318
Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα μια εικόνα του μικροσκοπικού ρομπότ με σχήμα καβουριού που δημιούργησαν να στέκεται πάνω σε ένα νόμισμα | Northwestern University

Ρομποτικό «καβούρι» θα καθαρίζει τις αρτηρίες ασθενών

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2022, 13:45
Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα μια εικόνα του μικροσκοπικού ρομπότ με σχήμα καβουριού που δημιούργησαν να στέκεται πάνω σε ένα νόμισμα
|Northwestern University

Ρομποτικό «καβούρι» θα καθαρίζει τις αρτηρίες ασθενών

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2022, 13:45

Επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόι κατασκεύασαν ένα μικροσκοπικό ρομπότ που μπορεί να εκτελεί διαφόρων ειδών αποστολές. Το ρομπότ έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός ψύλλου και ο σχεδιασμός του θυμίζει καβούρι. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, το ρομπότ μπορεί ακόμη και να καθαρίζει τις (μπλοκαρισμένες) αρτηρίες καρδιοπαθών.

Το ρομπότ έχει διάμετρο μισό χιλιοστό και είναι το μικρότερο σε μέγεθος ρομπότ που μπορεί να ελέγχεται από μακριά. Μπορεί να περπατά, να κινείται γρήγορα με πλάγια βήματα, να κάνει περιστροφή και να αναπηδά αν χρειαστεί. Η ίδια ερευνητική ομάδα έχει κατασκευάσει στο παρελθόν μικροσκοπικά ρομποτικά σκαθάρια, γρύλλους και κάμπιες. Πρόκειται για νανο-ρομπότ που μπορούν να εργάζονται σε μικροσκοπικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου σώματος.

«Αυτά τα ρομποτάκια θα μπορούν να επισκευάζουν ή να συναρμολογούν μικρές δομές ή μηχανικά βιομηχανικά συστήματα. Θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χειρουργικά εργαλεία για να ξεμπλοκάρουν αρτηρίες, να σταματούν εσωτερική αιμορραγία ή να καταστρέφουν καρκινικούς όγκους» αναφέρει ο δρ Τζον Ρότζερς, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Το ρομπο-καβουράκι μπορεί επίσης να φέρει πάνω του διάφορα όργανα και συστήματα που να το μετατρέπουν σε αισθητήρα για συλλογή δεδομένων σε δύσκολα προσβάσιμα σημεία είτε στο φυσικό περιβάλλον είτε σε βιολογικά συστήματα.

Η τεχνολογία

Η μέθοδος που έχει αναπτύξει η ερευνητική ομάδα για την κατασκευή αυτών των μικροσκοπικών ρομπότ επιτρέπει την εύκολη και μαζική παραγωγή τους.

«Με αυτή την τεχνική μπορούμε να κατασκευάσουμε ρομπότ που περπατούν, σε οποιοδήποτε τρισδιάστατο σχήμα αλλά και μέγεθος» υποστηρίζει ο Ρότζερς. Η ερευνητική ομάδα ανάμεσα στα άλλα παρουσίασε τον περασμένο Σεπτέμβριο ένα μικροτσίπ με φτερά, σε μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός κόκκου άμμου, που κατασκευάστηκε με την ίδια τεχνική.

Το μικροτσίπ μπορεί να εξοπλίζεται με αισθητήρες και να πετά συλλέγοντας δεδομένα από τον αέρα και το περιβάλλον. Μπορεί ακόμα να εισέρχεται σε νερό και να ελέγχει την ποιότητά του, ενώ επίσης μπορεί να διαθέτει συστήματα καταγραφής και μελέτης του φωτός σε διάφορα μήκη κύματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...