Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη —αναμενόμενο— αλλά και στον Νίκο Ανδρουλάκη, από τον οποίο προφανώς νιώθει ότι απειλείται δημοσκοπικά και πολιτικά, εξαπέλυσε το πρωί της Μ. Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε, τρεις μόλις ημέρες μετά τη λήξη του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την τηλεοπτική συχνότητα του Open, o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά επανέλαβε αυτά που είχε πει και στο συνέδριο και άλλες φορές. Υποστήριξε πως «η ενεργειακή ακρίβεια έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης» και επιστράτευσε ξανά το λογοπαίγνιο «εμείς δεν θέλουμε λεφτόδεντρα, αλλά θα κλαδέψουμε τα κλεπτόδεντρα». Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη πρώτο κόμμα και όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές θα νικήσει» —κάτι που βέβαια δεν αποτυπώνεται ως τώρα στις δημοσκοπήσεις, αλλά ο κ. Τσίπρας είχε την… εξήγηση: «Η κοινωνία έχει μεγάλο θυμό και δυσαρέσκεια», είπε για να παρατηρήσει ότι ακόμη και στις δημοσκοπήσεις, οι εταιρείες κάθε δύο ημέρες κλείνουν την ψαλίδα.
Ακολούθως μάλιστα υποστήριξε πως «η κατάρρευση της κυβέρνησης φαίνεται με γυμνό μάτι. Το αν θα χάσει ή κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης τις εκλογές έχει κριθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Το ζήτημα για εμένα, που είμαι παλαιότερος αρχηγός κόμματος, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης —καίτοι ο ίδιος είναι μεγαλύτερος σε ηλικία και αν δεν λεγόταν Μητσοτάκης δεν θα ήταν καν στην πολιτική ζωή— είναι ότι οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί. Το δύσκολο δεν είναι η νίκη στις εκλογές, αυτό έχει κριθεί, το δύσκολο θα είναι η ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της οικονομίας την επόμενη ημέρα. Όσο περνά ο καιρός, ο κ. Μητσοτάκης εξαντλεί τη δυνατότητά του να έχει μία αξιοπρεπή ήττα αλλά εξαντλεί ταυτόχρονα και τα δικά μας πολεμοφόδια να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει ανθρωπιστική κρίση αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα», είπε.
Ο κ. Τσίπρας επέμεινε εξάλλου ότι η κυβέρνηση δεν έκανε παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, ευνοώντας την κερδοσκοπία των εταιρειών ενέργειας και επικαλέστηκε το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, που αντιμετώπισαν την ενεργειακή ακρίβεια. «Αυτό που συμβαίνει με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι δολοφονικό» ανέφερε χαρακτηριστικά και επανέλαβε πως «η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί ούτε την εργαλειοθήκη της ΕΕ. Το υπερβάλλον κέρδος των εταιρειών ενέργειας αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ». Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο μερίδιο το έχει η ΔΕΗ που «έχει σε συνθήκες κρίσης ουρανοκατέβατα κέρδη πάνω από 1 δισ. για να κερδίζουν τα golden boys του Μητσοτάκη».
Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως αυτό που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποκαταστήσει τις επιπτώσεις από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, κάτι που όπως είπε δεν «έχει δημοσιονομικό κόστος», ενώ επανέλαβε πως είναι αναγκαία μέτρα να μπει «πλαφόν στη χονδρική τιμή» και να γίνει «παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας».
Για τις δικές του εξαγγελίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι αυτά που υποσχέθηκε για τη μείωση της ενεργειακής ακρίβειας έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό κόστος που είναι αντιμετωπίσιμο. Για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, είπε ότι επίσης δεν έχει δημοσιονομικό κόστος και πρόσθεσε πως με την ακρίβεια που υπάρχει οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, άρα η αύξηση είναι αναγκαία. Υποστήριξε, ακόμη, ότι επί των ημερών του στην κυβέρνηση κατήργησε τον υποκατώτατο μισθό και έδωσε αύξηση στον κατώτατο μισθό, ενώ αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης αθέτησε τις υποσχέσεις του για αυξήσεις διπλάσιες από τον ρυθμό ανάπτυξης και περιορίστηκε σε μία αύξηση μόλις 2%. Επανέλαβε, δε, την ανάγκη διαγραφής και ρύθμισης του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, κατά το προηγούμενο της ρύθμισης των ασφαλιστικών χρεών επί κυβέρνησής του.
Οικονόμου: Είναι ψέμα ολκής του κ. Τσίπρα
Στον κ. Τσίπρα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, που επεσήμανε:
Η Μεγάλη Εβδομάδα προσφέρεται για περισυλλογή και αυτογνωσία και όχι για ψέματα και υποκρισία. Είναι ψέμα ολκής ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα πως η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή χονδρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Τον Μάρτιο η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα ανήλθε σε 272,68ευρώ/MWh, όντας χαμηλότερη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ρουμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία.
Είναι υποκρισία το ότι παρέλειψε να αναφερθεί στις τιμές στη λιανική αγορά, αυτές που τελικά πληρώνουν οι πολίτες, και που διαμορφώνονται μετά και την οικονομική στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση. Τον Μάρτιο η μέση τιμή στην Ελλάδα ανήλθε σε 0,236 ευρώ/KWh και ήταν χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώθηκε σε 0,255 ευρώ/ kWh, και από άλλες 13 χώρες. Μάλιστα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, στις οποίες αναφέρεται διαρκώς, είχαν υψηλότερες τιμές στην λιανική αγορά, με 0,384 ευρώ /kwh και 0,245 ευρώ/ kWh αντίστοιχα.
Η τραγωδία του κ. Τσίπρα είναι ότι, ύστερα από δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και με μια αποτυχημένη κυβερνητική θητεία στην πλάτη του, γέρασε πολιτικά χωρίς να γίνει σοφός. Για αυτό και αντιμετωπίζει με αφέλεια και ελαφρότητα τη μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση εδώ και εβδομήντα χρόνια, ισχυριζόμενος ότι είναι ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη που έχει μια άμεση εύκολη λύση για όλα τα τεράστια προβλήματα.
Επίθεση σε Ανδρουλάκη
Ξεχωριστό, εξάλλου, ενδιαφέρον είχαν τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας για το Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ) και τον πρόεδρό του. Ως γνωστόν, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε το περασμένο Σαββατοκύριακο αυξημένα ποσοστά για το κόμμα του στις επόμενες εκλογές, ώστε να διασφαλίσει ότι ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε και ο κ. Τσίπρας θα είναι πρωθυπουργοί —συνεργασίες με άλλον πρωθυπουργό δηλαδή.
«Ο κ. Ανδρουλάκης καλό είναι εκτός από το τι δεν θέλει να μας πει και τι θέλει. Καλό είναι να μιλήσει προγραμματικά και να μας πει τι θέλει, γιατί μέχρι τώρα κινείται στη γκρίζα ζώνη, στη ζώνη του “δεν γνωρίζω-δεν απαντώ”», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για την κατηγορία ότι «προσπαθεί να στραγγαλίσει το ΚΙΝΑΛ», ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Αν προσπαθούσαμε να στραγγαλίσουμε τις πολιτικές δυνάμεις δεν θα θεσπίζαμε την απλή αναλογική. Εμείς πιστεύουμε στις κυβερνήσεις συνεργασίας».
Επιστρέφοντας στον κ. Ανδρουλάκη και στις προτάσεις του, επεσήμανε: «Δεν πρέπει να μας λέει μόνο ποιους δεν θέλει, αλλά ποιες είναι οι προγραμματικές του θέσεις. Τους πρωθυπουργούς τους βγάζει ο ελληνικός λαός και οι συσχετισμοί της κάλπης και όχι οι παρα-κάμαρες. Αν μας λέει ότι δεν θέλει τον τάδε ή τον δείνα, ας μας πει και ποιον θέλει. Γιατί θα πάει σε εκλογές χωρίς να ξέρει ο λαός ποιος θα είναι πρωθυπουργός; Αν ο κ. Ανδρουλάκης είναι πρώτο κόμμα, ας διεκδικήσει να είναι εκείνος πρωθυπουργός. Απευθυνόμαστε και σε άλλες δυνάμεις, όχι μόνο στο ΚΙΝΑΛ, με ξεκάθαρες θέσεις: Διεκδικούμε να σταματήσει η κοινωνική λεηλασία, να έχουμε πολιτική αλλαγή, να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Όποιος κινείται στη γκρίζα ζώνη κάνει ζημιά και στον εαυτό του. Δεν μπορείς να μην ξεκαθαρίζεις ότι θέλεις να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να μην ξεκαθαρίζεις ότι δεν θα γίνεις δεκανίκι της. Το ΠΑΣΟΚ πήγε στο 6% γιατί συγκυβέρνησε με τη ΝΔ και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά».
Στα όσα είπε για το ΚΙΝΑΛ ο κ. Τσίπρας του απάντησε με δηκτικό τρόπο, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος.
«Μετά από ένα τετραήμερο συνέδριο που τα είχε όλα, από φιλοπουτινικές θεωρίες, αντιεμβολιαστικά κηρύγματα έως και αντιδημοκρατικούς παροξυσμούς για… “καραβανάδες που πρέπει να αναλάβουν δράση”, το να επικρίνει ο κ. Τσίπρας τη δική μας παράταξη για “γκρίζες ζώνες” μόνο ως ανέκδοτο μπορούμε να το εκλάβουμε», υπογράμμισε ο κ. Μάντζος.
Δεν ισχύει ότι υπάρχει ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ
Κατά τα άλλα Για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τις εσωκομματικές έριδες που καταγράφηκαν -σε βαθμό επεισοδιακό μάλιστα-, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία των εντάσεων, αποδίδοντάς τες και πάλι στα κακόβουλα μέσα ενημέρωσης.
«Η εικόνα ενός Συνεδρίου τόσο μαζικού είναι η εικόνα ενός κόμματος που έχει ανασυνταχθεί και είναι έτοιμο να διεκδικήσει τη νίκη και τη διακυβέρνηση. Το μήνυμα είναι ξέρουμε, μπορούμε, είμαστε έτοιμοι. Τα συνέδρια της Αριστεράς που δεν είναι προκάτ, έχουν εντάσεις και πάθος γιατί γίνεται διάλογος και παίρνονται αποφάσεις», είπε και επέμεινε πως «δεν ισχύει ότι υπάρχει ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει γίνει προσπάθεια από μερίδα του Τύπου να δημιουργήσει μία εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν μπορεί να αλλάξει η μεγάλη εικόνα που συνιστά μία πλήρη αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News