Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ολοκληρώθηκαν, μία αίσθηση ανακούφισης απλώθηκε στην Ευρώπη, όμως το αποτέλεσμά τους αναλύεται και διυλίζεται και ούτως ή άλλως έπεται συνέχεια (βουλευτικές εκλογές σε λίγες εβδομάδες).
Η ουσία είναι ότι προφανώς, ο Μακρόν είναι νικητής, όμως ο δρόμος είναι μακρύς και οι δυνάμεις που πλέον βρίσκονται απέναντί του κινούνται με καύσιμο την αντισυστημικότητα, την αντίδραση, την πραγματική φτώχεια και την παραπληροφόρηση.
Αυτά οφείλουν όλοι, παντού (και εδώ) να τα έχουν υπόψη και να κινηθούν αναλόγως.
Παρά ταύτα και εν αναμονή της έκβασης και των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, οφείλει κανείς να έχει την προσοχή του σιγά σιγά στραμμένη στην άλλη ακτή του Ατλαντικού.
Σε περίπου έξι μήνες από σήμερα, εκεί πρόκειται να «παιχθεί» το πραγματικό στοίχημα της λεγόμενης φιλελεύθερης δημοκρατίας, η οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο απειλείται, κλονίζεται και πάντως δεν πρέπει να θεωρείται ότι είναι αυτονοήτως ασφαλής.
Στις 8 Νοεμβρίου 2022 διεξάγονται στις ΗΠΑ οι λεγόμενες «ενδιάμεσες» εκλογές (midterm elections). Σε αυτές θα τεθούν υπό διεκδίκηση στο σύνολό τους οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας.
Η σημασία των εκλογών αυτών είναι μεγαλύτερη από ποτέ, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη.
Θα ψηφίσει μία χώρα βαθιά διχασμένη, με τον τραμπισμό υπαρκτό και σε έξαρση και με έναν εν ενεργεία Πρόεδρο, ο οποίος έχει ένα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα: ότι κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.
Υπό αυτές τις συνθήκες και ενώ ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος μαίνεται με άγνωστη διάρκεια και έκβαση, το ΝΑΤΟ αναδιατάσσεται, η Ευρώπη αναδεικνύεται σε έναν αδύναμο κρίκο και οι ισορροπίες είναι όχι απλώς εύθραυστες, αλλά ανατρέψιμες ανά πάσα ώρα και στιγμή, οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου είναι το μεγαλύτερο πολιτικό στοίχημα της εποχής.
Μία νίκη των τραμπιστών Ρεπουμπλικανών θα αλλάξει βιαίως το ούτως ή άλλως θολό σκηνικό, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα καταστεί αδύναμη και όμηρος του Κογκρέσου και οι χαριτωμένες συζητήσεις για τη φιλελεύθερη Δύση θα αποκτήσουν διαφορετικό περιεχόμενο (τη σημασία όλων αυτών λίγοι έχουν αναδείξει και πάντως ένας από αυτούς είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος, οι «προφητείες» του οποίου εσχάτως επαληθεύονται σχεδόν στο απόλυτο).
Δεν πρέπει να αφήνει κανείς έξω από αυτήν την πολυπαραγοντική εξίσωση και την ενδεχομένως κοσμογονική εξέλιξη των ημερών, την εξαγορά του Τwitter από τον Ελον Μασκ. Ολοι θυμόμαστε ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης είναι το κατ΄ εξοχήν εργαλείο της καθημερινής πολιτικής παραγωγής στις ΗΠΑ και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι ο έλεγχός της από το συγκεκριμένο πρόσωπο θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα.
Θα πει κάποιος «και τι να κάνουμε εμείς για τις εκλογές στις ΗΠΑ, σε έξι μήνες από τώρα;».
Προφανώς και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Απλώς στον κόσμο που ζούμε, καλό θα είναι να «προσδεθούμε» εν όψει αναταράξεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News