Την είδηση που έρχεται από το Ελ Σαλβαδόρ, δύσκολα τη χωρά ο νους: Δικαστήριο καταδίκασε σε 30 χρόνια κάθειρξη μια γυναίκα για τον «φόνο» της αγέννητης κόρης της, επειδή απέβαλε έπειτα από επιπλοκή στην εγκυμοσύνη της, σύμφωνα με οργάνωση που μάχεται για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων.
Η μητέρα ενός επτάχρονου κοριτσιού αντιμετώπισε μια επιπλοκή στη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης της, το 2019, και χρειάστηκε να ζητήσει επειγόντως ιατρική βοήθεια σε δημόσιο νοσοκομείο. Ομως, εκεί κάλεσαν τις Αρχές και η αστυνομία τη συνέλαβε, σύμφωνα με την Οργάνωση Πολιτών για την Αποποινικοποίηση των Αμβλώσεων.
Δικαστής καταδίκασε την 28χρονη, το όνομα της οποίας δεν έχει αποκαλυφθεί και αναφέρεται μόνο ως Εσμέ, έπειτα από δύο χρόνια που κρατούνταν προφυλακισμένη. Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση του είδους εδώ και επτά χρόνια, σύμφωνα με την οργάνωση.
«Η απόφαση αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στον δρόμο για την αποποινικοποίηση των έκτακτων περιστατικών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα οποία, σύμφωνα με το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν προβλήματα δημόσιας υγείας», τόνισε η Μορένα Ερέρα, πρόεδρος της οργάνωσης.
Οι δικηγόροι της γυναίκας δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους ότι θα ασκήσουν έφεση και επεσήμαναν ότι πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους απόφαση στη διάρκεια της προεδρίας του Ναγίμπ Μπουκέλε.
Τα τελευταία 20 χρόνια στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου οι αμβλώσεις απαγορεύονται εντελώς, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή όταν κινδυνεύει η υγεία της μητέρας, έχουν διωχθεί ποινικά 181 γυναίκες που παρουσίασαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους, σύμφωνα με την οργάνωση.
Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε τον Νοέμβριο ότι το Ελ Σαλβαδόρ παραβίασε τα δικαιώματα μιας γυναίκας, που ταυτοποιήθηκε ως Μανουέλα, η οποία φυλακίστηκε για παραβίαση των νόμων περί άμβλωσης και πέθανε ενώ εξέτιε ποινή 30 ετών κάθειρξης.
Το Ελ Σαλβαδόρ ακολουθεί αντίθετη πορεία από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, που τα τελευταία χρόνια αποποινικοποιούν τις αμβλώσεις. Οι επεμβάσεις αυτές είναι πλέον νόμιμες στο Μεξικό, στην Αργεντινή, στην Ουρουγουάη, στην Κούβα, στην Κολομβία και στη Γουιάνα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News