325
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Βαλέρι Γκερασίμοφ, στις 21 Δεκεμβρίου, όταν ακόμα πίστευαν ότι θα έκαναν περίπατο στην Ουκρανία | EPA/SERGEY GUNEEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Μπεν Γουάλας: Οι ρώσοι στρατηγοί αλληλοκατηγορούνται για να γλιτώσουν από το μένος του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2022, 16:02
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Βαλέρι Γκερασίμοφ, στις 21 Δεκεμβρίου, όταν ακόμα πίστευαν ότι θα έκαναν περίπατο στην Ουκρανία
|EPA/SERGEY GUNEEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Μπεν Γουάλας: Οι ρώσοι στρατηγοί αλληλοκατηγορούνται για να γλιτώσουν από το μένος του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2022, 16:02

Οι ρώσοι στρατηγοί τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον για την αποτυχία, έως τώρα, του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό Αμυνας.

Ο Μπεν Γουάλας, σε επίσκεψή του στη Φινλανδία, είπε ότι οι στρατιωτικοί ηγέτες της Ρωσίας φοβούνται μην τους εξολοθρεύσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν αν η εισβολή μετατραπεί σε άτακτη υποχώρηση.

Ο ίδιος ο Βαλέρι Γκερασίμοφ, ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, σε μία κίνηση που δεν συνηθίζεται, πήγε στην πρώτη γραμμή του μετώπου, τον Απρίλιο, όπου μάλιστα τραυματίστηκε από βομβαρδισμό των Ουκρανών, κοντά στο Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. Ομως, αργότερα, ανώτερος αξιωματούχος διέψευσε την είδηση, λέγοντας ότι δεν τραυματίστηκε ο στρατηγός αλλά μέλη της συνοδείας του.

Εννέα ρώσοι στρατηγοί θεωρείται ότι σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης από ουκρανικά πυρά, που φέρονται να οδηγήθηκαν στον στόχο τους από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Οι Δυτικοί εκτιμούν ότι οι στρατηγοί, όπως και ο Γκερασίμοφ, μεταβαίνουν στην πρώτη γραμμή για να αναπτερώσουν το πεσμένο ηθικό των στρατιωτών.

Ο Γουάλας είπε ότι οι ρώσοι στρατηγοί εμφανίζονται θυμωμένοι με τους υφισταμένους τους, αλλά οι φωνές τους δεν έχουν αποτέλεσμα. «Υπάρχει ένταση στις τάξεις τους. Οσο και να σέβονται τον Πούτιν ως τον ισχυρό ηγέτη, θα γίνουν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι για αυτό το χάλι. Ο Πούτιν θα ήταν χαζός να κατηγορήσει τον Γκερασίμοφ και τους άλλους στρατηγούς για μία εισβολή που έχει καθαρά πολιτικά κίνητρα, είναι πολιτική απόφαση, όχι στρατιωτική και πρέπει να αναλάβει την ευθύνη αυτής της απόφασης», είπε ο βρετανός υπουργός Αμυνας.

Ο Μπεν Γουάλας (δεξιά) με τον φινλανδό υπουργό Αμυνας, σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη – Lehtikuva/Heikki Saukkomaa via REUTERS

Δεν υπάρχει κανείς κοντά στον Πούτιν που να έχει τολμήσει να του πει να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να καταλάβει την Ουκρανία, συνέχισε ο Γουάλας, παρόλο που ο πόλεμος μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε τραγωδία για τους Ρώσους, αν οι δυνάμεις τους καταρρεύσουν, όπως έγινε βόρεια του Κιέβου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...