Το Ντονμπάς αναδεικνύεται στο κύριο πεδίο της δεύτερης φάσης του εξελισσόμενου ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Προς το παρόν, όπως μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα, οι ουκρανικές μονάδες κρατούν τις θέσεις τους στα ανατολικά, ωστόσο δεν έχουν δυνατότητα αντεπίθεσης. Ετσι περιμένουν με αγωνία την έλευση του βαρέος πυροβολικού που τους υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ και οι υπόλοιποι ΝΑΤΟϊκοί. Αυτήν την αδυναμία αντεπίθεσης την εξέφρασαν στους Δυτικούς δημοσιογράφους οι ίδιοι οι ουκρανοί φαντάροι της πρώτης γραμμής του μετώπου, καθώς οι Ρώσοι έβαλλαν συνεχώς εναντίον τους.
Οι πληροφορίες για το αναμενόμενο πολεμικό υλικό τις οποίες μετέδωσε το Politico αφορούν τα επιθετικά drones Grey Eagle ή Reaper, τα οποία είναι εξοπλισμένα με πυραύλους και βόμβες. Ο Ζελένσκι τα ζητάει επιμόνως από τον Μπάιντεν, αφού τα ήδη αποσταλέντα drones, γνωστά και σαν «φαντάσματα καμικάζι», δεν τον εξυπηρετούν όσο θα ήθελε. Λόγοι ασφαλείας, σημείωσε το αμερικανικό Μέσο, δεν επιτρέπουν την εξαγωγή τους από τις ΗΠΑ, έτσι είναι ζήτημα αν τελικά ο αμερικανός πρόεδρος θα του τα δώσει. Το Πεντάγωνο, πάντως, ανακοίνωσε ότι παρέδωσε τα μισά από τα 70 πυροβόλα των 155 χιλιοστών και ότι 50 Ουκρανοί έχουν ήδη εκπαιδευτεί στη χρήση τους.
Τα δεδομένα, όπως τα παρουσίασε η Repubblica, είναι προς το παρόν τα εξής σε γενικές γραμμές: «Οι ρωσικές δυνάμεις είναι διπλάσιες σε αριθμό ανδρών από τις ουκρανικές, με τις δεύτερες να αντιστέκονται οχυρωμένες στον ποταμό Σεβεροντονέτσκ. Οι Ρώσοι θέλουν να πάρουν το Κράματορσκ και το Σλοβιάνσκ». Οι μαρτυρίες διαφόρων πολιτοφυλάκων με τους οποίους μίλησε ο ιταλός απεσταλμένος αφορούν πλήγματα που προξένησαν οι Ρώσοι βάλλοντας κατά αμάχων: «Δεν θέλουν οι Ρώσοι να αδειάσει από τους αμάχους το Ντονμπάς επειδή για τον ουκρανικό στρατό η παρουσία τους αποτελεί εμπόδιο. Δεν μπορούμε να τους χτυπήσουμε. Ενώ οι Ρώσοι δεν δίνουν δεκάρα για αυτούς».
Ο Ιταλός σχολίασε: «Εχουν περάσει 11 ημέρες από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στο Ντονμπάς, και αυτή η συγκεκριμένη είδηση παραμένει ανεπιβεβαίωτη. Ομως στο Ντονμπάς παίζονται όλα. Οποιος νικήσει εδώ θα κερδίσει μάλλον και τον πόλεμο». Η επίθεση της Ρωσίας στοχεύει να εκδιώξει τον ουκρανικό στρατό από ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς, ώστε να εξασφαλιστεί η «πολιτική νίκη» στον Πούτιν γνωμάτευσε η Repubblica. Και αυτό διότι πρέπει να ξεχαστεί «η ταπεινωτική ήττα των Ρώσων στο Κίεβο, στην πρώτη φάση του πολέμου».
Το πολύ τέσσερις εβδομάδες…
Η γνώμη των «αμερικανών διοικητών που παρακολουθούν πολύ στενά τη μάχη» είναι πως τα πάντα θα κριθούν μέσα σε δύο ή το πολύ τέσσερις εβδομάδες. Αυτοί εκτιμούν ότι αν κερδίσει η Ρωσία, τότε θα μετατρέψει το Ντονμπάς σε «στρατιωτική πλατφόρμα για εξορμήσεις εναντίον άλλων Δυτικών χωρών» αλλά και για την πλήρη διάλυση της Ουκρανίας. Υπάρχει και το αμιγώς στρατιωτικό σκέλος: η κατάληψη όλου του Ντονμπάς θα σημάνει τον αφανισμό του καλυτέρου τμήματος του ουκρανικού στρατού.
Στο επίκεντρο της μάχης για το Ντονμπάς βρίσκονται οι προαναφερθείσες πόλεις, το Κράματορσκ και το Σλοβιάνσκ. Οι Ρώσοι επιτίθενται εναντίον τους από δύο μεριές, εκκινώντας από το αυτονομημένο φιλορωσικό Λουγκάνσκ. Μέχρι στιγμής έχουν καταλάβει μία σειρά από μικρές πόλεις στον κάμπο πέριξ των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων, με προκεχωρημένα τμήματα Πεζικού τους Τσετσένους. Ταυτόχρονα οι Ρώσοι βάλλουν συνεχώς με το Πυροβολικό τους κατά των ουκρανικών θέσεων. Η τοποθεσία-κλειδί εκεί είναι ο ποταμός Σεβεροντονέτσκ όπου έχουν οχυρωθεί οι Ουκρανοί. Αν οι Ρώσοι περάσουν, ο πόλεμος θα μεταφερθεί σε αστικό περιβάλλον, μέσα στο Κράματορσκ και στο Σλοβιάνσκ.
Στην περιοχή αναμένεται να καταφθάσουν και άλλα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία κινούνται από Βορράν προς Νότον. Στόχος των Ρώσων είναι η περικύκλωση των δύο πόλεων και, βέβαια, των ουκρανικών δυνάμεων που ούτως ή άλλως βρίσκονται αποκομμένες εκεί. Οι Ουκρανοί είπαν στον Ιταλό ότι οι Ρώσοι δεν θα διστάσουν να ρίξουν εναντίον τους ακόμη και βόμβες φωσφόρου.
Στο πεδίο οι ρώσοι στρατιώτες είναι διπλάσιοι από τους Ουκρανούς, αριθμούν 80.000 άτομα, ωστόσο «κάποιες μονάδες τους είχαν πολεμήσει και στα περίχωρα του Κιέβου, έτσι είναι κουρασμένες». Οι στρατηγοί των Ρώσων δεν μπορούν, όμως, να περιμένουν: κάθε ώρα που περνάει είναι πολύτιμη για τους Ουκρανούς που αναμένουν το πολεμικό μάννα εκ Δυσμών, δηλαδή τα σύγχρονα οπλικά συστήματα με το ικανοποιητικό βεληνεκές. «Βασική ιδέα των Δυτικών όσον αφορά το πολεμικό υλικό που θέλουν να στείλουν στην Ουκρανία είναι η εξισορρόπηση των υπαρχουσών αντιθέσεων: θέλουν να ανεβάσουν το επίπεδο της ουκρανικής άμυνας» έγραψε η Repubblica. Γεγονός είναι ότι μέχρι στιγμής η ουκρανική πλευρά βάσισε τις επιτυχίες της «στη συνεχή υποστήριξη της CIA», καθώς η αμερικανική μυστική υπηρεσία «έπαιξε από τα παρασκήνια τον ρόλο του καθοδηγητή, του εκπαιδευτή και του πολλαπλασιαστή δυνάμεων» των Ουκρανών.
Επέστρεψαν και τα ρωσικά πλοία
Στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, η οποία ενδεχομένως θα επεκταθεί και δυτικότερα του Ντονμπάς, στην Οδησσό, πληροφορίες εκ Λονδίνου, από τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι υπάρχει κινητικότητα και στον Εύξεινο Πόντο. Οι κατάσκοποι είναι βέβαιοι ότι οι Ρώσοι έχουν στείλει καμιά εικοσαριά πλοία απέναντι από την Οδησσό, τα οποία είχαν αποσύρει αμέσως μετά τη βύθιση του καταδρομικού «Μοσκβά».
Η απώλεια της ναυαρχίδας του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας ήταν τεράστιο πλήγμα στο γόητρο της Ρωσίας, για αυτόν τον λόγο άλλωστε κατεβλήθη από πλευράς Κρεμλίνου σοβαρή προσπάθεια συσκότισης της υπόθεσης. Οι Ουκρανοί πανηγύρισαν από την πρώτη στιγμή το γεγονός σαν επιτυχία τους, δηλαδή σαν αποτέλεσμα επιτυχούς πυραυλικής επίθεσής τους, ωστόσο οι Ρώσοι επέμειναν στην εκδοχή του ατυχήματος στην αποθήκη πυρομαχικών – ματαίως, όπως αποδείχθηκε, αφού και οι Αμερικανοί δεν άργησαν να επιβεβαιώσουν την ουκρανική εκδοχή.
Αν οι πληροφορίες των βρετανών πρακτόρων έχουν βάση, οι Ρώσοι διακινδυνεύουν κάποιο καινούργιο σημαντικό πλήγμα στέλνοντας εκ νέου πλοία στην περιοχή, κάποια άλλη βύθιση πιθανώς. Και αυτό διότι, στην περίπτωση του «Μοσκβά» τουλάχιστον, παραγνώρισαν τα αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα των Ουκρανών. Τίθεται, όμως, και ζήτημα για την επάρκεια των δικών τους αμυντικών συστημάτων επί πλωτών μέσων, εφ’ όσον η αντιπυραυλική ικανότητα των ρωσικών πλοίων είναι για οποιονδήποτε λόγο (άγνωστο στη Δύση) ανεπαρκής.
Πάντως η βρετανική πλευρά διακινώντας την πληροφορία για την επανάκαμψη του Στόλου προέβαλε και την επικινδυνότητα του πυραυλικού εξοπλισμού των ρωσικών πλοίων, αφού διαθέτουν τους γνωστούς πυραύλους «Κρουζ». Συνεπώς, και η Οδησσός μπορεί να κινδυνεύσει «από σοβαρή απειλή» όπως σημείωσε και ο Γκουίντο Ολίμπιο στην Corriere della Sera.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News