Λίγη μόνο ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της εισήγησης της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το νέο, έκτο κατά σειρά, πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μια σειρά από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διατύπωσαν επιφυλάξεις, εστιάζοντας, όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια, στα προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει στις ίδιες μια τέτοια ενεργειακή απεξάρτηση από τη Μόσχα.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα, στο Reuters. Η πρόταση της ΕΕ για σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία «δεν περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο θα επιμερισθεί στα μέλη το βάρος» ή «μία πρόταση για κοινές προμήθειες και κοινή διανομή», σημείωσε την Τετάρτη ο τσέχος υπουργός.
«Ακόμη μελετούμε την πρόταση, αλλά κατά την γνώμη μου υπάρχει πρόβλημα», πρόσθεσε.
Η Ουγγαρία επίσης εξέφρασε επιφυλάξεις έναντι της εισήγησης της Κομισιόν, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να τονίζει πως δεν βλέπει «εγγυήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια» της Βουδαπέστης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Reuters, ο αξιωματούχος διαμαρτυρήθηκε για το ότι «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πρόταση για την διαχείριση της μεταβατικής περιόδου».
Reuters: Ουγγαρία και Σλοβακία εξαιρούνται
Στο μεταξύ, ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στο ίδιο πρακτορείο ανέφερε την Τετάρτη πως η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό έως τα τέλη του 2023 βάσει των υφιστάμενων συμβολαίων, καθώς θα μπορούν να επωφεληθούν από συγκεκριμένες εξαιρέσεις στο εμπάργκο πετρελαίου που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι επιφυλακτικές χώρες να μην ασκήσουν βέτο στην πρόταση, ουσιαστικά, οι Βρυξέλλες πρότειναν μια μεγαλύτερη περίοδο για την εφαρμογή του εμπάργκο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.
Η εξαίρεση θα αφορά υφιστάμενα συμβόλαια για αργό πετρέλαιο που υπογράφηκαν από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία με τη Ρωσία, ενώ διευκρινίζεται αν η εξαίρεση θα αφορά και τα προϊόντα διύλισης, σημειώνει το Reuters.
Δεύτερη πηγή, με γνώση των εξελισσόμενων συζητήσεων στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο ίδιο Μέσο ότι η προτεινόμενη καθυστέρηση του εμπάργκο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία έως τα τέλη του 2023 μπορεί να είναι ο συμβιβασμός που χρειάζεται για την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Υπενθυμίζεται πως η Ουγγαρία, που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα προσυπογράψει κυρώσεις που αφορούν την ενέργεια – εξ ου και οι παραπάνω επιφυλάξεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Η Σλοβακία είναι επίσης μεταξύ των χωρών της ΕΕ με μεγάλη εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Επιφυλάξεις και από την Αθήνα
Εξάλλου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν την Τρίτη ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρκετά είναι τα κράτη-μέλη που αναμένεται να εισηγηθούν τροποποιήσεις στο σχέδιο για το εμπάργκο πετρελαίου, καθώς για τους δικούς τους λόγους το καθένα, διατηρούν γενικότερες επιφυλάξεις σχετικά με την έκταση, τις επιπτώσεις και τον χρονικό ορίζοντα του σχεδίου αυτού.
Ανάμεσά τους είναι η Ελλάδα καθώς και άλλες ναυτιλιακές χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα, αλλά και το Βέλγιο και η Ολλανδία.
Εκτιμάται, μάλιστα, πως δεν αποκλείεται ορισμένα κράτη μέλη να ζητήσουν εξαιρέσεις σαν αυτές που φέρεται να προβλέφθησαν για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News