807
| CreativeProtagon / Shutterstock

Ρωσικός βομβαρδισμός στην ελληνική οικονομία – ποιοι κλάδοι επηρεάζονται και πώς

Πέτρος Καράς Πέτρος Καράς 3 Απριλίου 2022, 09:47

Ρωσικός βομβαρδισμός στην ελληνική οικονομία – ποιοι κλάδοι επηρεάζονται και πώς

Πέτρος Καράς Πέτρος Καράς 3 Απριλίου 2022, 09:47

Θα υπάρξουν ελλείψεις στα τρόφιμα και στα καύσιμα; Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει αυτή τη στιγμή. Αυτό θα εξαρτηθεί απο την τροπή του πολέμου και τη διάρκειά του, λένε παράγοντες της αγοράς. Προς το παρόν τα αποθέματα πρώτων υλών επαρκούν και οι ροές καυσίμων συνεχίζονται κανονικά. Ωστόσο, οι τρελές ανατιμήσεις σε όλα τα ήδη, από τα καύσιμα και τα τρόφιμα, τις πρώτες ύλες και τα λιπάσματα ανατρέπουν τους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων και προκαλούν δυσβάστακτες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά. Εκτιμάται ότι ακόμη και αν λήξει το αμέσως επόμενο διάστημα ο πόλεμος στην Ουκρανία —αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις— οι υψηλές τιμές σε καύσιμα, τρόφιμα και άλλα βασικά προϊόντα θα παραμείνουν, τουλάχιστον για το επόμενο δωδεκάμηνο!

Το πλήγμα είναι μεγάλο σχεδόν σε όλους τους κλάδους της ελληνικής αγοράς. Σε κάποιους τομείς, όμως, οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Για τους κλάδους αυτούς έχουν ανατραπεί πλήρως τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών σε ότι αφορά τα κόστη και την τροφοδοσία τους με πρώτες ύλες. Οι κατασκευές και η οικοδομή, η βιομηχανία τροφίμων, η εστίαση, η κτηνοτροφία και όλη η αγροτική παραγωγή μαζί με τις μεταφορές και την ακτοπλοία βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα».

Κατασκευές – Οικοδομή: Οι εκρηκτικές ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά έχουν εκτινάξει το κόστος κατασκευής κατοικιών. Σε ετήσια βάση οι τιμές στο σίδηρο έχουν αυξηθεί 20%, στους αγωγούς χαλκού 17%, στα τούβλα 15% και στην ξυλεία 10%.

Οι κατασκευαστές που έχουν κάνει προπώληση διαμερισμάτων πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, αναγκάζονται να απορροφήσουν τις ζημιές, λόγω της χαμηλότερης τιμής στην οποία έχουν πουλήσει. Ανακαινίσεις κατοικιών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» με συγκεκριμένες επιδοτήσεις που είχαν καθοριστεί πριν τον πόλεμο, πατούν φρένο. Οι ανατροπές στους αρχικούς προϋπολογισμούς είναι μεγάλες. Κατασκευαστικές εργασίες για τις οποίες είχε συμφωνηθεί το αρχικό κόστος μεταξύ των κατασκευαστών και των ιδιοκτητών πρέπει να αναπροσαρμοστούν. Εργολάβοι με μεγάλα ανοίγματα στις τράπεζες κινδυνεύουν με υπερχρέωση.

(Shutterstock)

Βιομηχανία τροφίμων: Η μεγάλη αύξηση των τιμών της ενέργειας έχει επιβαρύνει σημαντικά το κόστος παραγωγής των εργοστασίων παραγωγής επεξεργασμένων τροφίμων. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τις αυξήσεις που έχουν ήδη περάσει στους τιμοκαταλόγους τους. Θα έρθουν σταδιακά και άλλες. Αφορούν το κόστος προμήθειας των πρώτων υλών, όπως τα σιτηρά, το καλαμπόκι και τα κρέατα. Οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων διατηρούν αποθέματα πρώτων υλών. Ωστόσο, τους επόμενους μήνες θα αναγκαστούν να προμηθευτούν τις νέες ποσότητες με τις πολύ ακριβότερες τιμές. Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις στα προϊόντα τους έως 10%. Θα αφορούν κυρίως τις επιβαρύνσεις από το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Θα ακολουθήσουν σταδιακά και άλλες εξαιτίας των αυξημένων τιμών των πρώτων υλών.

Αλευροβιομηχανίες: Έως τώρα, έχουν αποθέματα και διατηρείται η τροφοδοσία τους απο τους ξένους προμηθευτές με βάση τα συμβόλαια που βρίσκονται σε ισχύ. Οταν λήξουν τα σημερινά συμβόλαια θα αναγκαστούν να πληρώσουν τις πρώτες ύλες σε αρκετά ακριβότερες τιμές, αλλά οι νέες συμφωνίες προμήθειας θα αφορούν μικρότερο διάστημα λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει στην παγκόσμια αγορά. Οι προμηθευτές στην παγκόσμια αγορά αρνούνται, πλέον, να συμφωνήσουν σε  μακροπρόθεσμα συμβόλαια διάθεσης των προϊόντων τους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μειώσει τις διαθέσιμες ποσότητες στην παγκόσμια αγορά και έχει εκτοξεύσει τις τιμές στο σιτάρι πάνω από 80% συγκριτικά με πέρυσι. Κανείς δεν γνωρίζει το ύψος στο οποίο θα βρίσκονται οι τιμές τους επόμενους μήνες.

Κτηνοτροφία: Οι κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν εισαγόμενο καλαμπόκι με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής τους. Η τιμή του καλαμποκιού έχει αυξηθεί πάνω από 50% συγκριτικά με πέρυσι. Την ίδια στιγμή και οι τιμές στις ζωοτροφές έχουν εκτιναχθεί. Εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα η τιμή στο κοτόπουλο μπορεί να διπλασιαστεί, ενώ αρκετά ακριβότερα θα αγοράσουμε το αρνί ή το κατσίκι το Πάσχα. Οι αυξημένες τιμές των ζωοτροφών και το ενδεχόμενο να υπάρξουν ελλείψεις θα οδηγήσει τις τιμές στο αρνί του Πάσχα ακόμη και πάνω απο τα 15 ευρώ το κιλό από 12-13 ευρώ πέρυσι. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα εισάγει το 70% των αρνιών που καταναλώνει και το 80% του βόειου κρέατος. Το πρόβλημα είναι εκτεταμένο σε όλη την αγροτική παραγωγή. Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν αυξηθεί κατά 100% συγκριτικά με πέρυσι και έχουν εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής για τους αγρότες.

Εστίαση: Μεγάλο πρόβλημα – εκτός των άλλων – για την εστίαση είναι οι αυξήσεις στις τιμές του ηλιέλαιου και του ελαιόλαδου. Μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις, λόγω των περιορισμένων ποσοτήτων ηλιελαίου που διατίθενται στην αγορά, αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο για τις παρασκευές τους. Και αυτό με τη σειρά του, ανατιμάται λόγω της υψηλότερης ζήτησης, παρ’ ότι η παραγωγή του δεν σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

(SOOC)

Ακτοπλοΐα – Μεταφορές: Ηδη προχωρούν σε ανατιμήσεις σε εισιτήρια και κόμιστρα εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων. Οι αυξήσεις εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερες το καλοκαίρι κυρίως στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...