Ο πόλεμος στην Ουκρανία «ανήκει», βέβαια, στα τουρκικά drones, αφού αυτά χρησιμοποίησαν κατά κόρον οι ουκρανικές πολιτοφυλακές για να χτυπήσουν τα ρωσικά τανκς. Εκαναν και αναγνώριση και επίθεση συγχρόνως, ενώ κατάφεραν να δίνουν και ακριβείς συντεταγμένες στο ουκρανικό Πυροβολικό για τα περαιτέρω. Για όλα τα παραπάνω θαυμαστά είναι βέβαιος ο συντάκτης ψηφιακών θεμάτων της Corriere della Sera Πάολο Οτολίνα, ο οποίος όμως στο κείμενό του επικέντρωσε στον ρόλο που έπαιξαν τα smartphones των Ουκρανών αλλά και τα… στρώματα αφρολέξ που κουβαλούσαν. Ο Οτολίνα βασίστηκε σε ένα κείμενο που έγραψαν οι Financial Times.
Το κείμενο των FT αφορά το «πώς σώθηκε το Κίεβο», την πολιορκία του οποίου έλυσε ο ρωσικός στρατός αποχωρώντας από τα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας. Κατά το βρετανικό Μέσο και την Corriere, «η προσπάθεια κατάληψης της πρωτεύουσας απέτυχε λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων», αφού έπαιξαν ρόλο «η γεωγραφία, η έλλειψη προετοιμασίας των Ρώσων, η ουκρανική πονηριά, τα σύγχρονα όπλα των Δυτικών αλλά και τα smartphones». Τα τελευταία «χρησιμοποιούνται πρώτη φορά στα στρατιωτικά χρονικά σαν εργαλεία, με σημασία ανάλογη των πυραύλων και του Πυροβολικού». Υπερβολές; Ας δούμε.
Οι FT ισχυρίστηκαν ότι οι Ουκρανοί εκμεταλλεύτηκαν έξυπνα ορισμένα ευτελούς αξίας αντικείμενα, όπως είναι τα στρώματα αφρολέξ που τοποθετούνται κάτω από τα σλίπινμπαγκ. Φιλοξένησαν δηλώσεις Ουκρανών οι οποίοι τους είπαν: «Τα κρατούσαμε στα κεφάλια μας ώστε να εμποδίζουμε τη θερμική ανίχνευσή μας. Ετσι μπορέσαμε να κινηθούμε τις νύχτες». Εξυπνο. Αλλά με τα smartphones τι ακριβώς παίχτηκε στα πεδία των μαχών; Ο Οτολίνα εξήγησε: «Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες δημιούργησαν ένα chatbot, αυτόματο λογισμικό, καταλλήλως προγραμματισμένο, που λειτουργεί στα κανάλια της εφαρμογής Telegram». Αυτό, λένε, έπαιξε σπουδαίο ρόλο.
«Το bot με την ονομασία “Stop Russian War” κατέστησε δυνατή την αποστολή της θέσης των ρωσικών οχημάτων στο web, με φωτογραφίες και βίντεο σε πραγματικό χρόνο. Κατόπιν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι διευκόλυναν τους πολίτες να ανεβάζουν τοποθεσίες του εχθρού μέσω της εφαρμογής DIIA, η οποία είναι μία ουκρανική κρατική πύλη αποθήκευσης και διαχείρισης ψηφιακών εγγράφων, όπως είναι τα διαβατήρια, οι φοιτητικές ταυτότητες, οι άδειες οδήγησης και τα διάφορα κορονοϊκά πιστοποιητικά, κ.ά. Αυτή την DIIA τη χρησιμοποιούν εκατομμύρια Ουκρανοί».
Οι πληροφορίες που έστειλαν οι ουκρανοί πολίτες αξιοποιήθηκαν από το ουκρανικό Πυροβολικό αφού πρώτα επαληθεύτηκαν από στρατιωτικά drones. Το συμπέρασμα που εξήχθη από τα ρεπορτάζ είναι ότι «τα πολλά βίντεο που δείχνουν τα απανθρακωμένα κουφάρια των ρωσικών τανκς στα χωριά γύρω από το Κίεβο επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής του Κιέβου». Μάλιστα ένας από τους δημιουργούς της DIIA, κάποιος Μστισλάβ Μπάνικ, «ανώτερος αξιωματούχος στο υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού» της Ουκρανίας επιχείρησε να συνδέσει τη συγκεκριμένη δράση με τα κατορθώματα των σοβιετικών παρτιζάνων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ισχυριζόμενος ότι «οι άνθρωποι που παγιδεύτηκαν πίσω από τις ρωσικές γραμμές χρησιμοποιώντας chatbots γέννησαν την εκδοχή των παρτιζάνων του 21ου αιώνα, όπως εκείνοι που πολέμησαν τους ναζί»…
Το αποκορύφωμα των ρεπορτάζ είναι η περιγραφή της αντίδρασης των Ρώσων μόλις αντελήφθησαν τι συνέβαινε: «Αρχισαν να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να αρπάξουν smartphones, φορητούς υπολογιστές και οποιαδήποτε άλλη συσκευή» είπαν Ουκρανοί στο Μέσο του Σίτι. Επίσης, «κατέστρεψαν κεραίες του δικτύου 4G, όμως αυτό το μέτρο έπληξε και τους ιδίους, έτσι δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν το σχέδιο της εισβολής».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News