817
Η Μαρίν Λεπέν πανηγυρίζει το ποσοστό της, το βράδυ της Κυριακής | REUTERS/Albert Gea

Ανησυχία σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για το υψηλό ποσοστό της Λεπέν

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2022, 14:20
Η Μαρίν Λεπέν πανηγυρίζει το ποσοστό της, το βράδυ της Κυριακής
|REUTERS/Albert Gea

Ανησυχία σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για το υψηλό ποσοστό της Λεπέν

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2022, 14:20

Δύο αγχωτικές εβδομάδες περιμένουν το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο κεντροδεξιός Εμανουέλ Μακρόν λαμβάνει το 27,6, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν το 23,4% και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν το 22%.

Οι δύο πρώτοι θα βρεθούν αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο, στις 24 Απριλίου, όπως άλλωστε είχε συμβεί και το 2017.

Είναι η τρίτη υποψηφιότητα της θαυμάστριας του Βλαντίμιρ Πούτιν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές και η καλύτερή επίδοσή της στον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, όμως, ενώ το ’17 η διαφορά Μακρόν – Λεπέν ήταν 32,2%, αυτή τη φορά μπορεί να είναι μικρότερη του 4%, κάτι που, όπως είναι φυσικό, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους δυτικούς συμμάχους της Γαλλίας –τουλάχιστον στους περισσότερους, καθώς οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας δύσκολα θα κρύβουν την ικανοποίησή τους, σημειώνει το Politico.

Ετσι, τις επόμενες δύο εβδομάδες, τα μάτια της Ευρώπης και της Ουάσινγκτον θα βρίσκονται στραμμένα στο Παρίσι, προσπαθώντας να προβλέψουν την απάντηση στο ερώτημα αν η Γαλλία παραμείνει ένας αξιόπιστος σύμμαχος στον πόλεμο κατά του Πούτιν στην Ουκρανία και στα μελλοντικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Οπως εκτιμούν οι αναλυτές, στο debate των δύο υποψηφίων, που θα γίνει στις 20 Απριλίου, η Λεπέν θα φροντίσει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη απέναντι στον Μακρόν, από ό,τι πριν από πέντε χρόνια.

Η θέση της Λεπέν για το ΝΑΤΟ είναι γνωστή και χτυπά διάφορα καμπανάκια: η ακροδεξιά υποψήφια έχει πει ότι θέλει να αποσυνδέσει τη μοναδική πυρηνική δύναμη της ΕΕ από τον στενό πυρήνα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, «ώστε να μην μπλέκουμε σε πολέμους που δεν είναι δικοί μας», όπως έχει πει.

Η ηγέτιδα της Εθνικής Συσπείρωσης έχει μεν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως οι σχέσεις της με το Κρεμλίνο ήταν πάντα εξαιρετικά φιλικές, ενώ το κόμμα της έχει λάβει και δάνεια από ρωσική τράπεζα.

Στην περίπτωση που θεωρητικά κερδίσει τον Μακρόν και γίνει πρόεδρος της Γαλλίας, ενδέχεται να καταφέρει θανατηφόρο πλήγμα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μπορεί να μη διακηρύττει πλέον ότι θα φύγει από την ΕΕ, τη Ζώνη Σένγκεν και το ευρώ, όμως παραμένει αντίθετη στην ευρωπαϊκή ιδέα, σκοπεύει να μειώσει τον βαθμό συμμετοχής της Γαλλίας στην Ενωση και να προωθήσει έναν συνασπισμό με κράτη όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, που έχουν ηγέτες στο ίδιο μήκος κύματος.

Την ίδια στιγμή, προτάσεις που διατύπωσε στην προεκλογική εκστρατεία της έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές της ΕΕ για την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο πραγματικός στόχος της είναι τελικά το «Frexit», ακολουθώντας τον δρόμο του Λονδίνου.

Για παράδειγμα, η Λεπέν θέλει να αυξήσει το προσωπικό στα σύνορα, να επαναφέρει τους ελέγχους των προϊόντων που εισέρχονται στη Γαλλία για να καταπολεμήσει τις απάτες, να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία για τη Σένγκεν, την οποία θεωρεί «ανεφάρμοστη», και να την αντικαταστήσει με ελέγχους στα σύνορα για τους πολίτες της ΕΕ.

Πάντως, σημειώνει το Politico, από ό,τι έδειξαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, η Γαλλία φαίνεται να απομακρύνεται από το παραδοσιακό δίπολο Αριστερά – Δεξιά, που κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να κατευθύνεται προς μια σύγκρουση των εθνικιστών που τάσσονται εναντίον των μεταναστών και των προοδευτικών ευρωπαϊστών, που είναι ανοιχτοί στην παγκοσμιοποίηση.

Μία οπαδός της Μαρίν Λεπέν ακούει την ομιλία της / REUTERS/Albert Gea

Σε αντίθεση με τον Μακρόν, η Λεπέν ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία της πριν από μήνες, περιοδεύοντας σε πόλεις και χωριά της Γαλλίας, στην προσπάθειά της να προσεγγίσει τον απλό γάλλο πολίτη και να τον πείσει ότι βρίσκεται στο πλευρό των φτωχών και των κατατρεγμένων, ενάντια στην ελίτ των κέντρων εξουσίας. Η υποψήφια επικεντρώθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τσέπη του ψηφοφόρου λόγω της μεγάλης ακρίβειας σε αγαθά και υπηρεσίες και υποσχέθηκε «να επιστρέψει τα λεφτά στους Γάλλους» μέσω γενναιόδωρων προτάσεων, από τη μείωση των φόρων στους νέους και του ΦΠΑ στα καύσιμα, κάτι που απαιτούσαν τα Κίτρινα Γιλέκα στις επεισοδιακές διαδηλώσεις τους το 2018 και το 2019. Το δικό της στοίχημα είναι να πείσει τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους ότι οι προτάσεις της είναι εφαρμόσιμες χωρίς καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.

Ο Μακρόν μπήκε στην προεκλογική μάχη με μεγάλη καθυστέρηση και προσπάθησε να καλύψει το χαμένο έδαφος, υποσχόμενος και αυτός να πάρει μέτρα για την ακρίβεια και ελπίζοντας ότι οι επιδόσεις του στη διαχείριση της πανδημίας και στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας θα αναγνωριστούν από τους ψηφοφόρους.

Ενα από τα ερωτήματα-κλειδιά ενόψει του δεύτερου γύρου είναι αν η Λεπέν καταφέρει να διευρύνει την απήχησή της και εκτός Εθνικής Συσπείρωσης.

Εχει ήδη κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια, παίρνοντας αποστάσεις από τις πιο ακραίες θέσεις που πρέσβευε παλιότερα, ρίχνοντας τους τόνους στο Μεταναστευτικό, ώστε να προσελκύσει τους πιο παραδοσιακούς δεξιούς, και παράλληλα, υποσχόμενη ότι θα μειώσει τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση και τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, με στόχο να προσελκύσει και αριστερούς ψηφοφόρους. Στις 24 Απριλίου, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ελπίζουν πως θα φανεί ότι δεν τα κατάφερε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...