337
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ με τη Ρομπέρτα Μετσόλα στις Βρυξέλλες | REUTERS/Johanna Geron

Στόλτενμπεργκ: Με fast track διαδικασίες η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2022, 12:53
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ με τη Ρομπέρτα Μετσόλα στις Βρυξέλλες
|REUTERS/Johanna Geron

Στόλτενμπεργκ: Με fast track διαδικασίες η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2022, 12:53

«Η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα γίνει γρήγορα, εάν αποφασίσουν να υποβάλουν αίτημα ένταξης στη Συμμαχία». Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα λίγο πριν από τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής

«Η Φινλανδία και η Σουηδία θα αποφασίσουν αν θα υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αν το αποφασίσουν, το ΝΑΤΟ θα τις καλωσορίσει με ανοιχτές αγκάλες», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες-μέλη της ΕΕ είναι πολύ στενοί εταίροι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και υπάρχει μαζί τους συνεργασία εδώ και πολλά χρόνια, τόσο σε ασκήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, όσο και σε διάφορες αποστολές και επιχειρήσεις.

«Αν υποβάλουν αίτημα προσχώρησης, θα είναι ευπρόσδεκτες και αναμένω η διαδικασία να είναι γρήγορη και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των τυπικών», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εγγυήσεις που θα μπορούσε το ΝΑΤΟ να παράσχει στις δύο χώρες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι μόλις οι δύο χώρες λάβουν την πρόσκληση για ένταξη, θα σταλεί ένα «ισχυρό πολιτικό μήνυμα» ότι η ασφάλεια των δύο κρατών είναι σημαντική για τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ.

«Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια συμφωνία για την ενδιάμεση περίοδο, μεταξύ της ημερομηνίας αίτησης και την επίσημη επικύρωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας ένταξης από όλα τα Κοινοβούλια. Υπάρχουν τρόποι να γεφυρωθεί αυτή η ενδιάμεση περίοδος, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη Φινλανδία και τη Σουηδία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι μίλησε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Σουηδίας γι’ αυτό το θέμα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε την ανάγκη στρατιωτικής στήριξης και πιο αποτελεσματικής στήριξης προς την Ουκρανία και πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να ζητά περαιτέρω κυρώσεις κατά της Μόσχας και ενίσχυση των κυρώσεων που έχουν ήδη αποφασιστεί για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική εφαρμογή τους. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να χτίζει στη συγκυρία αυτού του άνευ προηγουμένου συντονισμού μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωβουλής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...