Σε μια νέα προσπάθεια να αντεπιτεθεί στις δυτικές κυρώσεις, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απαίτησε από τις χώρες που αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία να πληρώσουν σε ρούβλια διαφορετικά τα συμβόλαιά τους δεν θα τηρηθούν.
Ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι υπέγραψε το διάταγμα με βάση το οποίο οι ξένοι αγοραστές φυσικού αερίου θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια από την 1η Απριλίου και οι συμβάσεις θα διακόπτονται εφόσον δεν καταβάλλονται αυτές οι πληρωμές.
«Προκειμένου να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το αέριο που παραδίδεται, αρχής γενομένης από αύριο», είπε ο ρώσος πρόεδρος.
«Αν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε κι εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», πρόσθεσε.
Τους όρους του νέου σχεδίου για το φυσικό αέριο, επιβεβαίωσε και πηγή από τη Gazprom, σύμφωνα με το Russia Today. «Το σχέδιο που προτάθηκε (και τελικά υπεγράφη) απαιτεί το υποχρεωτικό άνοιγμα λογαριασμών σε ρωσική τράπεζα από έναν ξένο αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε κυβερνητική πηγή. «Η πληρωμή από τον αγοραστή στην Gazprom θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά σε ρούβλια» πρόσθεσε.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διά του εκπροσώπου του Νεντ Πράις, χαρακτήρισε ένδειξη της οικονομικής και χρηματοοικονομικής «απελπισίας» της Μόσχας τη συγκεκριμένη ενέργεια του Κρεμλίνου, η οποία προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.
Αξίζει να σημειωθεί πως χθες, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.
Γερμανία και Γαλλία απορρίπτουν τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές σε ρούβλια
Η Γερμανία και η Γαλλία απέρριψαν ξανά τα αιτήματα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες για το φυσικό της αέριο σε ρούβλια ως απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων, προσθέτοντας ότι ο ελιγμός ισοδυναμούσε με «εκβιασμό», αναφέρει το Reuters.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη νέο διάταγμα υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας.
Σολτς: Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα πληρωθούν σε ευρώ
Οι εταιρίες εισαγωγής φυσικού αερίου «θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», τόνισε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην απαίτηση του Κρεμλίνου οι πληρωμές για τη ρωσική ενέργεια να γίνονται στο εξής σε ρούβλια και επανέλαβε ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει να δοθεί η εντύπωση ότι μπορεί να την εκβιάσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ζήτησε δε για μία ακόμη φορά από τη Μόσχα άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, διευκόλυνση για την ανθρωπιστική βοήθεια και έντιμες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
«Είδαμε τις συμβάσεις. Ορίζουν ότι οι πληρωμές γίνονται κατά κανόνα σε ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις σε δολάρια. Κατέστησα σαφές στον ρώσο πρόεδρο ότι έτσι θα παραμείνει. Οι εταιρίες θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον αυστριακό ομόλογό του Καρλ Νεχάμερ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ωστόσο ότι η εξάρτηση τόσο των χωρών τους όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών από τη ρωσική ενέργεια δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή ένα εμπάργκο στις εισαγωγές από τη Ρωσία, ενώ όταν ρωτήθηκαν αν είναι απαίσιο το συναίσθημα να εξαρτάται κανείς από το ρωσικό αέριο, απάντησαν «ναι». Ο γερμανός καγκελάριος εκτίμησε μάλιστα ότι η χώρα του πιθανότατα θα έχει απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και τον λιγνίτη έως το τέλος του έτους, αλλά για το αέριο απαιτείται, παραδέχτηκε, περισσότερος χρόνος.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Αυστρία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο ουδέτερης χώρας για την Ουκρανία, ο Καρλ Νεχάμερ επισήμανε ότι η χώρα του είναι στρατιωτικά ουδέτερη, αλλά έχει θέση και άποψη και είναι αλληλέγγυα όταν υπάρχει διεθνής ανάγκη. «Είμαστε μέλος της ΕΕ, του ΟΑΣΕ και του ΟΗΕ», δήλωσε ο αυστριακός Καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με την Ουκρανία, η οποία, όπως είπε, «πρέπει να αποφασίσει για τον εαυτό της τι θα σήμαινε η ουδετερότητα για τα δικά της εδάφη».
Ο κ. Σολτς ανέφερε από την πλευρά του σημείωσε ότι οι ανατολικές χώρες έχουν μέλλον στην ΕΕ, αναφερόμενος όμως στα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία «χρειάζονται σαφή ευρωπαϊκή προοπτική». Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση, πρόσθεσε, τα καθιστά ευάλωτα στην επιρροή τρίτων», υπογράμμισε, ζητώντας να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Νεχάμερ και υπό το πρίσμα της μακράς κοινής ιστορίας και παράδοσης με τις χώρες της περιοχής, τόνισε ότι «δεν χρειαζόμαστε μόνο λόγια περί ενδεχόμενης ευρωπαϊκής προοπτικής, αλλά και πράξεις», διαφορετικά, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα είναι εκτεθειμένες σε άλλες σφαίρες επιρροής, όπως της Ρωσίας, ή της Κίνας. Είναι σημαντικό «για τα γεωστρατηγικά μας συμφέροντα» να δοθεί ευρωπαϊκή προοπτική σε αυτούς τους ανθρώπους, πρόσθεσε.
Υπάρχουν μυστικά deal;
Την επιτελική συζήτηση που έγινε στο Κρεμλίνο την Πέμπτη, προτού ανακοινωθεί το τελεσίγραφο της Πρωταπριλιάς, ο ιστότοπος Politico τη χαρακτήρισε «έντονη» και άφησε να εννοηθεί ότι οι ευρωπαϊκές «μη φιλικές χώρες» κάτι έχουν συμφωνήσει με τη Ρωσία ώστε να αποφύγουν τις πληρωμές σε ρούβλια. Μα, πώς; Στην ανακοίνωση του Πούτιν δεν υπάρχουν «παράθυρα». Και στην ειδησεογραφία καταγράφονται μόνο οι αντιδράσεις των πελατών του, ότι δηλαδή δεν προτίθενται να πληρώσουν σε ρούβλια.
Το Politico επέμεινε ότι θα εξαιρεθούν από το ρωσικό αντίμετρο των ρουβλίων η Γερμανία και η Ιταλία, αφού οι ηγέτες αυτών των χωρών συνομίλησαν τηλεφωνικώς με τον Πούτιν και κατόπιν έκαναν τις εξής δηλώσεις. Ο μεν ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είπε ότι «η μετατροπή από ευρώ ή δολάρια σε ρούβλια είναι εσωτερικό ζήτημα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εγώ αυτό κατάλαβα», ο δε γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ότι ο Πούτιν ναι μεν τον ενημέρωσε για το πρωταπριλιάτικο τελεσίγραφο, ωστόσο του είπε επιπροσθέτως ότι «τίποτα δεν θα αλλάξει για τους ευρωπαίους εταίρους».
Η συνέχεια θα δείξει αν όλο αυτό είναι ένα πρωταπριλιάτικο αστείο…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News