461
Ο ποταμός ξεχείλισε και παρέσυρε τη γέφυρα στο χωριό Ντουζούμα του Ντέρμπαν, στη Νότια Αφρική | REUTERS/Rogan Ward

Νότια Αφρική: 306 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι από τις σφοδρότερες βροχοπτώσεις εδώ και 60 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2022, 12:26
Ο ποταμός ξεχείλισε και παρέσυρε τη γέφυρα στο χωριό Ντουζούμα του Ντέρμπαν, στη Νότια Αφρική
|REUTERS/Rogan Ward

Νότια Αφρική: 306 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι από τις σφοδρότερες βροχοπτώσεις εδώ και 60 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2022, 12:26

Οι χειρότερες πλημμύρες που έπληξαν ποτέ στη Νότια Αφρική στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας κατέστρεψαν εν μέρει ή ολοσχερώς χιλιάδες σπίτια, δρόμους και γέφυρες στο Ντέρμπαν, μεγάλο λιμάνι και επίκεντρο της καταστροφής.

«Ο απολογισμός των θυμάτων των πλημμυρών στην Κουαζούλου-Νατάλ αυξήθηκε στους 306 νεκρούς», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

Οι σφοδρότερες βροχοπτώσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 60 και πλέον χρόνια στην περιοχή, άφησαν πίσω τοπίο καταστροφής και απελπισίας.

«Γέφυρες κατέρρευσαν. Δρόμοι βυθίστηκαν. Ανθρωποι πέθαναν. Ο λαός μας υπέστη βαθύ τραύμα. Πρόκειται για καταστροφή τεραστίων διαστάσεων», είπε ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα, που συναντήθηκε με οικογένειες που θρηνούν θύματα στις πληγείσες περιοχές.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές, στο Κλέρμοντ του Ντέρμπαν – REUTERS/Rogan Ward

Ορισμένες χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής πλήττονται συχνά από φονικές πλημμύρες την περίοδο των κυκλώνων, από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, αλλά η Νότια Αφρική δεν είχε τόσο μεγάλες καταστροφές, καθώς οι υποδομές της είναι καλύτερες από ό,τι στις γειτονικές της χώρες.

Δεκάδες αγνοούμενοι

Σωστικά συνεργεία με τη συνδρομή του στρατού αναζητούν τους δεκάδες αγνοούμενους στις πληγείσες περιοχές.

Σε ορισμένα σημεία της πόλης των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων, οι κατολισθήσεις άφησαν πίσω γιγαντιαία χάσματα στη γη. Σπίτια στην πλαγιά λόφου μοιάζουν σαν να κρέμονται εκεί όπου το έδαφος υποχώρησε από πτώσεις βράχων και κατολισθήσεις τεράστιων όγκων λάσπης.

Οι κυριότεροι οδικοί άξονες έχουν βυθιστεί στην πηχτή λάσπη. Πινακίδες και φανάρια ρύθμισης κυκλοφορίας μόλις εξέχουν από τη λάσπη,

Σε δημοφιλείς παραλίες του Ντέρμπαν σχηματίστηκαν βουνά από κλαδιά, μπουκάλια και σκουπίδια.

Οι βροχοπτώσεις και οι κατολισθήσεις προκάλεσαν διακοπές της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης, ενώ οι αρχές συνέστησαν στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

«Μέσα σε 48 ώρες, έπεσαν πάνω από 450 χιλιοστά βροχής κατά τόπους», είπε ο Ντιπούο Ταουάνα, επιστήμονας του εθνικού μετεωρολογικού ινστιτούτου της Νότιας Αφρικής. Οι ειδικοί συγκρίνουν το επίπεδο των κατακρημνίσεων με αυτό που «κανονικά βλέπουμε σε κυκλώνες».

Παιδάκια ακούν τον νοτιοαφρικανό πρόεδρο καθισμένα πάνω στα ερείπια εκκλησίας που κατέρρευσε από τις πλημμύρες, στο Κλέρμοντ του Ντέρμπαν – REUTERS/Rogan Ward

Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί για τον κίνδυνο πλημμυρών και τις επόμενες ημέρες. Η περιοχή είχε ήδη υποστεί μεγάλες καταστροφές τον Ιούλιο, εξαιτίας ταραχών και λεηλασιών.

Η καταστροφή είναι αναμφισβήτητο ότι συνδέεται με «την κλιματική αλλαγή που χειροτερεύει» και κάνει συχνότερα και πιο καταστροφικά τα ακραία φαινόμενα, ανέφερε η Μαίρη Γκάλβιν, καθηγήτρια ειδικευμένη σε μελέτες για την ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ.

Συλλυπητήρια του ΥΠΕΞ

Bαθύτατη συμπαράσταση στον λαό και την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής για τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την επαρχία Κουαζούλου-Νατάλ εκφράζει η Ελλάδα, με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Επίσης, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες που πενθούν και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...