405
Ο Ιγκόρ Βολομπιούγεφ ήταν στέλεχος της Gazprombank επί 16 χρόνια και τώρα πολεμά τους Ρώσους |

Ανώτερο στέλεχος της Gazprombank διέφυγε από τη Μόσχα για να πολεμήσει τους Ρώσους

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2022, 16:14
Ο Ιγκόρ Βολομπιούγεφ ήταν στέλεχος της Gazprombank επί 16 χρόνια και τώρα πολεμά τους Ρώσους
|

Ανώτερο στέλεχος της Gazprombank διέφυγε από τη Μόσχα για να πολεμήσει τους Ρώσους

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2022, 16:14

Ο Ιγκόρ Βολομπιούγεφ άφησε την προνομιούχα θέση του αντιπροέδρου της Gazprombank στη Μόσχα και πήρε τα όπλα στον στρατό της Ουκρανίας, έχοντας ορκιστεί εκδίκηση εναντίον της Ρωσίας.

Ο Βολομπιούγεφ έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στην Ουκρανία και δήλωσε σε ουκρανικά ΜΜΕ ότι δεν άντεχε άλλο να μένει στη Μόσχα και να υποκρίνεται ότι δεν συμβαίνει τίποτα στη χώρα του.

«Δεν μπορούσα να μείνω άλλο με αυτούς τους ανθρώπους, να τους σφίγγω το χέρι, να βλέπω τον πόλεμο στο κινητό μου, σαν να ήταν μια τρομακτική ταινία, και να κάνω ότι δεν με νοιάζει. Ο πατέρας μου ήταν ένα μήνα σε ένα παγωμένο υπόγειο. Ανθρωποι με τους οποίους μεγάλωσα μαζί, μου έλεγαν ότι ντρέπονται για λογαριασμό μου», είπε, σύμφωνα με την βρετανική Telegraph.

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Βολομπιούγεφ για τον Βλάντισλαβ Αβάγιεφ, πρόεδρος της Gazprombank που φέρεται να σκότωσε τη σύζυγό του και το παιδί τους πριν αυτοκτονήσει στη Μόσχα, στις αρχές Απριλίου. Ο πρώην αντιπρόεδρος είπε ότι δυσκολεύεται να το πιστέψει και θεωρεί ότι ήταν σκηνοθετημένο.  «Γιατί; Δύσκολο να πεις. Ισως ήξερε κάτι και ήταν επικίνδυνος».

Εκτός αυτού, τον περασμένο Φεβρουάριο βρέθηκαν σφαγμένοι στα σπίτια τους στην Αγία Πετρούπολη και άλλα δύο ανώτερα στελέχη της Gazprom, ο Αλεξάντερ Τιουλάκοφ και ο Λεονίντ Σούλμαν…

Ο 50χρονος Βολομπιούγεφ ήταν στην Gazprombank επί 16 χρόνια, τα περισσότερα ως διευθυντής Επικοινωνίας. Εβαλε λίγα ρούχα σε μία τσάντα και έφυγε από τη Ρωσία μία εβδομάδα μετά την εισβολή.

Η πατρίδα του είναι η Οχτίρκα, ανάμεσα στο Κίεβο και το Χάρκοβο. Τον πρώτο μήνα του πολέμου, οι βομβαρδισμοί του ρωσικού πυροβολικού ήταν καθημερινοί.

«Ηρθα στην Ουκρανία να υπερασπιστώ την Οχτίρκα με τα όπλα στα χέρια. Οταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014, υποσχέθηκα στον εαυτό μου, ότι αν τα τανκς μπουν στην Οχτίρκα θα πάω να πολεμήσω.

»Είμαι ένοχος που εργάστηκα για τη ρωσική κυβέρνηση, διπλά ένοχος από ό,τι ένας Ρώσος. Και διπλά ένοχος γιατί θεωρώ τον εαυτό μου Ουκρανό. Θα είναι πολύ πιο δύσκολα για μένα να ξεπλύνω το ρωσικό μου παρελθόν», είπε.

Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια ως όπλο την Gazprombank, τον οικονομικό βραχίονα της Gazprom, που διαχειρίζεται το ρωσικό φυσικό αέριο, εναντίον της Ουκρανίας και της Δύσης.

Το 2009, είχε σταματήσει προσωρινά την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, από όπου μεταφέρεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς η Μόσχα ήθελε να προωθήσει τον αγωγό Nord Stream, που παρακάμπτει την Ουκρανία.

Τώρα, το Κρεμλίνο έχει απαιτήσει από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανοίγουν λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank και να καταθέτουν εκεί τις πληρωμές του φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...