Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές μειώθηκε –γεγονός που καταδεικνύει το οριακό της ενεργειακής επάρκειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη σκιά των συγκρούσεων στην Ουκρανία.
Οπως ανακοίνωσε ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, βασικός προμηθευτής ρωσικού καύσιμου στην ΕΕ, η μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας αναμενόταν να μειωθεί και την Πέμπτη, κατά σχεδόν ένα τρίτο σε σχέση με την Τετάρτη οπότε και ήδη είχαν υπάρξει προβλήματα στην τροφοδοσία, με μειωμένους όγκους.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Gazprom, περίπου 50,6 εκατ. κυβικά μέτρα αναμενόταν να μεταφερθούν εντός της ημέρας μέσω του Σταθμού της Σούτζα έναντι 72 εκατ. την Τετάρτη. Με βάση αυτή την πηγή –την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων– η νέα μείωση είναι της τάξεως του 30%, έπειτα από μια πτώση κατά 18% την Τετάρτη σε σύγκριση με την Τρίτη.
Από την άλλη πλευρά, οι όγκοι που ανέφερε η ουκρανική εταιρεία διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου OGTSOU υπήρξαν ελαφρώς διαφορετικοί, αλλά της ίδιας τάξης: ανέφερε παροχή 53 εκατ. κυβικών μέτρων την Πέμπτη έναντι 73 εκατ. την Τετάρτη.
Ρωσία και Ουκρανία επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη γι’αυτό.
Η Ουκρανία υποστήριξε πως εδώ και δύο ημέρες ότι δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί τις παραδόσεις μέσω των εγκαταστάσεων της Σοχρανίβκα, στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, λόγω της παρουσίας ρωσικών δυνάμεων, και ζήτησε από την Gazprom να αυξήσει τον όγκο του φυσικού αερίου που διοχετεύεται σε άλλο σταθμό της, αυτόν στην Σούτζα.
Η Μόσχα από την άλλη πλευρά έχει δηλώσει ότι η διαμετακόμιση μπορεί να γίνει μέσω του σταθμού της Σοχρανίβκα, καθώς μια αλλαγή της ροής προς τον σταθμό της Σούτζα είναι αδύνατη.
Την Τετάρτη, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε μείωση 25% του όγκου του φυσικού αερίου που διοχετεύτηκε μέσω ενός από τους βασικούς αγωγούς διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.
Μέχρι στιγμής, τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα διατηρούν τις ροές φυσικού αερίου παρά τις μάχες, με τη Ρωσία να επιμένει κυρίως στο γεγονός ότι είναι, παρά τις κυρώσεις και την σύγκρουση, αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος.
Η ΕΕ προσπαθεί από την πλευρά της να προετοιμαστεί για μια διακοπή των προμηθειών της από τότε που ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για την πληρωμή μόνο σε ρούβλι.
Μήνυμα Πετκόφ για το αγωγό στην Πολωνία
Στο μεταξύ, ο Ντμίτρι Πετκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι οι ρωσικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην πρώην μονάδα της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom στη Γερμανία και σε άλλες οντότητες σημαίνουν ότι αυτές δεν μπορούν να λαμβάνουν προμήθειες αερίου από τη Ρωσία.
«Οι κυρώσεις εμποδίζουν, άρα δεν μπορούν να υπάρχουν σχέσεις με αυτές τις εταιρίες, ούτε μπορούν να λάβουν προμήθειες (αερίου)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος αρνήθηκε να πει περισσότερα
Η Μόσχα έχει επιβάλει κυρώσεις στον ιδιοκτήτη του πολωνικού τμήματος του αγωγού Γιαμάλ που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς και στην πρώην μονάδα της Gazprom στη Γερμανία, οι θυγατρικές της οποίας βοηθούν να καλυφθούν οι ανάγκες της Ευρώπης σε αέριο.
Μπλόκο στον αγωγό της Πολωνίας
Λίγο αργότερα η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί συγκεκριμένο αγωγό αερίου που έχει ουσιαστική σημασία για τη μεταφορά του προϊόντος στην Ευρώπη μέσω της Πολωνίας, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία.
Η υιοθέτηση των ρωσικών αντίμετρων στις κυρώσεις «σημαίνει ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιείται ένας αγωγός φυσικού αερίου που ανήκει στη EuRoPol GAZ (η οποία εκμεταλλεύεται το πολωνικό τμήμα του αγωγού Yamal-Europe) για τη μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της Πολωνίας, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Την Τετάρτη, η Ρωσία είχε ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων σε περισσότερες από 30 εταιρίες της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Σιγκαπούρης, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει αυτές οι χώρες στη Μόσχα. Στον κατάλογο των εταιρειών περιλαμβάνονται συνολικά 31 εταιρίες, μεταξύ των οποίων είναι και η EuRoPol GAZ S.A., η ιδιοκτήτρια του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal-Europe. Ο αγωγός αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους του δικτύου, αφού μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Λευκορωσίας και της Πολωνίας στη Γερμανία.
Η Gazprom πρόσθεσε ότι προτού να ληφθεί αυτή η απόφαση «η πολωνική πλευρά είχε παραβιάσει κατ’ επανάληψη τα δικαιώματα της Gazprom , ως μετόχου της EuRoPol GAZ και στις 26 Απριλίου ενέταξε την Gazprom στη λίστα των κυρώσεων, μπλοκάροντας τη δυνατότητα της εταιρείας να ασκεί τα δικαιώματά τις στις μετοχές και τους άλλους τίτλους της EuRoPol GAZ και να λαμβάνει μερίσματα».
Πολλές από τις άλλες εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις ανήκουν στην Gazprom Germania, τη γερμανική θυγατρική του ρωσικού κολοσσού, την οποία το γερμανικό κράτος έθεσε υπό τον έλεγχό του λόγω της στρατηγικής σημασίας της. Η Gazprom ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου ότι «αποσύρεται» από αυτή τη θυγατρική, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση συναλλαγών μεταξύ των εταιρειών. Απαγορεύεται επίσης να ελλιμενίζονται σε ρωσικά λιμάνια πλοία που συνδέονται με τις εν λόγω εταιρείες.
Στα τέλη Απριλίου η Gazprom είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει τις παραδόσεις αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, δυο χώρες της ΕΕ που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο αγωγός Nord Stream 1 που συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία δεν έχει επηρεαστεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News