Σχεδόν διπλάσιες είναι οι πιθανότητες να νοσήσει από Covid-19 μία έγκυος που έχει εμβολιαστεί πλήρως, σε σύγκριση με μία γυναίκα που δεν βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Αυτό προκύπτει από νέα μελέτη, η οποία καταγράφει τα ποσοστά λοίμωξης μεταξύ εμβολιασμένων με διάφορες ιατρικές καταστάσεις.
Η μελέτη ανέλυσε στατιστικά δεδομένα από ιατρικά αρχεία περίπου 14 εκατομμυρίων ασθενών στις ΗΠΑ από τη χρονική στιγμή που έγιναν διαθέσιμα τα εμβόλια για τον κορονοϊό.
Οι ερευνητές προσπάθησαν να ποσοτικοποιήσουν την πιθανότητα που έχουν ορισμένες συννοσηρότητες ή κλινικές καταστάσεις να αυξήσουν τον κίνδυνο για νόσηση ακόμη και μετά από τον πλήρη εμβολιασμό. Οπως διαπίστωσαν, κάποιες ομάδες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης μετά τον εμβολιασμό.
Συγκεκριμένα, οι έγκυες έχουν 1,91 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν, τα άτομα με μεταμόσχευση οργάνου 1,83 και τα άτομα με ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος 1,63 φορές περισσότερες πιθανότητες.
Η νέα αυτή μελέτη καταδεικνύει ότι ακόμη και οι έγκυες που είναι πλήρως εμβολιασμένες έχουν λιγότερη προστασία από τον κορονοϊό, συγκριτικά με πολλούς άλλους ασθενείς, ακόμη και με σημαντικά ιατρικά προβλήματα. Ως εκ τούτου, ενισχύεται η σύσταση για πλήρη εμβολιασμό των εγκύων ή των γυναικών που προσπαθούν να κυοφορήσουν. Επιπρόσθετα, αναδεικνύεται και η ανάγκη πρόσθετων προφυλάξεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως είναι η χρήση μάσκας και η διατήρηση ασφαλών αποστάσεων κ.ά.
Τα αποτελέσματα αυτά εγείρουν επίσης επιστημονικά ερωτήματα για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τον καταλληλότερο τρόπο προστασίας των εγκύων και των μωρών τους από μόλυνση με Covid-19.
Τα κύρια σημεία του επιστημονικού άρθρου ανασκόπησαν και συνόψισαν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, Γεώργιος Δασκαλάκης (καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας-Εμβρυομητρικής Ιατρικής), Λίνα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Μαριάννα Θεοδωρά (επίκουρη καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας-Εμβρυομητρικής και Περιγεννητικής Ιατρικής), Λίνα Μιχαλά (επίκουρη καθηγήτρια Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας) Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News