Κατηγορίες για φοροδιαφυγή ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ απήγγειλε ιταλός εισαγγελέας εναντίον του αρχιτέκτονα που έχτισε την φαραωνικών διαστάσεων έπαυλη η οποία φέρεται να ανήκει στον Βλαντίμιρ Πούτιν, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.
Εκατό αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας συμμετείχαν σε επιδρομές σε ακίνητα που ανήκαν στον 62χρονο Λαφράνκο Τσιρίλο, και κατέσχεσαν τη συλλογή έργων Τέχνης του η οποία περιλαμβάνει έργα Πικάσο, Σεζάν και Καντίνσκι!
Ο Τσιρίλο καυχιόταν στον κύκλο του ότι έχει σχεδιάσει τα σπίτια 44 Ρώσων ολιγαρχών και τα στόλισε με φίλντισι και μάρμαρο.
Το πιο διάσημο έργο του είναι η έπαυλη με θέα στη Μαύρη Θάλασσα στο Γκελέντζικ, νοτιοδυτικά του Νοβοροσίσκ, αξίας σχεδόν 1 δισ. δολαρίων, η οποία εκτός από τα… συνηθισμένα, δηλαδή πισίνα και (τρία) ελικοδρόμια διαθέτει αμπελώνα, αμφιθέατρο, εκκλησία και υπόγεια πίστα χόκεϊ επί πάγου, αγαπημένου σπορ του ρώσου προέδρου.
Στην Ιταλία, ο Τσιρίλο κατηγορείται ότι φοροδιαφεύγει επειδή παρότι το αρχιτεκτονικό του γραφείο παραμένει στη χώρα, ο ίδιος ισχυριζόταν ότι ζούσε και εργαζόταν στη Ρωσία, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Il Giornale di Brescia και επιβεβαίωσαν με το ρεπορτάζ τους οι λονδρέζικοι Times. Οι δικηγόροι του αρνήθηκαν τις κατηγορίες, λέγοντας στην ιταλική εφημερίδα ότι «παρά τις δυσκολίες που συνδέονται με τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών» είναι σε θέση να προσκομίσουν έγγραφα από τη Μόσχα που αποδεικνύουν ότι ο πελάτης τους «είχε δημιουργήσει το εισόδημά του» στη Ρωσία.
Σε έφοδο που πραγματοποίησαν τον Φεβρουάριο στη βίλα της συζύγου του Τσιρίλο στη Λομβαρδία οι αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας έκπληκτοι ανακάλυψαν μια γκαλερί με αριστουργήματα Τέχνης, κανένα από τα οποία δεν είχε δηλωθεί στις ιταλικές πολιτιστικές αρχές – πράγμα που πιθανότατα σημαίνει περισσότερα νομικά προβλήματα για τον αρχιτέκτονα.
Οι Αρχές πραγματοποίησαν έφοδο σε ακίνητα στη λίμνη Γκάρντα και στη Κόστα Σμεράλντα της Σαρδηνίας, ενώ κατέσχεσαν και ένα ελικόπτερο που πιλοτάρει ο Τσιρίλο.
Οι αποκαλύψεις Ναβάλνι
Το έργο του ιταλού αρχιτέκτονα στο «παλάτι του Πούτιν» στη Μαύρη Θάλασσα τέθηκε υπό μικροσκόπιο πέρυσι, όταν ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο φυλακισμένος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, έδωσε στη δημοσιότητα ένα δίωρο ντοκιμαντέρ εμπλουτισμένο με πλάνα από drone και τοπογραφικά στοιχεία.
Στο βίντεο ο Ναβάλνι ισχυριζόταν ότι το ακίνητο διαθέτει φάρμα στρειδιών, καζίνο και σήραγγα για να φτάσει κανείς στην παραλία. Επίσης ανέφερε ότι η ιδιωτικότητα των ενοίκων διασφαλίζεται από την απαγόρευση του ψαρέματος σε ακτίνα ενός μιλίου ενώ ο τοπικός εναέριος χώρος έχει χαρακτηριστεί «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων».
Το Κρεμλίνο αντέδρασε άμεσα στη δημοσιοποίηση του βίντεο (το οποίο έχει προβληθεί 123 εκατομμύρια φορές και προκάλεσε διαδηλώσεις στη Ρωσία), διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του Ναβάλνι, ενώ ο Αρκάντι Ρότενμπεργκ, ένας ολιγάρχης που φέρεται να ανήκει στον στενό κύκλο φίλων του ρώσου ηγέτη, δήλωσε ότι είναι δικό του.
«Ποτέ δεν είδα εκεί τον Πούτιν»
Ο Τσιρίλο, στον οποίο ο Πούτιν απένειμε τιμητική υπηκοότητα το 2014, δήλωσε πέρυσι στην ιταλική εφημερίδα Repubblica ότι το συγκεκριμένο έργο του ανατέθηκε από μια εταιρεία που εδρεύει στη Μόσχα και ισχυρίστηκε πως δεν συνάντησε ποτέ τον πρόεδρο της Ρωσίας σε εκείνο το μέρος, ούτε έχει συζητήσει μαζί του για το συγκεκριμένο πρότζεκτ.
Είπε ότι το αμφιθέατρο πλάτους 85 μέτρων που κατασκευάστηκε στο ακίνητο με τη χρήση μαρμάρου τραβερτίνης ήταν εμπνευσμένο από το αμφιθέατρο που χτίστηκε στον κήπο της βίλας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Τοσκάνη, την οποία έχει επισκεφθεί ο Πούτιν.
Ο αρχιτέκτονας δήλωσε περήφανος για το έργο του στη Ρωσία: «Σαράντα τέσσερις δισεκατομμυριούχοι στον κατάλογο των 100 κορυφαίων μεγιστάνων της Ρωσίας ήταν πελάτες μου. Εχτισα για τον πρόεδρο της Lukoil και για όλες τις μεγάλες ρωσικές εταιρείες και εκείνα τα χρόνια -από το 2000 και μετά- ήμουν σίγουρα ο πιο μοντέρνος αρχιτέκτονας στη Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος πρόσθεσε πως με τις δραστηριότητές του έχει εξασφαλίσει δουλειές σε ιταλικές εταιρίες ενώ έμαθε στους πελάτες του «να πίνουν κρασί Sassicaia και Masseto αντί να καταβροχθίζουν ουίσκι».
Μιλώντας στην Il Giornale di Brescia, ο Τσιρίλο υποστήριξε ότι ανυπομονεί να καθαρίσει το όνομά του στην Ιταλία και σε αυτήν την κατεύθυνση συνεργάζεται με τις δικαστικές Αρχές. «Εχω ήδη αρχίσει να συνεργάζομαι προσωπικά με τον δικαστή με ψυχραιμία και καλή πίστη. Και θα συνεχίσω να το κάνω μέχρι να ξεκαθαρίσω πλήρως την κατάστασή μου», δήλωσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News