Η Σιρίν Αμπού Άκλεχ, μία από τις πιο γνωστές δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, σκοτώθηκε το πρωί της Τετάρτης.
Αυτόπτες μάρτυρες και παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η δημοσιογράφος έπεσε νεκρή από τα πυρά του ισραηλινού στρατού την ώρα που κάλυπτε τις συγκρούσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ εκτίμησε ότι η δημοσιογράφος «πιθανόν» σκοτώθηκε από τα πυρά Παλαιστινίων.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας και το Αl Jazeera ανακοίνωσαν τον θάνατο της δημοσιογράφου από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια συγκρούσεων στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζενίν, προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών ομάδων στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.
LIVE: Israeli forces have shot and killed veteran Al Jazeera reporter Shireen Abu Akleh in the occupied West Bank.
? Follow our LIVE updates: https://t.co/OH8yck0B4v https://t.co/SIVUKTjQHM
— Al Jazeera English (@AJEnglish) May 11, 2022
Παλαιστίνια, χριστιανή και ηλικίας περίπου 50 ετών η Σιρίν Αμπού Άκλεχ εργαζόταν για τη «Φωνή της Παλαιστίνης» και το Radio Monte-Carlo προτού πάει στο Al Jazeera, όπου έγινε γνωστή σε όλη τη Μέση Ανατολή για τα ρεπορτάζ της για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
Στη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκε ένας ακόμη δημοσιογράφος, ο Άλι αλ Σαμούντι, ο οποίος κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον των δημοσιογράφων.
«Βρισκόμασταν στον δρόμο για να καλύψουμε την επιχείρηση του στρατού όταν άνοιξαν πυρ εναντίον μας (…) Με χτύπησε μια σφαίρα. Η δεύτερη σφαίρα χτύπησε τη Σιρίν», διηγήθηκε αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.
«Ειδεχθές έγκλημα»
Σε ανακοίνωσή του το Al Jazeera ανέφερε ότι η Σιρίν Αμπού Άκλεχ δολοφονήθηκε «εν ψυχρώ» από τις ισραηλινές δυνάμεις, διευκρινίζοντας ότι η δημοσιογράφος φορούσε γιλέκο με τη λέξη «Press».
During the targeting of journalists by the occupation forces in Jenin camp, and the journalist Sherine Abu Aqleh pic.twitter.com/ulvAq48Aak
— Shaima Hassan (@ShaimaH55463893) May 11, 2022
«Το Al Jazeera καταδικάζει αυτό το ειδεχθές έγκλημα που έχει στόχο να εμποδίσει τα μέσα ενημέρωσης να επιτελέσουν το έργο τους», κατήγγειλε το τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα το Κατάρ, ενώ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα «να θεωρήσει υπεύθυνες τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής για την σκόπιμη στοχοθέτηση και τον φόνο της Σιρίν».
Από την πλευρά της η υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, η Λολουάχ αλ Χάτερ, τόνισε ότι η δημοσιογράφος του Al Jazeera σκοτώθηκε «με μια σφαίρα στο πρόσωπο».
«Η ισραηλινή κατοχή σκότωσε μία δημοσιογράφο του Al Jazeera, την Σιρίν Αμπού Άκλεχ, ρίχνοντάς της μια σφαίρα στο πρόσωπο την ώρα που φορούσε γιλέκο με τη λέξη “press” και κράνος. Κάλυπτε την επίθεση στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζενίν. Αυτή η τρομοκρατία του ισραηλινού κράτους πρέπει να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ, η άνευ όρων στήριξη του Ισραήλ πρέπει να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ», τόνισε η αλ Χάτερ στο Twitter.
Ο ισραηλινός στρατός επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι τις τελευταίες ώρες διεξήγαγε επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό καταυλισμό της Τζενίν και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Όχθης προκειμένου «να συλλάβει άτομα που είναι ύποπτα για τρομοκρατία».
«Στη διάρκεια αυτών των αντιτρομοκρατικών δραστηριοτήτων στον παλαιστινιακό καταυλισμό της Τζενίν δεκάδες ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ και έριξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, απειλώντας τη ζωή τους. Οι στρατιώτες απάντησαν. Άνθρωποι επλήγησαν», σημείωσε ο στρατός.
«Ο στρατός διεξάγει έρευνα για τα περιστατικά αυτά και εξετάζει το ενδεχόμενο δημοσιογράφοι να επλήγησαν από ένοπλους Παλαιστίνιους», πρόσθετε η ανακοίνωση.
Την ίδια θέση εξέφρασε και ο Μπένετ: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει, φαίνεται πιθανό ένοπλοι Παλαιστίνιοι, που εκείνη την ώρα είχαν ανοίξει πυρ αδιακρίτως, να ευθύνονται για τον άτυχο θάνατο της δημοσιογράφου».
Παράλληλα οι ισραηλινές αρχές πρότειναν στους Παλαιστίνιους να διεξαγάγουν «από κοινού νεκροψία- νεκροτομή» για «τον θλιβερό θάνατο της δημοσιογράφου», όπως δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ.
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση ευθύνεται πλήρως» για τον θάνατο της Σιρίν Αμπού Άκλεχ.
Ένας χρόνος μετά τη Γάζα
Ο τραγικός θάνατος της δημοσιογράφου σημειώθηκε ένα χρόνο ακριβώς μετά την καταστροφή της πολυκατοικίας Τζαλάα, όπου βρίσκονταν τα γραφεία του Al Jazeera στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς που κυβερνά τον θύλακα.
Στη διάρκεια αυτού του πολέμου των 11 ημερών σκοτώθηκαν 260 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους πολλοί μαχητές και παιδιά, και 14 Ισραηλινοί, μεταξύ των οποίων ένας στρατιώτης και δύο παιδιά.
Αυτή την περίοδο η ένταση είναι εκ νέου οξυμένη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Την ίδια ημέρα ο Γάζι Χάμαντ, στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος, κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι «σκότωσε σκοπίμως» τη δημοσιογράφο.
Από τις 22 Μαρτίου έχει σημειωθεί στο Ισραήλ σειρά επιθέσεων, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άνθρωποι. Σε αντίποινα ο ισραηλινός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη και μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 30 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και δράστες επιθέσεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News