Η διεθνής «συνάντηση στο Ράμσταϊν», στην αμερικανική αεροπορική βάση της Γερμανίας δηλαδή, δεν ήταν αμιγώς ΝΑΤΟϊκή – οι διοργανωτές (οι Αμερικανοί) ανακοίνωσαν ότι, μαζί με τους υπουργούς Αμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο μίτινγκ συμμετείχαν και εκπρόσωποι τρίτων χωρών, ότι συνολικώς εκπροσωπήθηκαν περί τα 40 κράτη που «αντιπροσωπεύουν τη διεθνή κοινότητα».
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ στους εκτός ΝΑΤΟ συσκεφθέντες με τους ΝΑΤΟϊκούς περιλαμβάνονται παραδοσιακά συμμαχικές των ΗΠΑ χώρες, όπως το Ισραήλ, η Αυστραλία η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία. Συμμετείχαν, βέβαια, και κάποιες αφρικανικές χώρες, όπως η Κένυα και η Τυνησία.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την καθιέρωση, σε μηνιαία βάση αν γίνεται, αυτού του φόρουμ με αποκλειστικό σκοπό τον συντονισμό των προσπαθειών ενίσχυσης της Ουκρανίας.
Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και το τέλος του φαντάζει άδηλο, οι Αμερικανοί επείγονται για τη διασφάλιση της συνεχούς ροής πολεμικού υλικού στον Ζελένσκι υπό την «ομπρέλα» ενός σχηματισμού ευρυτέρου του ΝΑΤΟ.
Στο Ράμσταϊν η ουκρανική πλευρά επανέλαβε τις στρατιωτικές ανάγκες της και ζήτησε με επιμονή… τα πάντα: από βαρύ Πυροβολικό, drones και τεθωρακισμένα οχήματα κάθε είδους μέχρι πυραύλους κατά πλοίων και μαχητικά αεροσκάφη. «Χρειαζόμαστε σύγχρονα όπλα, έχουμε ανάγκη τα σύγχρονα βαρέα όπλα και μάλιστα σε μεγάλο αριθμό» είπε στους συνομιλητές του ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ολεξέι Ρέζνικοφ.
Ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στην Ουάσινγκτον, ο Τζουζέπε Σαρκίνα, έγραψε ότι με το μίτινγκ του Ράμσταϊν εγκαινίασε μία νέα φάση της διαχείρισης του πολέμου. Η θέση των Αμερικανών εκφράστηκε ξεκάθαρα στους συμμάχους τους από τον υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, πρέπει να κινηθείτε στον ρυθμό του πολέμου» τους είπε. Και οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν το εννοούν αυτό.
Διότι οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις έχουν την αμέριστη στήριξη της Γερουσίας, όπως απέδειξε η ακρόαση του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στην αρμόδια επιτροπή της. Τα θεσμικά όργανα των ΗΠΑ στηρίζουν την αποστολή όπλων στον Ζελένσκι, έτσι ο Λευκός Οίκος πιέζει τους συμμάχους να πράξουν και αυτοί αναλόγως.
Οι ΗΠΑ φέρονται μεν διατεθειμένες «να υποστηρίξουν οποιαδήποτε λύση ταιριάζει στον Ζελένσκι», όπως είπε ο Μπλίνκεν στους γερουσιαστές, ωστόσο πιστεύουν ακραδάντως ότι ο Πούτιν εξακολουθεί να επιδιώκει τη νίκη στα πεδία των μαχών και ότι στην πραγματικότητα δεν τον ενδιαφέρει καμία διαπραγμάτευση περί ειρήνης.
Ολα τα παραπάνω έγιναν την ίδια ώρα που οι σύμβουλοι του Ζελένσκι επέκριναν τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή την επίσκεψή του στη Μόσχα και τις συνομιλίες με τον Πούτιν. Ο ιταλός ανταποκριτής έγραψε ότι επί της ουσίας και οι ΗΠΑ συντάσσονται με τη στάση των Ουκρανών, αν και επισήμως η αμερικανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ δεν δημιούργησε ζήτημα «ως ένδειξη θεσμικού σεβασμού προς τον Γκουτέρες».
Καθώς, λοιπόν, το πολεμικό πνεύμα ακμάζει στον Λευκό Οίκο και γενικά στους αμερικανικούς πολιτικούς θεσμούς, ο Σαρκίνα έκλεισε το σημείωμά του με την εξής ευχή: «Εναπόκειται στους Ευρωπαίους να προσπαθήσουν να αρχίσουν και πάλι τον διάλογο. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που μόλις επανεξελέγη, το είπε κιόλας τηλεφωνικώς στον Μπάιντεν, ότι σκοπεύει να προσπαθήσει και πάλι [να συνεννοηθεί με τον Πούτιν] , μάλιστα λίαν συντόμως».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News