998
| CreativeProtagon

Εξω σόου, μέσα τρικυμία για τον όλο και πιο αυταρχικό Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2022, 17:17
|CreativeProtagon

Εξω σόου, μέσα τρικυμία για τον όλο και πιο αυταρχικό Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2022, 17:17

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει τις τελευταίες εβδομάδες να αναδειχθεί στη διεθνή σκηνή ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία που επιδιώκει την εξεύρεση μιας διπλωματικής διεξόδου από τον πόλεμο.

Εως σήμερα οι προσπάθειές του δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα, ωστόσο συνέβαλαν στο να εδραιωθεί ο ίδιος ως αξιόπιστος συνομιλητής, την ώρα που τα κράτη της Δύσης έχουν την προσοχή τους στραμμένη σχεδόν αποκλειστικά στον Βλαντίμιρ Πούτιν (ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστεί τον τούρκο ομόλογό του για τον ρόλο που διαδραμάτισε η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας στο πλαίσιο της πρόσφατης ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στην Αγκυρα).

Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας καθίσταται σαφές πως «οι δυτικές δημοκρατίες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με καχυποψία και τον Ερντογάν, όπως έκανε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τον αποκάλεσε δικτάτορα», γράφει η Ελενα Τεμπάνο της Corriere della Sera.

Προς επίρρωση του ισχυρισμού της η ιταλίδα δημοσιογράφος επικαλείται τον γνωστό αντιφρονούντα τούρκο συνάδελφό της Μπουλέντ Μουμάι, ο οποίος διώκεται εδώ και καιρό από το καθεστώς του Ερντογάν. «Πρέπει να ξέρετε πως στην Τουρκία η πραγματικότητα παραποιείται και αποκρύπτεται. Οδεύουμε προς μια τραγωδία», καταγγέλλει ο τούρκος δημοσιογράφος μέσω της στήλης του «Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη» που διατηρεί στην γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung.  

Η χώρα ταλανίζεται από τον καλπάζοντα πληθωρισμό, με την τιμή του αλευριού να έχει διπλασιαστεί από τον περασμένο Ιανουάριο. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει φτάσει στο 61%. Ομως οι οικονομολόγοι της ανεξάρτητης τουρκικής ερευνητικής ομάδας Enag εκτιμούν (εφαρμόζοντας την ίδια μεθοδολογία με την κυβέρνηση) πως στην πραγματικότητα ανήλθε στο 142,63% τον προηγούμενο μήνα.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης ενώ εργάζεται χωρίς ηλεκτρικό φως  στο σπίτι του. Του έκοψαν το ρεύμα όταν αρνήθηκε να πληρώσει τον θεαματικά αυξημένο λογαριασμό του την περασμένη εβδομάδα / REUTERS/Cagla Gurdogan

Οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί περισσότερο από 240% τους τελευταίους δώδεκα μήνες ενώ στο 1/4 των τουρκικών νοικοκυριών έχει κοπεί τουλάχιστον μια φορά το αέριο και το ρεύμα, καθώς πολλά εκατομμύρια πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, γεγονός γελοίο, πέρα από τραγικό, σύμφωνα με τον Μπουλέντ Μουμάι, λαμβάνοντας υπόψη πως σύμβολο του κυβερνώντος (την τελευταία εικοσαετία) Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είναι ένας αναμμένος λαμπτήρας.

Στο άρθρο του ο τούρκος δημοσιογράφος παραθέτει και ένα άλλο ανησυχητικό γεγονός, όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα του: μέσα σε ένα χρόνο, ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν στο Διαδίκτυο μια απάντηση στο ερώτημα εάν η αυτοκτονία αποτελεί αμαρτία έχει αυξηθεί κατά 850%.

Ωστόσο η εκτίναξη του πληθωρισμού, στην οποία συνέβαλαν αναμφίβολα η πανδημία αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις λανθασμένες πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης- επισημαίνει ο Guardian σε δημοσίευμά του – η οποία, αντίθετα προς τη γνώμη της πλειονότητας των ειδικών, συνέχισε να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια, ευελπιστώντας πως αυτό θα έδινε ώθηση στην οικονομία και θα συνέβαλε στην αύξηση της παραγωγής.

Αλλά η κακή διακυβέρνηση δεν είναι αυτή καθαυτή συνώνυμο του αυταρχισμού. Αυτό που πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα την Ευρώπη είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Ερντογάν αντιδρά στην οικονομική κρίση αλλά και σε οτιδήποτε άλλο θέτει εν αμφιβόλω τον τρόπο που διαχειρίζεται την εξουσία _ το γεγονός πως το πιο ισχυρό του όπλο είναι η συστηματική λογοκρισία.

 «Δεδομένου ότι το Παλάτι δεν μπορεί νομικά να εμποδίσει την ENAG να κοινοποιεί τα αντικειμενικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, παρουσιάζει τώρα έναν νέο νόμο με στόχο την απόκρυψη της πραγματικότητας. Με φυλάκιση τριών ετών θα τιμωρείται εφεξής όποιος δημοσιεύει δείκτες τιμών χωρίς την άδεια της κρατικής στατιστικής αρχής. Η ελευθερία του Τύπου πλήττεται επίσης, γιατί στο μέλλον θα διώκεται οποιοσδήποτε παραθέτει στοιχεία που κοινοποιούνται από ιδρύματα όπως το Enag», επισημαίνει ο Μπουλέντ Μουμάι στο άρθρο του.

Ωστόσο η απόπειρα απόκρυψης της τραγικής πραγματικότητας στην Τουρκία, δεν αφορά μόνον τον πληθωρισμό αλλά και τη μάστιγα της γυναικοκτονίας. «Η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να σταματήσει τις δολοφονίες γυναικών στην Τουρκία και τώρα κατέθεσε μήνυση για την απαγόρευση της οργάνωσης “Θα σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες”. Η κατηγορία κατά της οργάνωσης είναι για “δραστηριότητες ενάντια στα ήθη” η οποία είναι περίεργη, όπως όλη η διαδικασία. Σε αυτήν την χώρα, σύμφωνα με το Παλάτι, ενάντια στα ήθη είναι όποιος εργάζεται για να εξασφαλίσει ότι οι γυναίκες δεν θα πέφτουν θύματα βίας, ειδικά εντός της οικογένειας. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι πολύ περίεργο. Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο αριθμός των γυναικοκτονιών έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί», γράφει ο τούρκος δημοσιογράφος.

Διαδήλωση την περασμένη Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη κατά της καταδίκης σε ισόβια του φιλανθρώπου ΟσμάνΚαβαλά  με την κατηγορία της ανατρεπτικής δραστηριότητας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν / REUTERS/Umit Bektas

 Ακόμη πιο ζοφερή καθιστά την κατάσταση η ποινική δίωξη οποιουδήποτε τολμάει να επικρίνει τις ενέργειες του τούρκου προέδρου και του κόμματός του. Την περασμένη Δευτέρα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον 64χρονο τούρκο φιλάνθρωπο Οσμάν Καβάλα, με την κατηγορία ότι αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση της Τουρκίας, χρηματοδοτώντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Κινήματος Γκεζί, το 2013, και στηρίζοντας το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Αλλοι επτά αντιφρονούντες καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 18 ετών.

Σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές οι καταδίκες αυτές αποτελούν μηνύματα του καθεστώτος Ερντογάν προς όλους όσοι τολμούν να του εναντιώνονται, ενόψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς. «Η προεκλογική περίοδος πλησιάζει», ανέφερε γνώστης των εξελίξεων στην Αγκυρα, μιλώντας στον Independent. «Υφίσταται μια διάλυση εντός του κρατικού μηχανισμού και εκείνος προσπαθεί να εκφοβίσει την άρχουσα τάξη», είπε, αναφερθείς στον τούρκο πρόεδρο.

«Εάν μας διδάσκει κάτι η εισβολή που διέταξε ο Πούτιν στην Ουκρανία – ένας άλλος αυταρχικός ηγέτης που συνθλίβει κάθε εσωτερική διαφωνία – είναι ότι αυτά τα σημάδια δεν πρέπει να υποτιμώνται», υπογραμμίζει η Ελενα Τεμπάνο από την πλευρά της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...