562
Φινλανδοί έφεδροι της Ταξιαρχίας «Καρελία» πραγματοποιούν εκπαιδευτική βολή με τυφέκια. Η στρατιωτική εκπαίδευση είναι τακτική διαδικασία για όλους τους άνδρες από 18 έως 55 ετών | Lehtikuva/Lauri Heino via REUTERS

Φινλανδία και ΝΑΤΟ: Το Ελσίνκι δεν πτοείται από τις ρωσικές απειλές

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2022, 19:42
Φινλανδοί έφεδροι της Ταξιαρχίας «Καρελία» πραγματοποιούν εκπαιδευτική βολή με τυφέκια. Η στρατιωτική εκπαίδευση είναι τακτική διαδικασία για όλους τους άνδρες από 18 έως 55 ετών
|Lehtikuva/Lauri Heino via REUTERS

Φινλανδία και ΝΑΤΟ: Το Ελσίνκι δεν πτοείται από τις ρωσικές απειλές

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2022, 19:42

Επειτα από δεκαετίες ουδετερότητας η Φινλανδία των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων και των συνόρων μήκους 1.340 χιλιομέτρων που μοιράζεται με τη Ρωσία προετοιμάζεται για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Το ανακοίνωσαν την Πέμπτη και ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει κατά τις επόμενες ημέρες και η πολιτική ηγεσία της Σουηδίας στο πλαίσιο μίας από τις πιο σημαντικές συνέπειες του πολέμου που κήρυξε και διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία με στόχο, μεταξύ πολλών άλλων, και τη μη περαιτέρω διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ομως από τότε που θα επισημοποιηθούν τα αιτήματα των δύο χωρών έως ότου να καταστούν μέλη της συμμαχίας θα περάσει καιρός. Για την επικύρωση της απόφασης και από τα τριάντα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να χρειαστεί έως και ένας χρόνος. Οι συνθήκες, όμως, είναι από κάθε άποψη εξαιρετικές, υπενθυμίζει ο Ρικάρντο Σταλιανό της La Repubblica από το Ελσίνκι, αναφέροντας σχετικά πως ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες πως η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο ενώ ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε, δίχως να είναι ξεκάθαρο σε ποια βάση, μίλησε για «δύο εβδομάδες».

Σε αυτό το πλαίσιο το πιο κρίσιμο ερώτημα αφορά το πώς θα αντιδράσει η Μόσχα. Παρά τις απειλές του Κρεμλίνου, κατά μήκος της μεθορίου μεταξύ των δύο χωρών, η ρωσική παρουσία είναι περιορισμένη σε σχέση με το παρελθόν εξαιτίας, ακριβώς, του πολέμου μου μαίνεται στην Ουκρανία.

Ο Χάουλι Χαουτάλα, πρώην διπλωμάτης με θητεία και στη Μόσχα και νυν συνεργάτης του ινστιτούτου Center for a New American Security έκανε λόγο για εκστρατείες παραπληροφόρησης από το Κρεμλίνο, κυβερνοεπιθέσεις και εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών, όπως συνέβη πέρυσι στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία.

Ομως στις πόλεις της Φινλανδίας τίποτα δεν μαρτυρά την επικείμενη, ιστορική, γεωπολιτική αλλαγή, αναφέρει ο ιταλός ανταποκριτής. Οι Φινλανδοί δεν έχουν ξεχάσει τον Πόλεμο του Χειμώνα με τους Σοβιετικούς που ξέσπασε τον Νοέμβριο του 1939 και τερματίστηκε τον Μάρτιο του 1940 με την επικράτηση της Μόσχας μετά από ηρωϊκή αντίσταση και από τότε προετοιμάζονται, δίχως πανικό, για το χειρότερο, διαθέτοντας σήμερα ενεργό στρατό 280.000 ατόμων και 900.000 εφέδρους που επανεκπαιδεύονται τακτικά. Ολοι οι άνδρες ηλικίας από 18 έως 55 ετών γνωρίζουν σε ποια μονάδα και με ποια ιδιότητα θα καλούνταν να υπηρετήσουν σε περίπτωση κινδύνου.

Ψυχραιμία…

«Ωστόσο στη χώρα κυριαρχεί ένας γρανιτένιος πραγματισμός», γράφει ο Ρικάρντο Σταλιανό. «Δεν αντιμετωπίζουμε καμία άμεση απειλή», του επισήμανε αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Φινλανδίας η οποία είναι αρμόδια, μεταξύ άλλων, και για τα χιλιάδες καταφύγια της Φινλανδίας που μπορούν να φιλοξενήσουν σχεδόν 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους, προσφέροντάς τους προστασία από επιθέσεις με όπλα μαζικής καταστροφής, χημικά, βιολογικά και πυρηνικά. «Τα διατηρούμε λειτουργικά όπως ακριβώς κάνουμε τα τελευταία σχεδόν ογδόντα χρόνια», πρόσθεσε ο φινλανδός αξιωματούχος.

Οσον αφορά την ένταξη της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, πρακτικά ο φινλανδικός στρατός έχει ήδη ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στις τάξεις του ΝΑΤΟ. Από τη δεκαετία του 1990, μαζί με τον στρατό της Σουηδίας, συμμετείχε σε αποστολές στα Βαλκάνια, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Με λίγα λόγια η διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεων της Φινλανδίας και του ΝΑΤΟ αποτελεί ήδη πραγματικότητα. Και λίγο πριν ο Πούτιν διατάξει τα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία το Ελσίνκι οριστικοποίησε την αγορά 64 μαχητικών F-35 από την αμερικανική Lockheed Martin. Δεδομένου, ωστόσο, ότι η Μόσχα θα συνεχίσει σε κάθε περίπτωση να είναι ο μεγάλος, απειλητικός γείτονάς της, η Φινλανδία αποφάσισε να προβεί στην επισημοποίηση αυτής της ήδη στενής σχέσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...