Στις 19.00 θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για το εθνικό σχέδιο παρέμβασης με στόχο τη δραστική και οριζόντια μείωση των λογαριασμών ρεύματος. Στόχος, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, είναι να επιστρέψουν οι τιμές στα προ κρίσης επίπεδα –πριν και από τον πόλεμο στην Ουκρανία δηλαδή– ενώ φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει» η κατάργηση-πάγωμα της πολυσυζητημένης ρήτρας αναπροσαρμογής από την 1η Ιουλίου, καθώς και μια κάποια αναδρομική ισχύς επιδοτήσεων και για τις καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών, με εισοδηματικά όμως κριτήρια αυτή.
Οπως ανέφερε η «Καθημερινή», το νέο κυβερνητικό πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων περιλαμβάνει αυξημένες επιδοτήσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο και πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά από τον Ιούλιο και μετά, με παράλληλη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής (την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ τη χαρακτηρίζει «παράνομη», μολονότι επί των ημερών του ίσχυσε).
Κατά το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην «Καθημερινή», η κυβέρνηση θα δώσει αναδρομικές επιδοτήσεις για τους τελευταίους έξι (!) μήνες σε καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών που αφορούν πρώτη κατοικία, με εισοδηματικά κριτήρια. Για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, η επιδότηση θα απορροφήσει το 80% των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά που μεταφέρεται στους καταναλωτές μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αν και ποσοστιαία η επιδότηση του Mαΐου θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του Απριλίου, σε απόλυτο ποσό θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 55-60 ευρώ/MWh έναντι των 72 ευρώ του προηγούμενου μήνα, αφού η χονδρεμπορική τιμή τον Απρίλιο που έρχεται να καλύψει διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Μαρτίου (248,87 ευρώ/MWh έναντι 272,7 ευρώ τον Μάρτιο).
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και την επιβολή τέλους στα υπερκέρδη των εταιρειών παρόχων, μέτρο που είχε προαναγγείλει ο ίδιος στη Βουλή και το οποίο θα στηριχτεί στην έρευνα που έχει ολοκληρώσει η ΡΑΕ. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε πει την Τετάρτη ότι η φορολόγηση σε ποσοστό 90% στα υπερκέρδη θα γίνει εντός του Μαΐου.
Σε κάθε περίπτωση, τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν την Παρασκευή, στις 8.30, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Την παρουσίαση θα συντονίσει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
«Ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές για το εθνικό σχέδιο αποκλιμάκωσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για ρεαλιστικό-οριζόντιο σχέδιο που θα καλύπτει όλους τους καταναλωτές, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, και διευρυμένη ενίσχυση, ώστε να καλυφθούν νοικοκυριά με πάνω από 300 κιλοβατώρες και ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων, με έμφαση στις μικρομεσαίες.
Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης από τον Ιούνιο.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα Ενέργειας αμέσως μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του τις ΗΠΑ, στις 18 Μαΐου.
Στις τιμές του ρεύματος θα υπάρξει σίγουρα αποκλιμάκωση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, τόνισε σε δηλώσεις στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Οπως επεσήμανε, πέραν των μέτρων που μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει με επιδοτήσεις από το Ταμείο Ρύπων και επιδοτήσεις κατευθείαν από τη ΔΕΗ, θα υπάρξει ευρύτερη παρέμβαση σε κρατικό επίπεδο για να απαλυνθούν οι συνέπειες της αύξησης των τιμολογίων.
«Η προσπάθεια έχει εξ αντικειμένου δυσκολίες», αναγνώρισε, «γι’ αυτό η κυβέρνηση είχε επιδιώξει να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρώτον, γιατί είναι μεγαλύτερης εμβέλειας η παρέμβαση και μπορεί να επηρεαστούν και οι αγορές με τα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και δεύτερον, γιατί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι, π.χ. από τα χρήματα των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα.
«Περιμέναμε δραστική παρέμβαση από την ΕΕ, η ΕΕ δεν κινήθηκε με τις ταχύτητες και την αποτελεσματικότητα που όλοι θα ευχόμασταν, και γι’ αυτό θα κινηθούμε σε εθνικό επίπεδο», εξήγησε και συμπλήρωσε για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης πως ήταν προτιμότερο να πάρουμε χρήματα από τις Βρυξέλλες, παρά να παίρνουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό.
»Οσο λάθος είναι να υποτιμά κανείς το πρόβλημα, γιατί είναι τσουχτερά τα τιμολόγια, και υπάρχει αντίδραση φυσικά από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, άλλο τόσο είναι να παρουσιάζονται διάφοροι μάγοι και ταχυδακτυλουργοί και να λένε ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, παντού στην Ευρώπη, εκείνοι εδώ στην Ελλάδα έχουν μαγικές λύσεις να εξαφανίσουν το πρόβλημα με ένα σφουγγάρι», ήταν το σχόλιο του υπουργού για τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης στο θέμα.
Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε επίσης ότι αναμένει αποκλιμάκωση και στις τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες. Εάν αυτό, πάλι, δεν συμβεί, η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένα όπλα, διαβεβαίωσε και ενδεικτικά ανέφερε: «Πρόσφατα πέρασε νομοθετική ρύθμιση για να μπορούν να κατονομάζονται οι επιχειρήσεις που αισχροκερδούν, κι όχι μόνο να επιβάλλονται πρόστιμα, είναι αυτό που λέγεται στα αγγλικά “name and shame”. Αυτή η μέθοδος προφανώς θα ακολουθηθεί, και πρέπει να ακολουθηθεί. Η κυβέρνηση έχει τους μηχανισμούς να παρακολουθεί, να κάνει συγκρίσεις να επιβάλλει ποινές και να δημοσιοποιήσει ονόματα. Θα κατονομάζονται αυτοί που κάνουν μαγκιές, έχει ψηφιστεί αυτό».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News