398
O Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών, στη Βουλή. Χρειάστηκε να ξανασχεδιάσει τον Προϋπολογισμό... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στη Βουλή ο συμπληρωματικός «πολεμικός» προϋπολογισμός 2,6 δισ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2022, 08:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/04/2022, 21:01
O Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών, στη Βουλή. Χρειάστηκε να ξανασχεδιάσει τον Προϋπολογισμό...
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στη Βουλή ο συμπληρωματικός «πολεμικός» προϋπολογισμός 2,6 δισ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2022, 08:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/04/2022, 21:01

Στα 2,6 δισ. ευρώ ανήλθε τελικά ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή.

Ως γνωστόν η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, καθώς όλες οι βασικές προβλέψεις του Προϋπολογισμού του 2022 που ψήφισε τον περασμένο Δεκέμβριο δεν ισχύουν πια, λόγω κυρίως των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υποθέσεις στις οποίες στηρίχθηκε ο Προϋπολογισμός που ψήφισε η Βουλή πριν από λίγους μήνες προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 4,5%, μέσο πληθωρισμό 0,8% (!), μέση τιμή πετρελαίου στα 78,9 δολάρια το βαρέλι (!) και έθετε στόχο να περιοριστεί το πρωτογενές έλλειμμα στο 1,4% του ΑΕΠ ή στα 2,68 δισ. ευρώ.

Το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, στο καλό της σενάριο, έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2022 στο 3,8% —ενώ στο δυσμενές σενάριο η μεγέθυνση της οικονομίας περιορίζεται στο 2,8%— και ο πληθωρισμός τον Μάρτιο εκτινάχθηκε στο 8,9% —με πρόβλεψη για 5,2% σε μέσο όρο για το 2022— και η μέση τιμή του πετρελαίου δεν έχει πέσει κάτω από τα 110 δολάρια το βαρέλι, δείχνει πως ό,τι είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο «κάηκε» στους πρώτους μόλις μήνες του χρόνου.

Ήδη ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών, είχε προαναγγείλει πριν από 10 ημέρες την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ώστε να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις ανατιμήσεις.

Έτσι, στην τροπολογία που κατατέθηκε αναφέρεται ότι αυξάνονται κατά 2 δισ. ευρώ οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού και κατά 600 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.  Σύμφωνα με την έκθεση Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρεται ότι οι δαπάνες της συνδέονται με την αντιμετώπιση των «εξαιρετικά επειγουσών και εκτάκτων αναγκών που ανέκυψαν λόγω της ενεργειακής κρίσης».

Επίσης με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων να «πάρουν πίσω» τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους  και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα χωρίς πέναλτι. Με την ίδια τροπολογία απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος επιτηδεύματος οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ και αλιείς.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα εισαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη (14 Απρ.) για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Εισήχθη στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο ενσωματώνονται σειρά ευρωπαϊκών οδηγιών.

Το νομοσχέδιο αυτό βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας, με την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή να συνεδριάζει για τη «β’ ανάγνωσή» του, τη Δευτέρα, 11 Απριλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...