Εν μέσω δημοσιογραφικών πληροφοριών για ανίχνευση ουσίας, σε πολύ υψηλά επίπεδα, στη μικρή Τζωρτζίνα -το ένα από τα τρία κορίτσια της οικογένειας Δασκαλάκη που κατέληξαν μέσα σε διάστημα 2,5 ετών- και καθώς αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τοξικολογικών εξετάσεων από το Εργαστήριο του ΑΠΘ, ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα ΝΕΑ», Βασίλης Λαμπρόπουλος, αποκάλυψε την ουσία που βρέθηκε στον οργανισμό του παιδιού.
Αν και οι αρχικές δημοσιογραφικές πληροφορίες έκαναν λόγο για δοπαμίνη, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος διευκρίνισε σε δηλώσεις του στο Μega το απόγευμα της Τετάρτης, ότι η ουσία που τελικά έχει εντοπιστεί από τις εξετάσεις είναι η κεταμίνη -αναισθητικού που χρησιμοποιείται πριν από το χειρουργείο σε ζώα, το οποίο αν χορηγηθεί σε υψηλή δόση, μπορεί να έχει ακόμη και θανατηφόρο αποτέλεσμα.
Η κεταμίνη είναι ουσία που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό φάρμακο. Στον άνθρωπο, και σε μικρές δόσεις, έχει ψυχοτρόπο δράση. Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε σκόνη.
Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως και ενδομυϊκώς ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη.
Εχει κοινά χαρακτηριστικά με το PCP (phencyclidine), αν και η δράση της είναι πολύ πιο άμεση. Συνήθως ξεκινά από 5 ως 10 λεπτά μετά τη λήψη και διαρκεί 2 με 3 ώρες, ανάλογα με την ποσότητα που θα πάρει κάποιος.
Οπως προαναφέρθηκε, μεγάλες δόσεις και μακροχρόνια χρήση προκαλούν κατάθλιψη, υψηλή πίεση και δεν αποκλείονται θανατηφόρα αναπνευστικά προβλήματα.
Οι επιστήμονες στο εξιδεικευμένο εργαστήριο του ΑΠΘ, αναμένεται να διευκρινίσουν ακόμη και μέσα στις επόμενες ώρες, αν η δοσολογία της ουσίας ήταν τοξική.
Το ερώτημα που είναι δύσκολο να απαντηθεί είναι αν η ίδια ουσία υπήρχε και στον οργανισμό της μικρής Μαλένας -την αδελφή της Τζωρτζίνας- καθώς είναι πια αργά για τοξικολογική εξέταση.
Στο ρεπορτάζ του ο Βασίλης Λαμπρόπουλος επεσήμανε τη μυδρίαση που είχε παρουσιάσει η Τζωρτζίνα στην Παιδιατρική Κλινική του Ρίο, σύμπτωμα που τώρα οι γιατροί λένε πως μπορεί να συνδεθεί με τη χορήγηση κεταμίνης.
Σύμφωνα με γιατρούς, η κεταμίνη χορηγείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως στη διαδικασία διασωλήνωσης ή όταν επιχειρείται μία προσωρινή ή ήπια νάρκωση, κάτι όμως που δεν συνέβη στην περίπτωση της Τζωρτζίνας.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, η κεταμίνη δεν χορηγείται από τα φαρμακεία, ενώ σε μία προσπάθεια επικοινωνίας με εταιρεία κτηνιατρικών φαρμάκων της Βορείου Πελλοπονήσου, οι υπεύθυνοι δεν έδωσαν κάποια απάντηση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News