Δέκα με είκοσι χιλιάδες μισθοφόρους από τη Συρία, τη Λιβύη και αλλού έχουν ρίξει στο πεδίο των μαχών του Ντονμπάς οι Ρώσοι και μάλιστα χωρίς βαρύ εξοπλισμό ή τεθωρακισμένα, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.
«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπήρξαν μετακινήσεις από τη Συρία και τη Λιβύη στην περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς και ότι αυτοί οι άνδρες χρησιμοποιούνται από τους Ρώσους ως εμπροσθοφυλακή κρούσης. Είναι πεζικό. Δεν έχουν βαριά όπλα ούτε οχήματα», είπε ο αξιωματούχος στον Guardian.
Οι Ρώσοι δίνουν 600-3.000 δολάρια στους σύρους μισθοφόρους ανάλογα με τον βαθμό και την εμπειρία. Παράλληλα, η διαβόητη Ομάδα Βάγκνερ, έχει μεταφέρει τους δικούς της μισθοφόρους από τη Λιβύη στην Ουκρανία, ενώ δικούς του πολεμιστές έχει δώσει στους Ρώσους και ο λίβυος πολέμαρχος Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με την ουκρανική αντικατασκοπεία.
Οι μισθοφόροι έχουν ριχθεί στη μάχη «βιαστικά», γιατί ο Πούτιν θέλει «μία μεγάλη νίκη» πριν τις 9 Μαϊου, την ημέρα που η Μόσχα γιορτάζει μεγαλοπρεπώς με στρατιωτική παρέλαση το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
Το Κρεμλίνο φέρεται να έχει τέσσερις στόχους σε αυτή τη δεύτερη φάση του πολέμου στην Ουκρανία:
- να καταλάβει το Ντονμπάς
- να διασφαλίσει μία χερσαία γέφυρα στην Κριμαία, για την οποία είναι απαραίτητη η Μαριούπολη και για αυτό οι Ρώσοι την σφυροκοπούν ανελέητα επί 56 ημέρες
- να καταλάβει την περιοχή της Χερσώνας για να διασφαλίσει την προμήθεια πόσιμου νερού στην Κριμαία
- να καταλάβει κι άλλα εδάφη για να τα χρησιμοποιήσει ως ανάχωμα ή διαπραγματευτικό όπλο
Η Ρωσία διαθέτει περίπου 60.000 στρατιώτες στην Ουκρανία, περίπου τα τρία τέταρτα των δυνάμεων με τις οποίες ξεκίνησε την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, με πολλά από τα ίδια προβλήματα να παραμένουν.
Η εφοδιαστική αλυσίδα των στρατευμάτων στο Ντονμπάς είναι μικρότερη από ό,τι στην περιοχή του Κιέβου και αλλού, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από την κατάσταση των δρόμων και των σιδηροδρόμων.
«Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι ο ρωσικός στρατός βασίζεται πολύ στους σιδηροδρόμους και ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο χτυπήθηκε επανειλημμένα από τους Ουκρανούς», είπε ο ευρωπαίος αξιωματούχος. Επιπλέον, το ηθικό των Ρώσων παραμένει χαμηλό.
«Δεν τους αρέσει αυτός ο πόλεμος γιατί δεν θέλουν να σκοτώνουν ανθρώπους που μιλούν ρωσικά. Εχουν χάσει πολλούς συντρόφους στον βορρά και έχασαν και το καμάρι τους το “Moskva”».
Τέλος, οι Ρώσοι εξακολουθούν να μην έχουν εγγυημένη υπεροχή στον αέρα και δεν μπορούν να προσφέρουν αεροπορική στήριξη στα στρατεύματα στο έδαφος.
Για αυτό και οι ρώσοι διοικητές θέλουν να ξεμπερδεύουν με τη Μαριούπολη όσο γίνεται πιο γρήγορα, ώστε να απελευθερώσουν άνδρες και να τους στείλουν πιο βόρεια για να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα που πολεμούν στο Ντονμπάς, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο. Κάτι όχι και τόσο εύκολο, καθώς οι Ουκρανοί προμηθεύονται νέα όπλα καθημερινά από τη Δύση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News