Τη θέση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής απέναντι στα νέα δεδομένα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στη σκιά και της ρητορικής όξυνσης από τον Ταγίπ Ερντογάν, ανέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης, εκφράζοντας την ανησυχία της παράταξης για το κλίμα έντασης που καλλιεργεί η Τουρκία παραβιάζοντας και αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
«Η Τουρκία έκλεισε τους διαύλους και είναι φανερό ότι θα επιδιώξει τετελεσμένα, αφού σταθερή επιδίωξη της είναι να θέσει το Αιγαίο εκτός κανόνων και δικαιοδοσίας», ανέφερε ο κ. Κατρίνης. «Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι επιθετικές ενέργειες δεν θα μείνουν αναπάντητες. Η Ελλάδα σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση θα ζητήσει την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ προς την Τουρκία, ανάλογες με αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Το ΠΑΣΟΚ προτάσσει αυτή τη στιγμή το μήνυμα της εθνικής ενότητας και συνεννόησης. Ένα μήνυμα που απευθύνεται όχι μόνο στον ελληνικό λαό αλλά και στην κυβέρνηση και τα κόμματα», τόνισε ο κ. Κατρίνης.
Επεσήμανε πως απαιτείται εθνική ενότητα και αίσθηση ευθύνης, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σωστά λέει ότι η Ελλάδα δεν θα οξύνει την κατάσταση. «Δεν είναι όξυνση όμως η διεθνοποίηση του προβλήματος για αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Ορθά ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον ΟΗΕ, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και στη διεθνή κοινότητα», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Πρόσθεσε ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας εκφεύγει του δυτικού συστήματος ασφάλειας και υπονομεύει το ΝΑΤΟ. «Όλα αυτά δεν μπορεί να γίνονται χωρίς συνέπειες. Δεν μπορεί να εξισώνονται τα θύματα με τους θύτες», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο νέο κλιματικό νόμο, ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι υπάρχουν στόχοι για την απολιγνιτοποίηση αλλά δεν υπάρχουν στόχοι για την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. «Σε όλη την Ευρώπη, ο βασικός στρατηγικός στόχος είναι η απεξάρτηση από το φυσικό αέριο αλλά στην Ελλάδα η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει κανένα ρεαλιστικό σχέδιο για αυτό», υπογράμμισε. Επέκρινε τη κυβέρνηση ότι διαμόρφωσε μονομερώς τις προβλέψεις του νέου κλιματικού νόμου για την ηλεκτροπαραγωγή, την θέρμανση και την ηλεκτροκίνηση, κι αυτές υπολείπονται των μέτρων που έχει διαμορφώσει η Κομισιόν.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ από το 2021 έχει καταθέσει, με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, συγκεκριμένη πρόταση για τον κλιματικό νόμο, με στρατηγικούς άξονες και στόχους και κυρίως με συγκεκριμένες πολιτικές και πόρους.
Αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του, που δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στον κλιματικό νόμο αφού περιλαμβάνει:
-Στρατηγική στόχευση για την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
-Θεσμοθέτηση της κλιματικής συνέλευσης, με τους πολίτες να συμμετέχουν και να διαμορφώνουν τις πολιτικές για την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
-Ανεξάρτητο Επιστημονικό Συμβούλιο με ουσιαστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες.
Κατέκρινε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, τονίζοντας ότι είναι δεδομένο ότι δεν θα φορολογηθεί το συνολικό ποσό των 930 εκατ. ευρώ των υπερκερδών, ούτε καν τα 591 εκατ. ευρώ που προκύπτουν μετά τις εκπτώσεις της ΔΕΗ.
Επισήμανε ότι εδώ και μήνες, το ΠΑΣΟΚ ζητούσε να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας, ενώ η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα, τονίζοντας ότι υπήρχαν κυβερνητικά στελέχη που εκτέθηκαν με δημόσιες δηλώσεις και παρεμβάσεις τους, πείθοντας όλο και περισσότερους ότι η κυβέρνηση δεν είναι δίπλα στον πολίτη αλλά δίπλα στους προμηθευτές ενέργειας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News