Εχουν περάσει πλέον δύο χρόνια, από τότε που ο 12χρονος, σήμερα, Χόρχε Αλέχο από την Ισπανία, κατάφερε να σταθεί για πρώτη φορά στα πόδια του και να περπατήσει, χάρη σε έναν ειδικό, ρομποτικό εξωσκελετό.
Οταν είχε δοκιμάσει για πρώτη φορά τη νέα τεχνολογία, αισθάνθηκε τόσο οικεία και άνετα, που είχε πει στη μητέρα του ότι μπορεί να αποσύρει τελείως το αναπηρικό αμαξίδιο.
Τον ειδικό εξωσκελετό που δίνει και πάλι κίνηση σε άτομα με αναπηρία, κατασκεύασε η εταιρεία Marsi Bionics, και όπως γράφει ο Guardian πρόκειται για τον μοναδικό παιδιατρικό εξωσκελετό στον κόσμο, ο οποίος επιτρέπει στους ανήλικους να έχουν αρκετά μεγάλη ελευθερία κινήσεων.
Η εταιρεία διεξάγει τώρα μεγάλη κλινική μελέτη στο Νοσοκομείο «Λα Παζ» της Μαδρίτης και το Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Ισπανίας υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει 17 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, των οποίων οι νευρολογικές παθήσεις τα εμποδίζουν να περπατήσουν.
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να βλέπεις ένα παιδί στο σχολείο να παίζει με τους φίλους του», δήλωσε η Ελενα Γκαρσία Αρμάντα, διευθύνουσα σύμβουλός της Marsi Bionics.
Ωστόσο, οι τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει ο εξωσκελετός, έχουν και πελώρια οικονομικά έξοδα. Η οικογένεια του Χορχέ έχει καταφέρει να καλύψει τις δαπάνες της θεραπείας με τη βοήθεια πληθοχρηματοδότησης (μια μέθοδος άντλησης κεφαλαίων μέσω της συλλογικής προσπάθειας φίλων, οικογενειών, πελατών και μεμονωμένων επενδυτών). Τα έξοδα της θεραπείας μπορεί να φτάσουν έως και τις 30.000 ευρώ τον χρόνο. Δεν είναι όμως όλες οι οικογένειες τόσο τυχερές, ούτε τόσο οργανωμένες.
«Ο εξωσκελετός είναι ένα όνειρο ζωής, αλλά δεν είναι σωστό να είναι διαθέσιμος μόνο σε οικογένειες που μπορούν να οργανώσουν πληθοχρηματοδότηση και να κάνουν μία τεράστια επένδυση, ώστε το παιδί τους να μπορεί να περπατήσει», είπε η μητέρα του Χόρχε.
Η ίδια, εξέφρασε την επιθυμία της να είναι χιλιάδες οικογένειες μάρτυρες των αλλαγών που έχει δει η ίδια στον γιο της. Παρόλο που του Χόρχε δεν του έλειψε ποτέ η πειθαρχία, η αποφασιστικότητα ή η ακαταμάχητη αίσθηση του χιούμορ, ο εξωσκελετός του έδωσε ακόμη μεγαλύτερη χαρά για ζωή, υποστηρίζει η μητέρα του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News