454
| SOOC/Reuters/CreativeProtagon

Επίσημο: Στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ύστερα από πρόσκληση του Τζο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2022, 22:32
|SOOC/Reuters/CreativeProtagon

Επίσημο: Στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ύστερα από πρόσκληση του Τζο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2022, 22:32

Λίγες ώρες μετά τη συνομιλία που είχε με τον Αντονι Μπλίνκεν, τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με τον συντονισμό Ελλάδας και ΗΠΑ στο θέμα της Ουκρανίας και της βοήθειας του Κιέβου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μια πρόσκληση την οποία περίμενε από τον Ιανουάριο του 2021, όταν ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Πρωθυπουργός προσεκλήθη στην Ουάσινγκτον για να συναντήσει τον αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου.

Από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εκδόθηκε το βράδυ της Μ. Πέμπτης μια λιτή ανακοίνωση 22 λέξεων: «Στις 16 Μαΐου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν».

Πιο αναλυτική ήταν η Τζεν Ψάκι εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού. Η ελληνικής καταγωγής αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας σημείωσε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να υποδεχτεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, επεσήμανε η Τζεν Ψάκι, προσφέρει μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή διμερή μας συνεργασία και να εορτάσουμε τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Η αναφορά στο 1821 δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο Τζο Μπάιντεν είχε μιλήσει για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον ήδη από τον Μάρτιο του 2021, με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, προαναγγέλλοντας το ταξίδι του Πρωθυπουργού μόλις το επιτρέψει η πανδημία —τελικά χρειάστηκαν 14 μήνες (και ένας πόλεμος).

Η Τζεν Ψάκι όρισε και την ατζέντα της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν: οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των συμμάχων και εταίρων να υποστηριχθεί ο ουκρανικός λαός και να υπάρξουν οικονομικές συνέπειες στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της· θα συζητήσουν επίσης τη στενή συνεργασία σε διεθνείς προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή ασφάλεια· θα αξιολογήσουν επίσης τις κοινές προσπάθειες για ασφάλεια μέσω του NATO, όπως και τους κοινούς στόχους για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή (της Ανατ. Μεσογείου)· ακόμα θα τιμήσουν την Ιστορία, τις δημοκρατικές αξίες, τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που ενώνουν εδώ και γενιές τους δύο λαούς.

Θα είναι ο δεύτερος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται ο κ. Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο, καθώς είχε προηγηθεί, τον Ιανουάριο του 2020, το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον και η συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν, τον Ιανουάριο του 2021, ένας από τους διπλωματικούς στόχους της Αθήνας ήταν μεταξύ άλλων να υπάρξει μια πρόσκληση για τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο πριν από μια στον Ταγίπ Ερντογάν. Και ως τώρα, τέτοια πρόσκληση προς τον τούρκο πρόεδρο δεν έχει υπάρξει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...