Στο φαινόμενο της έξαρσης της παιδικής παραβατικότητας αλλά και στα επεισόδια που αμαύρωσαν τον τελικό Κυπέλλου Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ το περασμένο Σάββατο στο ΟΑΚΑ αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Εκανε λόγο για προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ., τόσο στην προσέγγιση των μαθητών όσο και στη συνέχιση της έρευνας για όσα συνέβησαν στο Ολυμπιακό Στάδιο, παραδεχόμενος ωστόσο επιχειρησιακές αδυναμίες.
Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο κ. Θεοδωρικάκος διαπίστωσε ότι καταγράφεται έξαρση φαινομένων παιδικής παραβατικότητας και προσέθεσε ότι «για τον λόγο αυτόν η ΕΛ.ΑΣ. προσπαθεί συστηματικά να επικοινωνήσει με τους μαθητές, ακόμη και από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, ώστε να τους ενημερώσει για τους κινδύνους του Διαδικτύου, από όπου ξεκινάει το πρόβλημα». Είπε μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που τελειώνει έγιναν περισσότερες από 220 ενημερωτικές εκδηλώσεις τις οποίες παρακολούθησαν χιλιάδες μαθητές, ενώ συμπλήρωσε ότι λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 11188 στην οποία μπορούν να απευθύνονται όσοι το επιθυμούν για να πάρουν πληροφορίες, να κάνουν καταγγελίες ή να ζητήσουν στήριξη για θέματα που αφορούν το διαδίκτυο.
Ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι «για να είμαστε ειλικρινείς, οι παραβατικές συμπεριφορές των παιδιών σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις οικογένειες», προειδοποιώντας ότι δεν είναι και ό,τι καλύτερο να «παρκάρουμε» τα παιδιά δίνοντας τους ένα κινητό ή ένα τάμπλετ για να μείνουν ήσυχα.
Στο άλλο φλέγον θέμα, αυτό της οπαδικής βίας που στιγμάτισε τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, μεταξύ του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, ο κ. Θεοδωρικάκος επικαλέστηκε το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος αγώνας ύστερα από χρόνια που τον παρακολουθήσαν περίπου 50.000 φίλαθλοι, χωρίς μάλιστα να ισχύει η απαγόρευση μετακινήσεων οπαδών.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι έγιναν 17 συλλήψεις για τα επεισόδια και τόνισε ότι η αστυνομική έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί: από το υλικό των καμερών θα εντοπιστούν και άλλοι παραβάτες και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, προειδοποίησε.
Στο ερώτημα, όμως, για το πώς πέρασαν στο ΟΑΚΑ τόσα «πολεμοφόδια» τα οποία μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν και για να τραυματίσουν ποδοσφαιριστές, ο κ. Θεοδωρικάκος παραδέχτηκε ουσιαστικά την αδυναμία της Πολιτείας να δημιουργήσει το πλαίσιο για έναν ασφαλή αγώνα με οπαδούς και των δύο ομάδων.
«Είναι πάρα πολύ απλό», είπε. «Αυτό είναι ένα επιχειρησιακό θέμα, το οποίο έχει την εξής απλούστατη διάσταση. Οταν υπάρχουν 50.000 θεατές για να μπουν στο γήπεδο, δεν πρόκειται να ελεγχθούν προσωπικά ένας ένας. Αρα, η κοινωνία και η ομοσπονδία εν προκειμένω του ποδοσφαίρου έπρεπε να απαντήσει στο ερώτημα: ή να έχει κόσμο το γήπεδο 45.000 με 50.000 ή να έχει πολύ πιο περιορισμένο αριθμό. Αποφασίστηκε να είναι ένας κανονικός τελικός με όλον τον κόσμο. Προφανέστατα λοιπόν δεν ήταν δυνατό η ελληνική αστυνομία να ελέγξει όλους τους ανθρώπους που θα έμπαιναν μέσα. Για να τελειώνει η ιστορία…», κατέληξε με νόημα, αναγνωρίζοντας έτσι μια πραγματικότητα: ότι στην Ελλάδα του 2022 είναι πρακτικά αδύνατο να διεξαχθεί ποδοσφαιρικό ματς με τόσους φιλάθλους.
Ο ίδιος, πάντως, υποσχέθηκε ότι ο νόμος θα είναι άτεγκτος και παρέπεμψε στο τι θα ισχύσει από το νέο πρωτάθλημα, τον Σεπτέμβριο, όταν οι σύνδεσμοι φιλάθλων λειτουργήσουν υπό νέο νομικό καθεστώς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News