Τον ξέρει κάθε Γάλλος και κάθε Γαλλίδα, ήταν επί 30 χρόνια αυτός που τους έλεγε τα νέα κάθε βράδυ, τον ήξεραν και τον φώναζαν με τα αρχικά του, PPDA –τόσο οικείος, η «φωνή» της Γαλλίας. Και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με τη νέμεση του #MeToo: Ο Πατρίκ Πουάβρ ντ’ Αρβόρ –διάσημος από τη δεκαετία των 80s με τα αρχικά του ονόματός του, PPDA (Patrick Poivre d’Arvor)– έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από σοβαρές κατηγορίες, που αφορούν σεξουαλική παρενόχληση και βιασμούς.
Οι καταγγελίες, που άλλες γίνονται ανοιχτά και άλλες ανώνυμα, αφορούν περιστατικά που συνέβησαν στο πρόσφατο, αλλά κυρίως στο μακρινό παρελθόν. Οι γυναίκες αυτές, οι οποίες, όπως ισχυρίζονται, είχαν πέσει θύματά του από τη δεκαετία του ’80 και μετά, κατάφεραν να μιλήσουν για τα δεινά που πέρασαν, παίρνοντας δύναμη από μια συγγραφέα που μήνυσε τον παρουσιαστή για δύο βιασμούς, την προηγούμενη χρονιά, και η υπόθεση πήρε δημοσιότητα.
Η δημοσιογραφική έρευνα που άνοιξε τα στόματα
Το δημοσιογραφικό site Mediapart πήρε συνέντευξη από 20 γυναίκες που ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον παρουσιαστή. Οι 18 από αυτές βιντεοσκοπήθηκαν με πρόσωπο στην κάμερα, αποκαλύπτοντας τα στοιχεία τους, για το πρόγραμμα «PPDA: 30 χρόνια σιωπής» που ετοίμασε ο ιστότοπος και άλλες δύο μίλησαν χωρίς να δείχνουν το πρόσωπό τους.
Η πλειονότητα των σεξουαλικών αδικημάτων –αν πράγματι έχουν συμβεί– φαίνεται να ξεκίνησαν το 1980 και σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία έχουν παραγραφεί. Δύο από τα φερόμενα θύματα, που είναι τώρα ηλικίας μεταξύ 28 και 63 ετών, ήταν εκείνη την εποχή ανήλικα. Πολλές από τις επιθέσεις φέρεται να συνέβησαν στο γραφείο του παρουσιαστή, μέσα στον τηλεοπτικό σταθμό, μόλις είχε τελειώσει το τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων.
Ο 74χρονος PPDA αρνείται τις κατηγορίες και επιμένει ότι οι σχέσεις του με τις γυναίκες αυτές ήταν συναινετικές και ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε από μέρους του βία. Περιέγραψε μάλιστα τους ισχυρισμούς των γυναικών ως «ψευδείς από την αρχή μέχρι το τέλος».
Ετσι ξεκίνησαν όλα
Τον Φεβρουάριο του 2021, η 38χρονη συγγραφέας και δημοσιογράφος Φλοράνς Πορσέλ κατηγόρησε τον PPDA για δύο βιασμούς –τον έναν τον τοποθετούσε χρονικά στο 2004 και τον άλλον στο 2009. Η Αστυνομία ξεκίνησε, αμέσως, προκαταρκτική έρευνα, η οποία όμως δεν ευοδώθηκε. Τέσσερις μήνες αργότερα, ένας δικαστής αποφάσισε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία και από τις δύο πλευρές, ώστε να απαγγελθούν κατηγορίες, όπως ανέφερε και ο Guardian σε δημοσίευμά του.
Ωστόσο, η κάλυψη της καταγγελίας τής Πορσέλ από τα μέσα ενημέρωσης οδήγησε άλλες 22 γυναίκες στην Αστυνομία για να καταθέσουν το δικό τους μαρτύριο, που κρατούσαν θαμμένο για καιρό. Δεκαεπτά από αυτές τις καταγγελίες έγιναν ονομαστικά και επίσημα και οκτώ εξ αυτών αφορούσαν βιασμό. Οι υποθέσεις ήταν εκτός του χρονικού ορίου που ορίζει η γαλλική νομοθεσία, ώστε να ασκηθούν ποινικές διώξεις κι έτσι δεν προχώρησαν ποτέ. Τρεις, όμως, από αυτές βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Η δημοσιογράφος του Mediapart Μαρίν Τουρσί είπε πως όταν οι γυναίκες αυτές ρωτήθηκαν γιατί μιλούν τώρα και όχι όταν συνέβησαν οι σεξουαλικές επιθέσεις, απάντησαν ότι φοβήθηκαν πως δεν θα τις πίστευε κανείς ή ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την καριέρα τους.
«Αν γνωρίζαμε, δεν θα τον αφήναμε έτσι»
Ο Νονς Παολινί, πρώην διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TF1, ο οποίος διέκοψε το συμβόλαιο του PPDA το 2008, είπε στο Mediapart ότι δεν είχε ιδέα για αυτές τις καταγγελίες κακοποίησης και παρενόχλησης. «Αν ξέραμε κάτι, θα υπήρχε τιμωρία. Προφανώς δεν ξέραμε. Θέλω να πω σε αυτές τις γυναίκες ότι αυτά που πέρασαν δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν αδιάφορο, ειδικά εμένα, ούτε ως άντρα, ούτε ως πρώην επικεφαλής του καναλιού. Ελπίζω ότι οι υποθέσεις τους θα μπορέσουν να επανεξεταστούν από τα δικαστήρια».
Οι ιστορίες τους…
Η δασκάλα Μαργκό Κοκίλ Γλεζ περιέγραψε με λεπτομέρειες τη γνωριμία της με τον PPDA όταν εκείνη ήταν 17 ετών και μια πολλά υποσχόμενη μυθιστοριογράφος. «Με κάλεσε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου έμενε. Τότε ήμουν νέα, αφελής, εντυπωσιασμένη και κολακευμένη από την προσοχή που έδωσε στα γραπτά μου ο Ντ’ Αρβόρ. Μόλις μπήκα στο δωμάτιο, ο τηλεοπτικός σταρ με έσπρωξε στο κρεβάτι, γδύθηκε, μου έβγαλε τα ρούχα και διείσδυσε μέσα μου. Εκείνη τη στιγμή παρέλυσα. Μου πήρε πολύ χρόνο μετά για να συνειδητοποιήσω ότι αυτό ήταν ένας κανονικότατος βιασμός».
Μια άλλη γυναίκα, η δημοσιογράφος Ζιστίν Ντισάρν, είπε ότι δεν ήθελε να συζητήσει λεπτομέρειες για το τι της συνέβη, περιγράφοντας το μόνο ως «φρίκη».
«Το #Metoo μάς γυρίζει στον πουριτανισμό»
Πέρυσι, ο Ντ’ Αρβόρ κατηγόρησε αυτές τις γυναίκες ότι δεν είχαν τα κότσια να τον αντιμετωπίσουν κατά πρόσωπο.
«Καμία δεν τόλμησε να έρθει μπροστά μου και να μου πει ότι έκανα κάτι που δεν έπρεπε». Στη μηνυτήρια αναφορά των 43 σελίδων που υπέβαλε, μάλιστα, εναντίον τους για συκοφαντία, εξέφρασε τη λύπη του για την «επιστροφή στον πουριτανισμό και τη λογοκρισία, που φορούν έξυπνα τον μανδύα της υποτιθέμενης προστασίας των γυναικών. Από τον ενθουσιασμό που δημιούργησε το κίνημα #MeToo, η απελευθέρωση της γυναικείας φωνής, δυστυχώς, έφερε και υπερβολές».
Ο υπεύθυνη δημοσιογράφος για το πρόγραμμα, Μαρίν Τουρσί, είπε πάντως ότι έχουν ζητήσει από τον παρουσιαστή και τους δικηγόρους του να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα «PPDA: 30 χρόνια σιωπής» και να απαντήσουν στις κατηγορίες, αλλά αρνήθηκαν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News