Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να συναντούν σθεναρή αντίσταση από τους κατοίκους της Μελιτόπολης, της πόλης στη νότια Ουκρανία που «κατέλαβαν» τον Φεβρουάριο. Σχεδόν ταυτόχρονα με την είσοδο του ρωσικού στρατού στην πόλη, κάποιοι επιχείρησαν να βάλουν εμπόδια στους δρόμους προκειμένου να μπλοκάρουν τα τεθωρακισμένα οχήματα των εισβολέων. Οι περισσότεροι από τους ντόπιους, λίγες ώρες αργότερα και επί πολλές ημέρες, έβγαιναν στους δρόμους ανεμίζοντας τις μπλε κίτρινες σημαίες της Ουκρανίας.
Ωστόσο, όταν οι Ρώσοι άρχισαν να καταστέλλουν τις διαδηλώσεις, το κίνημα αναγκάστηκε να εξελιχθεί – νέες ομάδες αντίστασης έκαναν την εμφάνισή τους. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, το οποίο εδρεύει στις ΗΠΑ, μία μορφή αντάρτικου βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη τουλάχιστον από τα μέσα Μαρτίου. Η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε, από την πλευρά της, ότι από τις 20 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου «αντάρτες εξολόθρευσαν 70 Ρώσους στρατιώτες κατά τη νυχτερινή περιπολία τους». Αυτές οι ομάδες φαίνεται ότι συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιθέσεις.
People in #Melitopol are so tough that they come at the armed occupiers with bare hands. They clearly did not expect such a response. pic.twitter.com/bjvFKQD1Ul
— NEXTA (@nexta_tv) March 5, 2022
Την περασμένη Τετάρτη, ένα ρωσικό τεθωρακισμένο τρένο φέρεται να εκτροχιάστηκε. Μέρες νωρίτερα, δύο ρώσοι στρατιώτες βρέθηκαν νεκροί στον δρόμο. Τον περασμένο μήνα ανατινάχθηκε μια γέφυρα κοντά στη Μελιτόπολη, η οποία χρησίμευε στον ρωσικό στρατό για τη μεταφορά προμηθειών.
Ο Ιβάν Φεντόροφ, δήμαρχος της Μελιτόπολης, ισχυρίζεται ότι αυτές οι ενέργειες οργανώθηκαν από αντάρτικες ομάδες. «Είναι δουλειά των ανταρτών μας, των μυστικών υπηρεσιών μας και των στρατιωτών μας. Κάνουν αυτή τη δουλειά μαζί», δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο BBC. Υπενθυμίζεται ότι ο Φεντόροφ είχε απαχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις (εδώ) ενώ αργότερα αφέθηκε ελεύθερος στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων (εδώ).
??In Melitopol, the resistance movement against the invaders blew up an armored train of Russian troops, local media reported.
Undermining was carried out under a car with personnel. In total, the armored train consisted of 10 wagons.#Ukraine pic.twitter.com/3c7Z9zPeoH
— ??Ukraine News Live?? (@UkraineNewsLive) May 18, 2022
Οι Ρώσοι προσπαθούν απεγνωσμένα να συντρίψουν κάθε αντίσταση, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου. Ερευνούν σπίτια και συλλαμβάνουν ανθρώπους, συχνά αδιακρίτως, λένε οι κάτοικοι. Στις 29 Απριλίου, ένοπλοι άνδρες με λευκά περιβραχιόνια στις στολές τους –χαρακτηριστικά της στολής ρώσων στρατιωτών– απήγαγαν τον Μπόρις Κλέσεφ, έναν επικεφαλής τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας στη Μελιτόπολη.
Για δύο εβδομάδες, οι συγγενείς του δεν είχαν καμία πληροφορία για το πού βρίσκεται. Πριν από λίγες ημέρες, ένας φιλορωσικός λογαριασμός στο Telegram δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει τον ουκρανό αξιωματούχο, μαζί με άλλους άνδρες, να παραδέχονται ότι παρείχαν στον ουκρανικό στρατό πληροφορίες για τις ρωσικές κινήσεις. Ο Κλέσεφ μιλούσε με χαμηλή φωνή, ευρισκόμενος εμφανώς υπό πίεση. Αλλά ακόμα και αν ήταν φανερό ότι επρόκειτο για εξαναγκασμό σε «ομολογία», αυτό δεν απασχολούσε τους δημιουργούς του βίντεο – στόχος τους είναι να σπάσουν την αντίσταση που εξαπλώνεται στην πόλη.
Από την άλλη, οι προαναφερθείσες αντιστασιακές ομάδες ενδεχομένως αποτελούν ένα μικρό μέρος του κινήματος. «Το 90% των κατοίκων της Μελιτόπολης αντιστέκονται με τον δικό τους τρόπο», λέει η Σβιτλάνα Ζαλιζέτσκα, τοπική δημοσιογράφος. «Κάποιοι απλώς κοιτάζουν τους ρώσους στρατιώτες με μίσος. Αλλοι τραγουδούν πατριωτικά τραγούδια τη νύχτα. Κάποιοι κολλούν αφίσες με ουκρανικές σημαίες στον δρόμο», είπε, προσθέτοντας ότι ορισμένοι μεταφέρουν πληροφορίες για τις κινήσεις των Ρώσων στην ουκρανική πλευρά.
Λίγες εβδομάδες μετά την κατάληψη της πόλης, άνδρες της Ροσγκβάρντια – της ρωσικής Εθνοφρουράς – έφτασαν στην Μελιτόπολη για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις. Αρχισαν να διαλύουν τα πλήθη – τα οποία φώναζαν «Η Μελιτόπολη είναι Ουκρανία» – και να συλλαμβάνουν διαδηλωτές.
Assassinations, explosions, gunfire reported in occupied #Melitopolhttps://t.co/DVsV9Nt24z pic.twitter.com/KrWUDIdsuP
— KyivPost (@KyivPost) May 18, 2022
Τα ρωσικά στρατεύματα φαίνεται ότι κατανόησαν, όμως, ότι η πάταξη της αντίστασης απαιτεί περισσότερα από το να βάλουν τέλος στις πορείες. Για να δημιουργήσουν λοιπόν μια ψευδαίσθηση κανονικότητας, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να φιμώσουν όποιον τους αντιτίθεται ανοιχτά, σύμφωνα με τη Ζαλιζέτσκα.
Η δημοσιογράφος, η οποία διατηρούσε έναν δημοφιλή ιστότοπο ειδήσεων, πιέστηκε να συνεργαστεί με τις νέες Αρχές που διόρισε στην πόλη ο ρωσικός στρατός. Αρνήθηκε. Οταν απήχθη ο δήμαρχος, η Ζαλιζέτσκα συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να είναι η επόμενη και διέφυγε σε έδαφος που ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις. Ακολούθησαν απειλές σε βάρος της οικογένειας της, ισχυρίστηκε. «Πρώτα ήθελαν να κλείσουν τον ιστότοπο. Απέτυχαν. Μετά προσπάθησαν να με συλλάβουν. Απέτυχαν ξανά. Στη συνέχεια συνέλαβαν τον πατέρα μου και τον πήραν όμηρο για να με κάνουν να επιστρέψω», δήλωσε.
Οι Ρώσοι εμφανίζονται να έχουν ως κύριο στόχο τους την κάμψη του φρονήματος των κατοίκων της Μελιτόπολης και να ανοίξουν ξανά σχολεία, καταστήματα και επιχειρήσεις με στόχο να παρουσιάσουν τη ρωσική κατοχή ως θετικό βήμα, συνεχίζει το ρεπορτάζ του BBC. Και όσο διαρκεί η κατοχή, τόσο πιο δύσκολο είναι για τους ανθρώπους να αντισταθούν. Μερικοί κάτοικοι, οι οποίοι δεν έχουν πια χρήματα για να θρέψουν τις οικογένειές τους, επιστρέφουν στη δουλειά – ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται υποστήριξη του νέου καθεστώτος.
«Αν στη Μαριούπολη φονεύουν τους Ουκρανούς, εδώ προσπαθούν να “γονατίσουν” τις ψυχές μας», είπε στο βρετανικό δίκτυο η Ιρίνα, κάτοικος της πόλης. «Αλλά θα αποτύχουν».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News