436
Το νέο FIATCafé500 αποτελεί μέρος του Μουσείου της εταιρείας. Πεντακόσιες ιταλικές ιδέες από ψηλά | Fiat

Μία πίστα στην ταράτσα της Fiat

Το νέο FIATCafé500 αποτελεί μέρος του Μουσείου της εταιρείας. Πεντακόσιες ιταλικές ιδέες από ψηλά
|Fiat

Μία πίστα στην ταράτσα της Fiat

Γέννημα-θρέμμα Τορινέζος ήταν ο Τζάκομο Ματ-Τρουκό. Αν το όνομά του δε σας λέει κάτι, ήταν ο αρχιτέκτονας πίσω από το τελείως «προχώ» κτίριο, στο Λινγκότο, όπου από τις αρχές της δεκαετίας του ’20 μέχρι τις αντίστοιχες του ’80, η Fiat και ο Ανιέλι κατασκεύαζαν τα μικρά τους αυτοκίνητα και, γενικώς, αποφάσιζαν.

Ο Ματ-Τρουκό είχε σχεδιάσει έναν μακρόσυρτο όγκο με συνολικό εμβαδόν 400.000 τ.μ., εξόχως πρωτοποριακής έμπνευσης που έκανε ακόμα και τον μεγάλο Λε Κορμπιζιέ να αναφέρεται σ’ αυτό ως δείγμα νέων αρχιτεκτονικών αρχών. Για να μη μείνουμε μόνο στα μπετά, ο άνθρωπος πίσω από το έργο είχε την ιδέα να στήσει μία πίστα στην οροφή. Άπειρα μοντέλα δοκιμών ανέβαιναν τη σπειροειδή ανηφόρα από το εργοστάσιο, που βρισκόταν από κάτω, προς την ταράτσα. Ευφυές και με φοβερή θέα.

Η εικόνα από την πίστα στην οροφή του ιστορικού εργοστασίου στο Λινγκότο του Τορίνο. Εκεί πάνω δοκιμάστηκαν τα Fiat με τα οποία μεγαλώσαμε (Touring Club Italiano/Marka/Universal Images Group/Getty Images)

Είναι η ίδια εικόνα από ψηλά που μπορούν να απολαμβάνουν οι επισκέπτες του «FIATCafé500» που εγκαινιάστηκε στις 27 Μαΐου. Αποτελεί μέρος του Μουσείου Casa 500, του «σπιτιού, δηλαδή, του πιο σημαντικού και σωτήριου για τους Ιταλούς μοντέλου της τελευταίας εικοσαετίας. Ως γνωστόν, αν δεν είχε «εφευρεθεί» η αναβίωση για το «πεντακοσαράκι», τα πράγματα θα ‘χαν εξελιχθεί ακόμα πιο ζόρικα για την εταιρεία. Αυτό είναι το αυτοκίνητο που την κράτησε σε ζωή – έστω και αν οι Ιταλιάνοι το «τέντωσαν» χρονικά βγάζοντας πιο πολλές εκδόσεις κι από την γκαρνταρόμπα της Μπελούτσι.

Αποψη του «FIATCafé500»

Τώρα δε, επίσης πριν λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε και επισήμως ότι, σε ορισμένες αγορές, «που-χου» Μ. Βρετανία, η Fiat σταματά από τον Ιούλιο την πώληση βενζινοκίνητων και ντίζελ μοντέλων και θα εμπορεύεται μόνο ηλεκτρικά και υβριδικά. Ποια καλύτερη αφορμή, λοιπόν, για να «πρασινίσει» το ιστορικό Λινγκότο, να πίνεις τον καφέ σου από το roof garden και να χαζεύεις αυτήν την υπέροχη κατασκευή με περισσότερα από 40.000 φυτά από αυτόχθονα μέρη; Και εκεί, έξω από τα τζάμια, να μπορείς στη ‘’La Pista 500’’, να οδηγήσεις το νέο ηλεκτρικό καμάρι της εταιρείας.

Προσθέστε μέσα και μια σειρά από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως αυτή που γίνεται, τώρα, που γράφονται αυτές οι γραμμές, με επτά σύγχρονους καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, και έχετε όλο το κόνσεπτ. Όπως, μάλλον, μόνο οι γείτονες ξέρουν να πακετάρουν. Αν σας φέρει ο δρόμος σας από Τορίνο μεριά, μπορείτε να πιείτε τον εσπρέσο σας εις υγείαν του Τζάκομο κάνοντας μία κράτηση εδώ. Και μετά, μπαίνετε πίστα για οδήγηση. Ίσως με την καλύτερη θέα στην πόλη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...