«Πρόκειται για γενοκτονία». Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε ανοιχτά τη Ρωσία για την «εξόντωση ολόκληρου του έθνους και του λαού» της Ουκρανίας, όπως είπε χαρακτηριστικά. σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Face the Nation του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.
«Είμαστε οι πολίτες της Ουκρανίας και δεν θέλουμε να υποταχθούμε στην πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Για αυτόν τον λόγο μας καταστρέφουν και μας εξοντώνουν», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Oταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να λογοδοτήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ζελένσκι είπε ότι και άλλοι φέρουν ευθύνη. «Πιστεύω ότι όλοι οι στρατιωτικοί διοικητές, όποιος δίνει οδηγίες και εντολές, πρέπει να τιμωρηθεί επαρκώς», είπε.
Στην ερώτηση τι συνιστά για αυτόν «επαρκή» τιμωρία, απάντησε: «Oταν βρίσκουμε ανθρώπους με τα χέρια δεμένα στην πλάτη και αποκεφαλισμένους, δεν ξέρω ποιος νόμος ή ποια ποινή φυλάκισης θα ήταν επαρκής για αυτό».
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα απέρριπτε τις κατηγορίες ότι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν αμάχους στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο. Οι εικόνες από τους νεκρούς στους δρόμους της πόλης και τους ομαδικούς τάφους συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη και προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση ηγετών και ανώτατων παραγόντων της ΕΕ, ωστόσο, για το Κρεμλίνο τα βίντεο και οι φωτογραφίες που εικονίζουν πτώματα είναι «άλλη μια προβοκάτσια».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υποστηρίζεται επίσης ότι οι νεκροί στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουκρανία δεν έχουν νεκρική ακαμψία, ούτε διακρίνεται αίμα στις πληγές τους. «Ολα αυτά επιβεβαιώνουν αδιαμφισβήτητα ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την Μπούτσα είναι άλλη μια σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως έγινε και στη Μαριούπολη με το μαιευτήριο καθώς και σε άλλες πόλεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει πώς από μια στατική φωτογραφία μπορεί κανείς να διαπιστώσει εάν σε ένα ανθρώπινο σώμα έχει επέλθει νεκρική ακαμψία ή το αντίθετο.
Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται πως όλες οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες είχαν φύγει από την πόλη αυτήν στις 30 Μαρτίου καθώς και ότι παρά τα σημαντικά προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί στον εφοδιασμό, οι Ρώσοι στρατιώτες παρέδωσαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους των κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News