Σε ένα σαρωτικό νομικό πλαίσιο που θα αναγκάσει τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο να ελέγχουν πιο αποτελεσματικά τις πλατφόρμες τους για παράνομο περιεχόμενο, προχωρούν οι Βρυξέλλες βάζοντας φρένο σε μια σειρά από προβλήματα που προκαλούνται στα κοινωνικά δίκτυα, τους ιστότοπους αγορών και τις μηχανές αναζήτησης.
Η νομοθεσία, που ονομάζεται Digital Services Act, θα επιβάλει νέες υποχρεώσεις διαφάνειας στις εταιρείες, αναγκάζοντάς τες να παρέχουν πληροφορίες στις ρυθμιστικές αρχές και σε ανεξάρτητους ερευνητές σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των αλγορίθμων που ελέγχουν τι βλέπουν οι χρήστες στους ιστότοπούς τους. Δημιουργεί επίσης νέους κανονισμούς γύρω από τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες προωθούν τις διαδικτυακές διαφημίσεις.
To σχέδιο περιλαμβάνει έναν νόμο για τις ψηφιακές αγορές και έναν για τον ανταγωνισμό που θα αποτρέπει τους διαχειριστές των ψηφιακών κολοσσών από το να καταχρώνται τη δύναμή τους για να συνθλίβουν τους αντιπάλους τους.
«Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες θα διασφαλίσει πως ό,τι είναι παράνομο εκτός σύνδεσης θα θεωρείται και θα αντιμετωπίζεται επίσης ως παράνομο στο διαδίκτυο – όχι ως σύνθημα, ως πραγματικότητα! Και προστατεύοντας πάντα την ελευθερία της έκφρασης!», έγραψε στο Twitter η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Η συμφωνία προέκυψε έπειτα από 16 ώρες διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν να περάσουν μια ολοκληρωμένη νομοθεσία για την τεχνολογία, παρά τις πολυετείς υποσχέσεις για την θέσπιση κανονιστικού πλαισίου. Τώρα καλούνται να ακολουθήσουν την ευρωπαϊκή πολιτική…
Παρέμβαση Ομπάμα
«Ως η κορυφαία δημοκρατία στον κόσμο, πρέπει να δώσουμε ένα καλύτερο παράδειγμα», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε ομιλία του την Μεγάλη Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου προειδοποίησε για τις επιζήμιες επιπτώσεις της παραπληροφόρησης στις δημοκρατίες. «Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να ηγηθούμε αυτών των συζητήσεων διεθνώς, όχι να είμαστε ουραγοί», πρόσθεσε και εξέφρασε την άποψη ότι οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν κάνει τη δημοκρατία πιο ευάλωτη.
Η συζήτηση σχετικά με τις ευθύνες των τεχνολογικών εταιρειών για την εποπτεία των όσων δημοσιεύονται στις πλατφόρμες τους είναι παλιά, αλλά απέκτησε επείγοντα χαρακτήρα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς έγινε ευρέως αντιληπτό ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το «μεγάφωνο» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να διασπείρει την προπαγάνδα της σχετικά με την εισβολή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News