει πέσει σημαντικά από την εξέγερση του 2011, θα αρχίζει και πάλι να ανθίζει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News