Ενα από τα προβλήματα του ετεροπροσδιορισμού είναι ότι εξαρτάσαι από τις κινήσεις των άλλων και όχι τις δικές σου. Οχι, δεν το είπε κανένας σοφός. Είναι αυτονόητο.
Με ένα βίντεο που ανάρτησε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, λίγο πριν τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, καλούσε σε μαζική συμμετοχή στην εσωκομματική κάλπη με το εξής σύνθημα: «15 Μάϊου ψηφίζουμε όλοι. Τους στέλνουμε πίσω το λογαριασμό».
Το νόημα ήταν σαφές και είναι η σημαία του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δύο μήνες: οι λογαριασμοί του ρεύματος, για τους οποίους δεν φταίνε το διεθνές πληθωριστικό τσουνάμι και ο Πούτιν (για όνομα του Θεού), αλλά προσωπικά ο Μητσοτάκης.
Παλιά συνταγή και δοκιμασμένη αλλά έχει και κάποιες παγίδες. Γιατί όταν βάζεις όλα σου τα λεφτά σε ένα και μόνο χαρτί, υπάρχει ο κίνδυνος αν μεταβληθούν οι περιστάσεις να ξεμείνεις από αφήγημα.
Για παράδειγμα το 2020, όταν όλος ο πλανήτης βυθιζόταν σε ύφεση λόγω κορονοϊού, ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για «ύφεση Μητσοτάκη». Οταν το 2021 όλος ο πλανήτης γύρισε σε ανάπτυξη και η Ελλάδα είχε μια από τις υψηλότερες στην Ευρώπη ήταν δύσκολο να πει «ανάπτυξη Μητσοτάκη». Απέκτησε αναγκαστικά η θέασή του κάποια εξωστρέφεια..
Τώρα τα πράγματα περιπλέκονται και πάλι μετά τις χθεσινές εξαγγελίες για παροχές μαμούθ από την κυβέρνηση (μην κρυβόμαστε, περί αυτού πρόκειται), γιατί είναι αργά ο ΣΥΡΙΖΑ να ενδυθεί τον μανδύα της δημοσιονομικής υπευθυνότητας ή του προστάτη όσων έχουν οικογενειακό εισόδημα πάνω από 45.000 ευρώ.
Εξ ου προφανώς και το κλίμα αναμονής που μεταδίδουν οι αρμόδιοι συντάκτες που καλύπτουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Γνωρίζουν ασφαλώς στην Κουμουνδούρου ότι το μεγαλύτερο τεστ για την κυβέρνηση θα είναι η λειτουργία της πλατφόρμας μέσω της οποίας θα μπαίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών τα ποσά που θα δίνει το κράτος.
Και είναι προφανές ότι για ενάμισι μήνα η πλατφόρμα θα είναι η μαγική λέξη και ένα από τα βασικά θέματα της επικαιρότητας: από τις πρωινές εκπομπές, ως τις εφημερίδες και τα social media.
Αν η διαχείριση είναι αντίστοιχη με αυτή που είδαμε π.χ. με τις μάσκες – αλεξίπτωτα, αν δηλαδή η διαδικασία οδηγήσει σε αλαλούμ, παράπονα και αδικίες κατά την εφαρμογή, η στρατηγική της αναμονής του ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιωθεί. Και ασφαλώς θα μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση για αναλγησία, αν υπάρξουν αδικίες, και ανικανότητα, αν προκληθεί χάος.
Προς το παρόν τα δείγματα γραφής του gov.gr, που θα αναλάβει το στήσιμο της πλατφόρμας, είναι θετικά. Ποτέ δεν ξέρεις όμως με το ελληνικό Δημόσιο. Κάποια πρακτικά προβλήματα που ανακύπτουν γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν. Για παράδειγμα, πάρα πολλοί άνθρωποι μένουν σε άλλα σπίτια από αυτά που έχουν δηλώσει ως κύρια κατοικία στην φορολογική τους δήλωση.
Εξ ου και η διαρροή από την κυβέρνηση ότι οι πολίτες θα μπορούν να διορθώνουν μόνοι τους, όταν ανοίξει η πλατφόρμα, τον αριθμό παροχής που έχουν γράψει στη δήλωση του Ε1, ώστε ανεξάρτητα από τι γράφει ο λογαριασμός και σε ποιον ανήκει το σπίτι (αν είναι νοικιασμένο, φοιτητική στέγη ή δωρεάν παραχώρηση), ο δικαιούχος της ενίσχυσης να είναι αυτός που μένει εκεί και πλήρωσε τον λογαριασμό. Να ένα παράδειγμα της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος.
Το πώς θα τρέξει λοιπόν η πλατφόρμα θα κρίνει πολλά για την κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση θα την περιμένει στη γωνία για κάθε στραβοπάτημα και καλά θα κάνει για να διορθώνονται όσα λάθη μπορεί να προκύψουν. Ωστόσο, ο τελικός κριτής θα είναι οι ίδιοι οι πολίτες που θα ζήσουν από πρώτο χέρι τη διαδικασία και θα έχουν τη δική τους άποψη, ό,τι και να τους πει το ένα ή το άλλο κόμμα.
Εκεί βρίσκεται και το πρόβλημα της αντιπολίτευσης. Αν τα δίνεις όλα ποντάροντας στην αποτυχία, κινδυνεύεις να βρεθείς σε δύσκολη θέση. Σε αυτό το πεδίο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έλαβε υπόψη του έναν απλό κανόνα της πολιτικής: «Να σχεδιάζεις πάντα με βάση το μέγιστο της επιτυχίας του αντιπάλου σου».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News