Μία εφαρμογή για έξυπνα κινητά, η οποία μπορεί να «διαγνώσει» αν κάποιος έχει κολλήσει κορονοϊό, ανέπτυξε ομάδα ειδικών από την Αυστραλία. Η εφαρμογή δεν χρειάζεται δείγμα βιολογικού υγρού για να κάνει διάγνωση. Το μόνο που απαιτείται είναι ο χρήστης να βήξει κοντά στο μικρόφωνο του τηλεφώνου του και αμέσως η συσκευή θα αναγνωρίσει τον ήχο του βήχα και θα εντοπίσει τον κορονοϊό.
Στις κλινικές δοκιμές συμμετείχαν περίπου 800 άτομα και σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, έχει ακρίβεια 92%, όπως υπογραμμίζει η βρετανική Daily Mail.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της εφαρμογής για τα κινητά και την αποτελεσματικότητά της. Οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνητής εκμάθησης παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία για να αντικατασταθούν τα διαγνωστικά τεστ σε όλο τον κόσμο, δίνοντας τη λύση στα προβλήματα παραγωγής και διανομής τους, καθώς φυσικά και στο κόστος που πρέπει να καταβάλει καθημερινά ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων παγκοσμίως για να κάνει rapid ή PCR τεστ», λέει ο Τόνι Κίτινγκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που ανέπτυξε τη διαγνωστική εφαρμογή ResApp.
Παρότι τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα στις χώρες της Δύσης έχουν αρθεί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε πρόσφατα ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, ότι τα Εθνικά Συστήματα Υγείας συνεχίζουν να πιέζονται και ότι θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την πιθανότητα εμφάνισης νέων, ακόμη πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων του ιού από αυτές που ήδη γνωρίζουμε.
«Γι’ αυτό και σκοπεύουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες κατάθεσης έγκρισης και άδειας εμπορικής εκμετάλλευσης της εφαρμογής από τις ρυθμιστικές Αρχές σε όλο τον κόσμο και ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, αλλά και ιατρικών υπηρεσιών, ώστε να λάβουμε άδεια όσο το δυνατόν συντομότερα» συμπληρώνει ο Κίτινγκ. Η στιγμή που η εφαρμογή θα βρίσκεται σε όλα τα κινητά τηλέφωνα και θα βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση των περισσότερων περιστατικών με λοίμωξη Covid-19, δεν είναι πολύ μακριά, όπως φαίνεται…
Ενδιαφέρον από τη Pfizer
Οι επιδόσεις της εφαρμογής είναι τόσο εντυπωσιακές, που προκάλεσε το ενδιαφέρον της Pfizer. Η φαρμακευτική εταιρεία έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της πατέντας, προσφέροντας 74 εκατ. δολάρια για να εξαγοράσει την εταιρεία που τη δημιούργησε!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News