904
Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος «Sarmat» εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ, κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, και έπληξε έναν στόχο στη χερσόνησο Καμτσάτκα! | EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Πύραυλος Sarmat: πυρηνική απειλή ή (ακόμη ένα) σημάδι αδυναμίας;

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2022, 16:36
Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος «Sarmat» εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ, κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, και έπληξε έναν στόχο στη χερσόνησο Καμτσάτκα!
|EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Πύραυλος Sarmat: πυρηνική απειλή ή (ακόμη ένα) σημάδι αδυναμίας;

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2022, 16:36

Από την άνεση του γραφείου του στο Κρεμλίνο παρακολούθησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν (την περασμένη Τετάρτη) τον υπερσύγχρονο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «Sarmat» να πλήττει έναν στόχο στη χερσόνησο Καμτσάτκα στην Ανατολική Ρωσία, περισσότερα από 6.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα.

Μετά από μια αναπάντεχα δύσκολη πρώτη φάση του πολέμου στην Ουκρανία, ο ρώσος πρόεδρος αγνόησε τις πρόσφατες στρατιωτικές αποτυχίες των δυνάμεών του και επαίνεσε τους μηχανικούς που κατασκεύασαν αυτό το νέο ρωσικό υπερ-όπλο για τα «επιτεύγματά τους στο όνομα της πατρίδας μας».

Ο Πούτιν βιντεοσκοπήθηκε για προπαγανδιστικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με στρατιωτικούς ηγέτες, περιλαμβανομένου και του Σεργκέι Σοϊγκού, του υπουργού Αμυνας της Ρωσίας, καθώς ο πύραυλος εκτοξευόταν από ένα χιονισμένο υπόγειο σιλό. Επρόκειτο για την πρώτη φορά που ο Πούτιν και ο Σοϊγκού εμφανίστηκαν μαζί δημόσια, μετά τις αναφορές περί περιθωριοποίησης του ρώσου υπουργού Αμυνας στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο, σημαντικό γεγονός όσον αφορά την ανάπτυξη προηγμένων οπλικών συστημάτων του ρωσικού στρατού», καυχήθηκε ο Πούτιν, απευθυνόμενος περισσότερο στη Δύση παρά στους πολίτες της Ρωσίας. «Το νέο σύστημα έχει τις υψηλότερες τακτικές και τεχνικές προδιαγραφές και είναι ικανό να ξεπερνά όλα τα σύγχρονα μέσα αντιπυραυλικής άμυνας», πρόσθεσε.

Η δοκιμή του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου της Μόσχας ήταν προγραμματισμένη ενώ εγκαίρως και λεπτομερώς είχε ενημερωθεί και το Πεντάγωνο. Ερωτηθείσα εάν οι ΗΠΑ πρόκειται να επισπεύσουν τις δοκιμές των δικών τους νέων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σημείωσε πως «η χρονική περίοδος και το εύρος των πυραυλικών δοκιμών της Ρωσίας δεν επηρεάζουν την προσέγγισή μας όσον αφορά την αντιμετώπιση της συνέχισης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Τα σχέδια για την ανάπτυξη του πυραύλου Sarmat (ή Satan II), ο οποίος δεν αναμένεται να είναι χρησιμοποιήσιμος πριν από το τέλος του έτους, αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά σε ένα στρατιωτικό συνέδριο το 2019. Αναφέρεται ότι μπορεί να διαπερνά τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, χάρη στην περιορισμένη διάρκεια της φάσης προώθησης (boost face) μετά την εκτόξευση, η οποία περιορίζει, με τη σειρά της, σημαντικά τα χρονικά περιθώρια για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση του πυραύλου.

Την περασμένη Τετάρτη ο ρωσικός υπερ-πύραυλος εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ, κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, αλλά αναμένεται να εγκατασταθεί ανατολικότερα. Σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τον πύραυλο Voevoda που ανάγεται στη σοβιετική εποχή και ήταν γνωστός στη Δύση με την κωδική ονομασία Satan. Η δοκιμή του υπερσύγχρονου Satan ΙΙ πρόκειται αναμφίβολα να εντείνει τις ανησυχίες των παγκόσμιων ηγετών όσον αφορά το ενδεχόμενο ένας ολοένα πιο απεγνωσμένος Πούτιν, ο οποίος έχει υποστεί πολλές αποτυχίες στην Ουκρανία, να προβεί στη χρήση κάποιου τακτικού πυρηνικού όπλου, ούτως ώστε να αλλάξει ο ρους του πολέμου.

Διατάσσοντας την εισβολή των στρατευμάτων του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν αναφέρθηκε στο πυρηνικό οπλοστάσιο του, απειλώντας τη Δύση με ανείπωτες (πυρηνικές) συνέπειες σε περίπτωση παρέμβασής της. Επειτα από λίγες ημέρες έθεσε σε επιφυλακή τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας, αιχμή του δόρατος των οποίων αποτελούν διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι παρόμοιοι με τον Sarmat.

Σχολιάζοντας την πυραυλική δοκιμή, αναλυτές στη Δύση επισήμαναν πως επρόκειτο για μια συμβολική ενέργεια, για μια κίνηση εντυπωσιασμού. Συγχρόνως, όμως, υποστηρίζουν πως κατέδειξε την «αδυναμία», τις «ανασφάλειες» και τις «απογοητεύσεις» της Μόσχας, όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αποτελεί γεγονός πως η πυρηνική ρητορική είναι στην πραγματικότητα λίγο πολύ το τελευταίο όπλο που έχει απομείνει στο οπλοστάσιο του Κρεμλίνου αυτή τη στιγμή, οπότε, υπό άλλες έννοιες, αυτή η τελευταία δοκιμή αποτελεί στην πραγματικότητα περαιτέρω σημάδι αδυναμίας», εξήγησε στην βρετανική Telegraph, ο Τζάστιν Κραμπ, στέλεχος της Sibylline, μιας βρετανικής εταιρείας διαχείρισης κινδύνων.

«Το πυρηνικό χαρτί είναι το τελευταίο που έχει, αλλά θεωρεί ότι θα μπορούσε να ανακόψει την ενθουσιώδη παροχή υποστήριξης προς την Ουκρανία και να αναγκάσει τους Σουηδούς και τους Φινλανδούς να επανεξετάσουν τις προθέσεις τους», πρόσθεσε, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως και σε αυτήν την περίπτωση, όπως σε πολλές άλλες πρόσφατα, ο ρώσος πρόεδρος ενδέχεται να κάνει λάθος.

Ο Τζιμ Τάουνσεντ, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ για την Ευρωπαϊκή Πολιτική και την Πολιτική του ΝΑΤΟ σημείωσε από την πλευρά του πως «τέτοια πράγματα δεν γίνονται ποτέ τυχαία. Η Ρωσία προσπαθεί απλώς να εκφοβίσει τους πάντες. Δεν νομίζω πως είναι σημάδι ότι σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα. Νομίζω ότι πραγματικά θέλουν να δείξουν ότι είναι ισχυροί και κακοί. Είναι ένα σημάδι της απογοήτευσής τους, ένα σημάδι της ανασφάλειάς τους, περισσότερο από μια προειδοποίηση ότι αυτό θα συμβεί στο μέλλον», είπε.

Υπενθύμισε επίσης πως τον προηγούμενο μήνα, επιδιώκοντας να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ ανέβαλαν μια παρόμοια δοκιμή του δικούς τους πυραύλου Minuteman III. Ωστόσο το γεγονός δεν απέτρεψε τους Ρώσους να προβούν στην δοκιμαστική εκτόξευση του Sarmat. Σύμφωνα με τον αμερικανό πρώην αξιωματούχο ασφαλείας η Δύση θα πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί ιδιαίτερα εάν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ακολουθήσει και άλλη πυραυλική δοκιμή.

Ο Τζακ Γουότλινγκ της ιστορικής βρετανικής δεξαμενής σκέψης RUSI (Royal United Services Institute) έκανε επίσης λόγο για κίνηση εντυπωσιασμού, συνδέοντάς την και με την επικείμενη παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης (9 Μαΐου), κατά την οποία είθισται το Κρεμλίνο να παρουσιάζει τα νέα του οπλικά συστήματα. «Η χρονική στιγμή της δοκιμής δείχνει ότι οι Ρώσοι θέλουν να έχουν κάτι να επιδείξουν ως τεχνολογικό επίτευγμα ενόψει της Ημέρας της Νίκης, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία πολλές από τις τεχνολογίες τους δεν έφεραν τα αποτελέσματα που θα ήθελαν στην Ουκρανία», ανέφερε.

Πάντως, την ίδια ώρα, φιλικά προς το Κρεμλίνο μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ένα σαφές μήνυμα, όσον αφορά τη δυνατότητα και την αποφασιστικότητα του Κρεμλίνου ακόμα και να αφανίσει από τον χάρτη οποιαδήποτε χώρα απειλεί την ασφάλειά της Ρωσίας και του λαού της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...