Στις 8,1 μονάδες κατέγραψε η Alco την διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σε πανελλαδική μέτρηση για το Open, που πραγματοποιήθηκε από 26 ως 30 Απριλίου. Στις 9 μονάδες μειώθηκε η διαφορά μεταξύ Μητσοτάκη – Τσίπρα , με τον «Κανένα» στην δεύτερη θέση. Σταθερό παραμένει το Κίνημα Αλλαγής στην τρίτη θέση, με αμετάβλητο ποσοστό σε σχέση με την μέτρηση της ίδιας εταιρείας για τον Μάρτιο, στο 13%.
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο η διαφορά μειώθηκε, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο.
Τον Φεβρουάριο η διαφορά ήταν 14 μονάδες (37% Μητσοτάκης και 23% Τσίπρας) ενώ τον Απρίλιο η διαφορά έπεσε στις 9 μονάδες (34% έναντι 25%). Ο «κανένας» παραμένει στα ίδια επίπεδα και στο 31%.
Στο ερώτημα «ποιο κόμμα μπορεί να διασφαλίσει περισσότερο τη Σταθερότητα, την Ανάπτυξη και τη Στήριξη στην Κοινωνία» η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 13 μονάδες διαφορά . Στη στήριξη στην Κοινωνία η διαφορά πέφτει στις 3 ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο το κυβερνών κόμμα να προηγείται και σε αυτή την περίπτωση. Τρίτο κόμμα και αρκετά πιο πίσω από τα δύο πρώτα, έρχεται το Κίνημα Αλλαγής. Πάντως η απάντηση «κανένα» κόμμα είναι η δημοφιλέστερη.
Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε καλύτερα το ζήτημα της ακρίβειας από ότι η Νέα Δημοκρατία.
Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα χειρότερα (35%), ενώ το 34% θεωρεί ότι δεν θα υπήρχε διαφορά στην πολιτική των δύο κομμάτων. Το 22% δε, εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πιο αποτελεσματικός.
Οι περισσότεροι πολίτες, σχεδόν οι δύο στους τρεις, δηλώνουν απαισιόδοξοι σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση για το άμεσο μέλλον. Το 60% δηλώνει ότι αναμένει περαιτέρω επιβάρυνση των οικονομικών, το 29% ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει και μόλις το 4% περιμένει βελτίωση.
Οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν βοηθούν τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος. Το 49% εκτιμά ότι τα μέτρα για την ακρίβεια, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν βοηθούν καθόλου, το 23% λίγο, ενώ το 16% απαντά ότι τα μέτρα στηρίζουν αρκετά/πολύ το οικογενειακό εισόδημα.
Τέλος, όπως φαίνεται εκτός από την ακρίβεια, που αποτελεί το σημαντικό πρόβλημα για τους πολίτες (60%), ενισχύεται η ανησυχία και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με έναν στους τέσσερις πολίτες να το θεωρούν ως κύριο ζήτημα (24%). Ακολουθούν οι σχέσεις με την Τουρκία με μικρό ποσοστό (6%), ενώ η πανδημία έχει υποχωρήσει στο 5%.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News