Η μουσική υπόκρουση της ρωσικής καθημερινότητας θα μπορούσε να είναι το «Back in the USSR» των Beatles. Παρότι έχει περάσει περισσότερο από μισός αιώνας από το 1968, όταν κυκλοφόρησε το «White Album», οι συνθήκες φαίνεται ότι πολύ σύντομα δεν θα διαφέρουν και πολύ… Αρκούσαν τρεις μήνες πολέμου στην Ουκρανία για να επιστρέψουν οι Ρώσοι σε μια εποχή την οποία κάποιοι εξ αυτών δεν έζησαν και πολλοί άλλοι είχαν λησμονήσει. Ή, τουλάχιστον, προσπαθούσαν…
Μέσα σε 15 εβδομάδες η χώρα γύρισε στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Προς το παρόν, τα καταστήματα εξακολουθούν να είναι εφοδιασμένα, όμως όπως πάνε τα πράγματα, δεν είναι μακριά η μέρα που τα περισσότερα από τα δυτικά προϊόντα δεν θα βρίσκονται στα ράφια. Και αυτό δεν αφορά μονάχα τα είδη πολυτελείας ή ρουχισμού. Ακόμη και σοβαρά προϊόντα, ανταλλακτικά μηχανημάτων και είδη εξορυκτικής βιομηχανία,ς από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση της ρωσικής οικονομίας, θα εκλείψουν.
Εμπνευσμένο από τις παραδόσεις της Σοβιετικής Ενωσης σε ελλείψεις ειδών καθημερινής χρήσης και από τις καραμπινάτες αντιφάσεις –δισεκατομμύρια ρούβλια οι δαπάνες για τα διαστημικά προγράμματα και συγχρόνως λιτότητα στο μπακάλικο– είναι το ρεπορτάζ του Φαμπρίτσο Ντραγκοσέι στην Corriere della Sera. Πραγματεύεται το εμπορικό αλαλούμ που επέφερε ο πόλεμος στην αγορά της Ρωσίας και επικεντρώνει στις αποχωρήσεις των Δυτικών εταιρειών.
Μπακάλικα, γήπεδα, μπουτίκ…
«Οχι άλλες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με το 90% του πλανήτη, όχι άλλα τζιν Levi’s, όχι άλλα καταστήματα Ikea και McDonald’s». Συμπέρασμα: αν ο πόλεμος δεν σε σκοτώσει, Ρώσε, θα σε ξεβρακώσει σίγουρα. «Τα πολυτελή εμπορικά κέντρα θα μείνουν χωρίς Louis Vuitton, Ferrari και Lamborghini, και για να πάτε μέχρι το Ελσίνκι ή θα ταξιδέψετε σιδηροδρομικώς και θα ταλαιπωρηθείτε ή θα πετάξετε μέσω Κωνσταντινούπολης και Ερεβάν». Και όχι μόνο αυτά: «Το ρωσικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου θα αλλάξει πρόσωπο, αφού περισσότεροι ξένοι παίκτες θα αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Επιστροφή στην ΕΣΣΔ, λοιπόν».
Ο Ντραγκοσέι, βγαίνοντας από τα μπακάλικα και από τα γήπεδα, ασχολήθηκε και με τις πετρελαϊκές εταιρείες. «Οι μεγάλες ρωσικές εξαγωγικές εταιρείες, φυσικού αερίου και πετρελαίου, θα χάσουν πελάτες». Διότι και οι πελάτες θα φοβηθούν μήπως οι Δυτικοί τούς επιβάλουν κυρώσεις επειδή ψωνίζουν από τους Ρώσους. «Ετσι και οι αντλίες στα πετρελαιοπήγαδα δεν θα λειτουργούν στο φουλ». Παρέθεσε και στοιχεία ο Ιταλός, από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών κιόλας: «Το ρωσικό κράτος εισέπραξε 33% λιγότερο ΦΠΑ από εισαγωγές τον Απρίλιο, σημάδι ότι οι εισαγωγές καταρρέουν».
Αλλά και στην κοινωνία υπάρχει αναβρασμός: «Κάθε μέρα έρχονται άσχημα νέα για τους απλούς πολίτες που δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να βρουν δουλειά, δεδομένου ότι χιλιάδες εργάζονταν στις επιχειρήσεις που έκλεισαν». Επιστροφή, λοιπόν, στις χειρότερες ημέρες της σοβιετικής εξουσίας από πλευράς καταναλωτικών ειδών κάθε είδους, αλλά και στην κοινωνική δυσφορία από την έλλειψη προσφοράς εργασίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News