Η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου έκλεισε μεν και με τρόπο μάλλον εμφατικό πριν από έναν μήνα –όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Φόρουμ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», είπε ότι είναι «ένας υπεύθυνος θεσμικός πολιτικός ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες» και το ζήτημα «είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτου η αυτοδυναμία»– αλλά άνοιξε εκ νέου, έστω και δια της πλαγίας ουδού, λόγω των ούτως ή άλλως αλλαγών που θα απαιτηθούν εξαιτίας της ψήφου των αποδήμων και της απογραφής του πληθυσμού.
Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ της Ελένης Ευαγγελοδήμου στα «Νέα Σαββατοκύριακο», το σενάριο υιοθέτησης μιας παραλλαγής του γερμανικού εκλογικού συστήματος παραμένει στο τραπέζι του Πρωθυπουργού: πρόκειται, όπως αναφέρεται, για ένα μεικτό μοντέλο που περιλαμβάνει συνδυασμό εκλογής με σταυρό σε «στενές» περιφέρειες (στις μονοεδρικές δηλαδή) και εκλογής με λίστα (χωρίς σταυρό στη λογική του Επικρατείας) σε ευρείες περιφέρειες.
Ναι μεν δεν θα υπάρξει αλλαγή του μπόνους για το πρώτο κόμμα στις μεθεπόμενες εκλογές, αλλά υπάρχουν άλλα σχέδια που κυρίως αφορούν τον τρόπο εκλογής αλλά και διεξαγωγής της εκλογικής μάχης.
Κατά το ρεπορτάζ υπάρχει ένα προσχέδιο για το εν λόγω «γερμανικό» σύστημα, το οποίο όχι μόνο δεν έχει απορριφθεί αλλά επαναξιολογείται. Γίνεται δε αναφορά σε στελέχη εντός της ΝΔ αλλά και εντός του Μεγάρου Μαξίμου που μεταφέρουν την πεποίθηση ότι ο συνολικός σχεδιασμός Μητσοτάκη για την αναμόρφωση του εκλογικού τοπίου, ως μεταρρυθμιστική «σφραγίδα» σε κομβικές θεσμικές διαδικασίες, δεν έχει ολοκληρωθεί.
Σε κάθε περίπτωση αλλαγές θα υπάρξουν. Για πρώτη φορά από τις επόμενες εκλογές οι έδρες του Επικρατείας θα είναι αυξημένες κατά τρεις (στις 15 από 12) λόγω του ανοίγματος στην ομογένεια, ενώ θα χάσουν από μία έδρα η Α’ Αθήνας, ο Νότιος Τομέας Αθηνών και η Αχαΐα. Σε θρίλερ εξελίσσεται ωστόσο η διαδικασία για πολλές άλλες περιφέρειες καθώς τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού που θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών θα αναδιατάξουν την κατανομή των εδρών, τόσο στη Βόρεια Ελλάδα (Καστοριά;) όσο και στην Κρήτη, όπου μεταξύ άλλων υπάρχουν προς το παρόν δύο περιφέρειες (Ρέθυμνο και Λασίθι) με δύο έδρες.
Επιπλέον παραμένει εκκρεμότητα τι θα γίνει με τις ευρωεκλογές, για τις οποίες ελάχιστοι πλέον είναι αυτοί που επιθυμούν την παραμονή στο σύστημα της σταυροδοσίας –το οποίο επιλέχθηκε το 2014 αλλά δημιούργησε πολλά προβλήματα– και την επιστροφή στη λίστα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News