Το μυστήριο της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από τα περίχωρα του Κιέβου λύθηκε: στο τέλος του περασμένου Μαρτίου οι πολιορκητές εγκατέλειψαν τις προσπάθειές τους για άλωση της ουκρανικής πρωτεύουσας επειδή είχαν αποκαλυφθεί οι θέσεις τους στους Ουκρανούς έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ.
Η ρωσική υποχώρηση, συνεπώς, δεν ήταν αιφνιδιαστική αλλά εσπευσμένη: οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έδωσαν στον στρατό του Ζελένσκι τις συντεταγμένες των Ρώσων σε μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση αποστολής πληροφοριών, και έτσι αποκρούστηκε η επίθεση στο Κίεβο. Οι πληροφορίες ήταν τόσο λεπτομερείς, που δεν άφησαν στους Ρώσους επιλογές άλλες πλην της φυγής, αφού οι Ουκρανοί γνώριζαν εκ των προτέρων πού θα πέσουν οι ρωσικές βόμβες και το κυριότερο, που έπρεπε να χτυπήσουν οι ίδιοι.
Την ίδια τακτική, του «βομβαρδισμού» του Κιέβου με κρίσιμες στρατιωτικές πληροφορίες, ακολούθησαν οι αμερικανοί κατάσκοποι και στα υπόλοιπα πολεμικά μέτωπα, επιτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την οργάνωση αποτελεσματικής άμυνας από πλευράς Ουκρανών. Ετσι οι αμυνόμενοι πρόλαβαν την εκδήλωση των ρωσικών επιθέσεων και σε άλλες περιοχές, μακριά από την πρωτεύουσα. Τις παραπάνω θέσεις ανέπτυξε σε σχετικό άρθρο του το βρετανικό Μέσο Telegraph.
Αλλά και το αμερικανικό NBC News μετέδωσε ότι οι πληροφορίες της CIA είναι αυτές που, τις πρώτες ημέρες του πολέμου, οδήγησαν την Ουκρανία στην κατάρριψη ενός ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους το οποίο μετέφερε εκατοντάδες στρατιώτες στο αεροδρόμιο «Χοστομέλ», στα προάστια του Κιέβου. Αυτό ήταν ένα καθοριστικό χτύπημα στους επιτιθέμενους, καθώς απέτρεψε την όλη επιχείρηση ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων και συγχρόνως έβγαλε από τη μέση καταδρομείς και αλεξιπτωτιστές.
Παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι κατέλαβαν το «Χοστομέλ» για σύντομο χρονικό διάστημα, δεν μπόρεσαν να το χρησιμοποιήσουν ως αερογέφυρα ώστε να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους και, τελικά, να καταλάβουν το Κίεβο.
Εριχναν στα χωράφια
Οι Αμερικανοί, όμως, δεν περιορίστηκαν στην αμυντικού χαρακτήρα διαφώτιση των Ουκρανών. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ τους βοήθησαν να προστατεύσουν και τα δικά τους μέσα, πτητικά ή χερσαία, από τα ρωσικά πυραυλικά πυρά. Η επιχείρηση ενημέρωσης των Ουκρανών από τη CIA ήταν πρωτοφανής, αφού η Ουκρανία δεν αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ. Και εστέφθη με απόλυτη επιτυχία. Χάρις σε αυτήν η ούτως ή άλλως πάνοπλη Ρωσία δεν κατάφερε να επικρατήσει στους αιθέρες. Μάλιστα μιλώντας στο NBC ένας αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι «ο ρωσικός στρατός κυριολεκτικά έχει ανοίξει κρατήρες σε άδεια πεδία, σε χωράφια, εκεί όπου κάποτε ήταν εγκατεστημένες μονάδες της ουκρανικής αεράμυνας».
Τα αντιαεροπορικά συστήματα των Ουκρανών μετακινούνταν αμέσως μόλις έφθαναν οι πληροφορίες της CIA για τους στόχους που είχαν επιλέξει οι Ρώσοι. Ετσι προήλθε η ρωσική αστοχία και ακολούθως η γενική αποτυχία, κάτι που βάρυνε και στις χερσαίες επιχειρήσεις των Ρώσων: αυτό το κάζο, του άσκοπου βομβαρδισμού της υπαίθρου, «είχε μεγάλο αντίκτυπο και στην ικανότητα του ρωσικού Πεζικού».
Η CIA κρύβει τον Ζελένσκι
Βασισμένος σε όσα μετέδωσε το NBC, ο Γκουίντο Ολίμπιο της Corriere della Sera έγραψε ότι η αμερικανική μυστική υπηρεσία συμβάλλει τα μάλα και στην προσωπική ασφάλεια του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Του προτείνει τρόπους κάλυψης των κινήσεών του, απόκρυψης της θέσης του, ενώ του παρέχει και υπηρεσίες αντικατασκοπείας με ηλεκτρονικές συσκευές που εξασφαλίζουν το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών. Η Telegraph προσέθεσε ότι η CIA δαπανά «σημαντικούς πόρους» στην όλη επιχείρηση προστασίας του Ζελένσκι, επειδή αυτός εξακολουθεί να αποτελεί «κορυφαίο στόχο της Μόσχας». Στις τακτικές των αμερικανών πρακτόρων περιλαμβάνεται και η κλασική προληπτική μέθοδος του διαχωρισμού του Ζελένσκι από το επιτελείο του σε περίπτωση μετακινήσεων.
Από πλευράς του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δεν θέλησε να αναφερθεί με λεπτομέρειες στη βοήθεια που παρέχει η CIA στον Ζελένσκι, είτε προσωπικώς είτε στον στρατό του: «Παρέχουμε τακτικά λεπτομερείς, έγκυρες και έγκαιρες πληροφορίες στους Ουκρανούς που αφορούν το πεδίο της μάχης, με σκοπό να τους βοηθήσουμε να υπερασπιστούν τη χώρα τους ενάντια στη Ρωσία» περιορίστηκε να ανακοινώσει.
Η στενή συνεργασία ΗΠΑ και Ουκρανίας στον τομέα της ασφαλείας άρχισε το 2014 με τη λεγόμενη «πορτοκαλί επανάσταση» και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, όμως έχει αυξηθεί στον μέγιστο βαθμό από την έναρξη του πολέμου, τον περασμένο Φεβρουάριο.
Τα μεταδιδόμενα από τα αμερικανικά media σχόλια επιμένουν σε ένα κομβικό σημείο: όταν εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ συγκράτησαν τη CIA όσον αφορά τη ροή προς το Κίεβο πληροφοριών που πιθανώς θα οδηγούσαν σε θανατηφόρα πλήγματα εις βάρος των Ρώσων. Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί με σκοπό να αποτραπεί η απευθείας σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Αλλαξε, όμως, όταν «αποκαλύφθηκε η έκταση των ρωσικών θηριωδιών» όπως στην περίπτωση της Μπούτσα και του Ιρπίν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News