Ζούμε τα χρόνια των αδιανόητων. Ο Ευθύμιος Μπουγάς, Θύμιος για τους γνωστούς του, το 2008 τραυματίζεται με τη μηχανή του. Το τραύμα στιγματίζει όλη την υπόλοιπη ζωή του. Αναγκάζεται για να τραφεί και για να μιλήσει να έχει μηχανική υποστήριξη και το πρόσωπό του είναι τόσο παραμορφωμένο, που εκείνος το καλύπτει με μάσκα. Από τότε που κανένας δεν φορούσε μάσκα. Με μελαγχολεί πόσο ανακουφιστικό πρέπει να ήταν για εκείνον όταν φορέσαμε όλοι μάσκες…
Μιλάμε για έναν νέο άνθρωπο, 39 ετών. Που είχε όνειρα, είχε ζωή και όλα σταμάτησαν, όλα ανατράπηκαν στα 25 χρόνια του. Εκτοτε ζει στον Πύργο Ηλείας με ένα επίδομα από το κράτος, της τάξεως των 350 ευρώ τον μήνα. Μπορείτε να φανταστείτε άνθρωπο, ανθρώπους να εξασκούν bullying επάνω σε αυτόν τον δυστυχισμένο άνθρωπο; Να του πετάνε κροτίδες, ξύλα μέσα στο σπίτι του, να έχουν γίνει ο εφιάλτης του, να τον «παίζουν» για να τον προκαλέσουν να βγει έντρομος έξω και να τον περιγελάσουν; Μπορείτε; Ολα όσα δεν χωράει ο νους του ανθρώπου μπορούν να συμβούν.
Το πρόσωπο του Βαγγέλη Γιακουμάκη, που υπέστη τα πάνδεινα στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, έχει καρφωθεί μέσα μου, το πρόσωπο του Αλεξ από τη Βέροια, επίσης, το πρόσωπο της Ελένης Τοπαλούδη δεν φεύγει. Τσογλάνια, κτήνη και απέναντί τους εξαιρετικής ποιότητας πλάσματα, ευγενικά, με αρχές. «Φοράω τη μάσκα για τα παιδάκια και για τα γεροντάκια. Δεν θέλω να τους τρομάζω με την εμφάνισή μου» λέει ο Θύμιος.
Τα τσογλάνια δεν φοράνε μάσκα. Μάλιστα, κομπάζουν για τα κατορθώματά τους, κοινοποιώντας στα κοινωνικά δίκτυα. (Μόνο όταν συλλαμβάνονται κλαψουρίζουν, νιαουρίζουν. Είναι ίδιον του τσογλανιού. Η θρασυδειλία). Ο Ευθύμιος Μπουγάς, ο Θύμιος για τους δικούς του, κατέφυγε στο Αστυνομικό Τμήμα Πύργου δύο φορές. Δύο φορές. Τι έπραξαν; Πώς ενήργησαν; Τι μέτρα έλαβαν για την προστασία του; Τίποτα. «Δεν έκανε μήνυση». Ενα πλάσμα φοβισμένο, πουλάκι λαβωμένο σε αδιέξοδο φυγής, γιατί πρέπει να ενεργήσει σαν ανδρειωμένο; Και ποιος θα τον προστατεύσει όταν τα τσογλάνια ενημερωθούν για τη μήνυσή του; Το Αστυνομικό Τμήμα ανέμενε να πάει ο Θύμιος δικαστικώς; Διαθέτουν, πέραν της στολής, ψυχή, καρδιά, μυαλό;
Το μεγαλύτερο πεδίο εγκληματικότητας είναι στον Νομό Αττικής, ωστόσο η πλειοψηφία της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται στην επαρχία, με νομοθεσία να προστατεύει τη μη μετακίνηση. Το χωράει ο νους σας; Είναι αντίστροφη η φορά του ρουσφετιού. «Στείλτε με στην επαρχία που είναι πιο ήσυχα τα πράγματα». Τα γράφω αυτά γιατί –ας παραλογιστώ κι εγώ– το Αστυνομικό Τμήμα Πύργου δεν πνίγεται στη δουλειά, δεν είναι της Ομονοίας. Ενας άνθρωπος, ένας πολίτης, ένα πονεμένο πλάσμα φτάνει να καταγγείλει δύο φορές, ζητάει προστασία, ζητάει κάτι να γίνει… Και; Εκ του αποτελέσματος, τίποτα. Κι αυτό το «τίποτα» είναι πιο εγκληματικό από την ύπαρξη τσογλανιών. Γιατί τα καθάρματα πάντα θα υπάρχουν, αυτό που πρέπει είναι η γρήγορη κινητοποίηση, τα αντανακλαστικά κάθε αρχής εναντίον κάθε είδους κανιβαλισμού.
Μια μέρα ο Θύμιος εξαφανίστηκε, δεν άντεξε άλλο. Και τώρα, όλοι τον ψάχνουμε. Τώρα, όλοι τον μάθαμε. Τώρα, «όλοι» αναλάβαμε – και ευτυχώς. Γιατί δεν ήταν άξιος κανένας πριν. Η ιστορία, όπως φτάνει στα μάτια μου, στα αφτιά μου, με «πυροβολεί». Επικοινωνώ με το Αστυνομικό Τμήμα Πύργου, Κυριακή μεσημέρι. «Ο ταξίαρχος είναι αρμόδιος, επικοινωνήστε μαζί του σε αυτό το τηλέφωνο». Το τηλέφωνό του δεν απαντάει. «Είναι στο γραφείο του ή όχι;». Δισταγμός αμηχανίας. «Μπορεί να είναι στην τουαλέτα, κυρία μου». Τέσσερις ώρες… Πλέον απαντάει γυναίκα αστυνομικός. «Εδώ θα ήταν». «Μα, δεν ήταν. Προσπαθώ ώρες». «Δεν γνωρίζω για πριν, πάντως τώρα είναι σίγουρα σε ποδοσφαιρικό αγώνα». «Ο διοικητής σας;». «Από Δευτέρα».
Στις 7.15 κατορθώνω να μιλήσω με τον διοικητή. «Μπορείτε να μου πείτε τι ενέργειες κάνατε και τις δύο φορές που ο Θύμιος ερχόταν στο τμήμα να καταγγείλει το δράμα του;». «Πήγε το περιπολικό, αλλά δεν βρήκε στο σημείο κανέναν». «Περιμένατε να βρείτε να σας περιμένουν;»… Σιωπή. Ενδεικτικός ο διάλογος με το Αστυνομικό Τμήμα Πύργου. Ενδεχομένως… Και γενικώς… Με αστυνομικά τμήματα.
ΥΓ. 1 Οσο γράφεται το κείμενο, η τύχη του Θύμιου αγνοείται.
ΥΓ. 2 Οι άνθρωποι έχουν χάσει τα ανθρώπινα αντανακλαστικά τους.
ΥΓ. 3 Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος έχει επιδείξει εξαιρετικά αντανακλαστικά. Απαίτησή μας η αυστηρότητα σε αυτή την «ακτινογραφία» της αδιαφορίας, του ωχαδερφισμού, της πέραν από τα ανθρώπινα ακύρωσης των αντανακλαστικών ανθρώπων που πληρώνονται για να υπηρετούν τον πολίτη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News