1540
H Ρούλα Πισπιρίγκου, με αλεξίσφαιρο γιλέκο και πολυάριθμη αστυνομική συνοδεία, οδηγείται έξω από το εισαγγελικό γραφείο για να επιστρέψει στη ΓΑΔΑ | REUTERS/Costas Baltas

Υπόθεση Πισπιρίγκου: Τι ξέρουμε ως τώρα – Τι άλλο ψάχνουν οι εισαγγελείς

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2022, 19:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/03/2022, 20:30
H Ρούλα Πισπιρίγκου, με αλεξίσφαιρο γιλέκο και πολυάριθμη αστυνομική συνοδεία, οδηγείται έξω από το εισαγγελικό γραφείο για να επιστρέψει στη ΓΑΔΑ
|REUTERS/Costas Baltas

Υπόθεση Πισπιρίγκου: Τι ξέρουμε ως τώρα – Τι άλλο ψάχνουν οι εισαγγελείς

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2022, 19:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/03/2022, 20:30

Η Ρούλα Πισπιρίγκου οδηγήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία στην εισαγγελία στην Ευελπίδων, πίσω στη ΓΑΔΑ, στον έβδομο όροφο του εμβληματικού κτιρίου της λεωφ. Αλεξάνδρας.  Το απόγευμα την επισκέφτηκαν και η Ελένη και η Δήμητρα Πισπιρίγκου, μητέρα και αδελφή της, για να της να μιλήσουν και να της δώσουν ρούχα για το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών —η απολογία της αναμένεται την προσεχή Δευτέρα.

Τι μπορεί να πει; Η 33χρονη από την Πάτρα περιγράφεται από εισαγγελικές πηγές ως ατάραχη, με δικαστικούς κύκλους να εκτιμούν ότι μια ομολογία για το έγκλημα —ακόμα και μόνο για τη δολοφονία της εννιάχρονης κόρης της Τζωρτζίνας για την οποία της έχει ασκηθεί δίωξη και όχι για άλλα, όπως ο θάνατος των δύο άλλων μικρών κοριτσιών της, της Μελίνας και της Ίριδας, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης— δεν θα είναι εύκολο να υπάρξει.

Ωστόσο τα στοιχεία εναντίον της αναφέρονται ως συντριπτικά: η Τζωρτζίνα πέθανε στις 29 Ιανουαρίου 2022 από το χέρι της ίδιας της της μητέρας, κρίνουν οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές.

Γιατί είναι «δεμένη» η υπόθεση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου στο kathimerini.gr, το κατηγορητήριο που συντάσσεται σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα στην ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάπα, χαρακτηρίζεται από δικαστικές και εισαγγελικές πηγές ως «δεμένο» και χωρίς αμφισβήτηση καθώς:

♦ Βασίζεται σε λεπτομερείς τοξικολογικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

♦ Από αυτές προκύπτει, χωρίς αμφισβήτηση, ότι το άτυχο παιδάκι είχε λάβει την ψυχοδραστική ουσίας κεταμίνη, που δεν περιλαμβανόταν σε καμία φαρμακευτική αγωγή που του εχορηγείτο κατά τη μακρά διάρκεια της νοσηλείας του.

♦ Η ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας που ανιχνεύτηκε στο αίμα της μικρής ήταν πολύ μεγάλη και θανατηφόρα.

♦ Επίσης κατά την νοσηλεία της 9χρονης τον περασμένο Ιανουάριο στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου και κατέληξε δολοφονημένη από τη μητέρα της, μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών επιβεβαιώνουν τα σοβαρά ευρήματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Διότι:

– Η Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν μόνη της με το άτυχο παιδί όταν αυτό έπαθε σπασμούς, συνέπεια της χορήγησης κεταμίνης, ενώ η ίδια ειδοποίησε τους νοσηλευτές και τους γιατρούς, όταν πια η 9χρονη είχε αποβιώσει. Μάλιστα νοσηλεύτρια περιέγραψε, πως την είδε όταν βγήκε από το δωμάτιο του παιδιού για να φωνάξει τους γιατρούς, πως της έδωσε την εντύπωση ότι πήγαινε για να ζητήσει απλά κάτι, όπως ένα σεντόνι.

– Οταν πήγε με την Τζωρτζίνα που ήταν εγκεφαλικά ανάπηρη και τετραπληγική στο «Παίδων» τον περασμένο Ιανουάριο, η κατηγορούμενη ζήτησε μονόκλινο, ρώτησε τεχνηέντως αν υπάρχουν κάμερες για να βεβαιωθεί ότι δεν γίνονται περιστατικά κλοπής και το σημαντικότερο:

– Έπεισε τους γιατρούς ότι ξέρει να χορηγεί φάρμακα μέσω γαστροστομίας στο παιδάκι, κάτι που έκανε ως την παραμονή του θανάτου του, όταν οι γιατροί πια την είχαν υποπτευθεί για τους σπασμούς του παιδιού και την είχαν αποκλείσει από την χορήγηση των φαρμάκων στο παιδί.

– Οταν το παιδάκι πάθαινε σπασμούς ήταν μόνο με τη μάνα του.

– Και την τελευταία φορά, όταν πια η Τζωρτζίνα βρήκε βασανιστικό και φρικτό θάνατο, ο πατέρας του είχε φύγει από το νοσοκομείο πριν από δύο ημέρες, και τότε το παιδί άρχισε να εμφανίζει σπασμούς και τελικά κατέληξε, χωρίς όπως αναφέρεται στις ιατροδικαστικές εκθέσεις να υπάρχει κάτι που να προμήνυε κάτι τέτοιο.

Η «προφητεία» του θανάτου

Από το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ που υπάρχει στη δικογραφία, αποκαλύπτεται ότι την παραμονή του θανάτου της άτυχης μικρής, η μητέρα της, ουσιαστικά προανήγγειλε την αποτρόπαιη πράξη της.

Επι λέξει, όπως έχουν καταθέσει νοσηλευτές και γιατροί τους είπε: «Αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα», αφήνοντας άφωνους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που είχαν πια αρχίσει να υποπτεύονται τις κινήσεις καθώς είχαν αποφασίσει και της είχαν αφαιρέσει την δυνατότητα να χορηγεί αυτή τα φάρμακα στο παιδάκι μέσω γαστροστομίας.

Το διαβιβαστικό της Αστυνομίας

Αναλυτικά αποσπάσματα από το διαβιβαστικό της Αστυνομίας που αποτελεί περίληψη των σημαντικότερων στοιχείων της δικογραφίας:

Από την Υπηρεσία μας εξετάστηκε το σύνολο του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού τόσο στο Ωνάσειο όσο και στο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού.

Κατά τη νοσηλεία στο Ωνάσειο δεν κατεγράφη κανένα επεισόδιο επικίνδυνης ταχυκαρδίας και διαπιστώθηκε η κανονική λειτουργία του απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στο παιδί.

Επίσης, έγιναν εξετάσεις για τα γονίδια, εξειδικευμένος γενετικός έλεγχος και εξετάστηκαν όλα τα σύνδρομα που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο με αρνητικό αποτέλεσμα σε όλα.

Οταν το παιδί μεταφέρθηκε και πάλι στο Παίδων, η Πισπιρίγγου σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, που συνόδευε το παιδί, ζήτησε από την εφημερεύουσα γιατρό να μείνει σε μονόκλινο δωμάτιο με την κόρη της.

Το πρώτο βράδυ της νοσηλείας στο δωμάτιο του παιδιού ήταν και ο πατέρας, όλες τις άλλες ημέρες μόνο η Πισπιρίγκου.

Κάποια από τα φάρμακα που εχορηγούντο στο παιδί ήταν ενδοφλέβια και κάποια από την γαστροστομία που έφερε για τη σίτιση του.

Η Πισπιρίγκου δήλωσε, ότι γνώριζε να χορηγεί τα φάρμακα από τη γαστροστομία και γι’ αυτό αποφασίστηκε να τα δίνει η ίδια στο παιδί.

Μέσα στο νοσοκομείο το παιδί παρουσίασε νέα επεισόδια και εξαιτίας αυτών δόθηκε εντολή στο νοσηλευτικό προσωπικό να σταματήσει την χορήγηση των φαρμάκων η Πισπιρίγκου, αλλά να το κάνει αποκλειστικά η νοσοκόμα.

Σημειώνεται ότι στις 27 Ιανουαρίου του 2022 αποχώρησε ο πατέρας και έμεινε μόνον η Πισπιρίγκου μέχρι και το θάνατο της Τζωρτίνας που συνέβη δύο ημέρες αργότερα.

Επίσης η μητέρα του παιδιού, σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού, μόλις πήγε στο Παίδων, ζήτησε να μάθει, αν υπάρχουν κάμερες στο νοσοκομείο για να αποφεύγονται κλοπές.

Τι συνέβη την 29η Ιανουαρίου 2022

Λίγο πριν από τις 14.30 μία απο τις νοσηλεύτριες αντιλαμβάνεται την Πισπιρίγκου να πλησιάζει περπατώντας προς το γραφείο νοσηλείας, σαν να έψαχνε κάποιον νοσηλευτή.

Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια έδωσαν στη νοσηλεύτρια την εντύπωση ότι θα ζητούσε κάποιο σεντόνι ή κάτι άλλο. Πλησιάζοντας τη νοσηλεύτρια της είπε κάτι χαμηλόφωνα που εκείνη δεν το άκουσε και δεν το κατάλαβε. Οταν η νοσηλεύτρια κατάλαβε ότι το παιδί έκανε πάλι επεισόδιο και μάλιστα σοβαρό, ενημέρωσε την γιατρό που εφημέρευε και σε δευτερόλεπτα βρέθηκαν στο θάλαμο του παιδιού, γιατρός και νοσηλευτές.

Κατά την είσοδό τους στο θάλαμο, είδαν ότι το παιδί είχε κυάνωση, ήταν απνοϊκό και τόσο η γιατρός όσο και η νοσηλεύτρια παρατήρησαν ότι το οξύμετρο που ήταν συνδεδεμένο με το παιδί δεν ακουγόταν (δεν ακουγόταν ο χαρακτηριστικός ήχος που κάνει, όταν πέσουν οι σφιγμοί του παιδιού). Το παιδί διασωληνώθηκε και πάλι και λίγο αργότερα 15.50 κατέληξε.

Η τοξικολογική έκθεση

Ο θάνατος επήλθε συνέπεια θανατηφόρου δηλητηρίασης από φαρμακευτική ουσία. Στο μεταθανάτιο αίμα της διαπιστώθηκε κεταμίνη σε πολύ υψηλή συγκέντρωση 6,5 ml ανά ml.

Ο χρόνος που χρειάστηκε για να δράσει η κεταμίνη είναι από 5 ως 20 λεπτά…

Οι διάλογοι με τους αστυνομικούς 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κατά την άφιξη της 33χρονης στη ΓΑΔΑ το απόγευμα της Τετάρτης, η ίδια φέρεται να ρώτησε «με τι ιδιότητα» την μετέφεραν εκεί και τότε οι αστυνομικοί της έδειξαν το ένταλμα σύλληψης.

Πισπιρίγκου: Δεν έχω κάνει τίποτα. Μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα της κεταμίνης, εμένα ήρθατε να πάρετε;

Αστυνομικοί: Έδωσες κεταμίνη στο παιδί σου;

Πισπιρίγκου: Όχι δεν έδωσα στο παιδί τίποτα.

Αστυνομικοί: Πιστεύεις ότι υπάρχει κεταμίνη;

Πισπιρίγκου: Δεν είμαι σίγουρη για τα αποτελέσματα. Θέλω να ελεγχθεί αυτό. Την ώρα που μου χτυπήσατε την πόρτα, γκούγκλαρα να μάθω τι είναι η ουσία κεταμίνη.

«Σοκαρισμένος, όχι εξαφανισμένος» ο σύζυγος

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών είναι και άτομα του στενού περιβάλλοντος της Πισπιρίγκου. Το γεγονός ότι η οικογένεια είχε χάσει και τρία της παιδιά, με τελευταία την εννιάχρονη Τζωρτζίνα, ή ακόμα και το ότι η άκληρη σπιτονοικοκυρά στην οικία όπου διέμεναν είχε πεθάνει αιφνιδιαστικά μέσα σε λίγες ημέρες, δεν μπορούν παρά να κινούν υποψίες. Σύμφωνα με τα όσα είπε η κυρία Μάνδρου στον ΣΚΑΪ, αυτά είναι συμβάντα που δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν στη δικογραφία.

Αλλά μπορεί όλα αυτά να τα έκανε μόνη; Υπήρχαν κάποιοι που ήξεραν και δεν έκαναν τίποτα; Που υποπτεύονταν και δεν έκαναν τίποτα;

Ο σύζυγος της Ρούλας Πισπιρίγκου, πατέρας των τριών παιδιών, της Μελίνας, της Ίριδας και της Τζωρτζίνας, που πέθαναν και τα τρία, έκανε μια δήλωση την Πέμπτη το μεσημέρι, μέσω του δικηγόρου του:

«Ο Μάνος Δασκαλάκης δεν είναι εξαφανισμένος, είναι σοκαρισμένος και περιμένει να λάβει γνώση κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας προκειμένου να τοποθετηθεί αμέσως μετά». Αυτή είναι η δήλωση που έκανε, στο thebest.gr, ο δικηγόρος του πατέρα των τριών κοριτσιών Δημήτρης Καράμπελας, απαντώντας στις αναφορές ότι ο κ. Δασκαλάκης είναι εξαφανισμένος.

Θρίλερ με τον δικηγόρο της 33χρονης

Η νομική υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου είναι ένα άλλο θέμα. Το πρωί της Πέμπτης ο Απόστολος Λύτρας, δικηγόρος που είχε αναλάβει την εκπροσώπηση της οικογένειας στις έρευνες για τον θάνατο της Τζωρτζίνας και των άλλων δύο παιδιών, παραιτήθηκε από την υπόθεση.

Το Star ανέφερε ότι δικηγόρος της 33χρονης ανέλαβε ο Νίκος Ιωάννου, ο οποίος ήταν γνωστός από την υπόθεση της μικρής Αννυ, που το 2015 είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο (είχε αναλάβει την εκπροσώπηση της μητέρας του κοριτσιού που είχε βρεθεί τεμαχισμένο από τον πατέρα του).

Ωστόσο το βράδυ ο κ. Ιωάννου ανακοίνωσε ότι δεν θα αναλάβει τελικά τη Ρούλα Πισπιρίγκου. Από το γραφείο του εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά τη σημερινή παραίτηση του μέχρι τώρα συνηγόρου της κυρίας Πισπιρίγκου, εξαιρετικού συναδέλφου κ. Απόστολου Λύτρα, το γραφείο μας έλαβε εντολή επικοινωνίας με την κατηγορουμένη από τους οικείους της.

Κατόπιν διεξοδικής συζήτησης μεταξύ του κ. Ιωάννου και της κυρίας Πισπιρίγκου σήμερα στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, και προ της μελέτης της δικογραφίας, τα μέρη αποφάσισαν από κοινού να μην αναλάβει το γραφείο μας την υπεράσπιση.

Λόγω της σύντομης αυτής εμπλοκής μας στην υπό κρίσιν υπόθεση, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η ποινική διαδικασία είναι η μόνη οδός ανεύρεσης της αλήθειας, και η ψυχραιμία είναι ο πυλώνας που φωτίζει τη δύσβατη αυτή οδό»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...